Την Τρίτη 17 Νοέμβρη μέλη των ταξικών σωματείων τίμησαν συμβολικά με όλα τα μέτρα, την επέτειο του Πολυτεχνείου στα Γρεβενά.
Πραγματοποιήθηκε σύντομη ομιλία και κατάθεση λουλουδιών στο μνημείο της Αντίστασης.
«Εργαζόμενοι, Συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι, Αγρότες, Γυναίκες, Σπουδαστές, νέοι και νέες
Η 17η Νοέμβρη είναι φέτος, όπως και κάθε χρόνο, μέρα μνήμης αλλά κυρίως μάχης για την εργατική τάξη, το λαό και τη νεολαία. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, είναι μέρα που θα ακουστούν δυνατά τα γνήσια αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα του λαού μας.
Ειδικά σήμερα, που είναι σε εξέλιξη τα βρώμικα σχέδια των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ σε βάρος των λαών της περιοχής, είναι ανάγκη να ακουστεί ακόμα πιο δυνατά το σύνθημα “Έξω οι ΗΠΑ – Έξω το ΝΑΤΟ”, που ενέπνευσε χιλιάδες λαού το Νοέμβρη του 1973.
O φετινός γιορτασμός για την εξέγερση του Πολυτεχνείου, επιβάλλεται να είναι αγωνιστικός γιατί στις συνθήκες έξαρσης της πανδημίας στη χώρα μας, τα συνθήματα του τότε ενώνονται με τις σύγχρονες διεκδικήσεις για την προστασία της ζωής και της υγείας του λαού θα ακουστεί και φέτος δυνατά, «κάτω από τις μάσκες μας».
Σε αντίθεση με την κυβέρνηση και το κράτος που έχουν δείξει πλήρη ανικανότητα να εφαρμόσουν ουσιαστικά μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους, δεν ισχύει το ίδιο για το οργανωμένο εργατικό κίνημα, που έχει αποδείξει στην πράξη ότι ταυτόχρονα με την οργάνωση της πάλης μπορεί να μην αφήνει τίποτα στην τύχη, ειδικά σε ό,τι αφορά την προστασία της υγείας όσων συμμετέχουν σε αγωνιστικές συγκεντρώσεις.
Δεν τους απασχολούν τα “υγειονομικά πρωτόκολλα”. Αυτά άλλωστε είναι κομμένα και ραμμένα στα μέτρα της εργοδοσίας και αυτό φαίνεται καθημερινά στους χώρους δουλειάς. Αυτό που τους απασχολεί είναι η επιβολή σιωπητηρίου στο εργατικό – λαϊκό κίνημα, αυτό που δεν αντέχουν είναι τα αντιΝΑΤΟικά – αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα, ο υψηλός αυτός συμβολισμός της εξέγερσης του Νοέμβρη του 1973 που βρίσκεται πάντα στο στόχαστρο.
Απορρίπτουμε τους αντεργατικούς σχεδιασμούς
Η απόφασή μας είναι ο αγώνας για τη ζωή και τα δικαιώματά μας.
Στην επίθεση εν μέσω καραντίνας, από την κυβέρνηση τη μεγαλοεργοδοσία και τις δυνάμεις που τη στηρίζουν, απαντάμε με Πανεργατική Πανελλαδική Απεργία στις 26 Νοέμβρη και την συμμετοχή στην απεργιακή Συγκέντρωση που οργανώνουν τα Σωματεία.
Το Πολυτεχνείο αποτελεί σταθμό πάλης για το εργατικό – λαϊκό κίνημα και συνδέεται με τις σύγχρονες διεκδικήσεις και τους αγώνες, αυτό είναι το στίγμα του και το περιεχόμενό του κάθε χρόνο. Δεν μπορεί να συγκριθεί με εκδηλώσεις εντελώς διαφορετικού χαρακτήρα. Το ίδιο αφορά και την Πρωτομαγιά, που τιμήθηκε ανάλογα τον περασμένο Μάη, σε συνθήκες καραντίνας, στέλνοντας διεθνώς το μήνυμα της οργανωμένης απειθαρχίας.
Το σύνθημα του Πολυτεχνείου “ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΕΞΩ οι ΗΠΑ – ΕΞΩ το ΝΑΤΟ” παραμένει επίκαιρο, 47 χρόνια μετά.
Το αγωνιστικό μήνυμα του εορτασμού του Πολυτεχνείου δόθηκε από τα Συνδικάτα, γιατί το οργανωμένο εργατικό κίνημα ξέρει καλά πώς να διαδηλώνει παίρνοντας ταυτόχρονα όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για την υγεία των εργαζομένων, για τη μη διάδοση της πανδημίας. Άλλωστε, η προστασία της υγείας για τα συνδικάτα δεν αποτελεί “κόστος”, όπως συμβαίνει με την κυβέρνηση και τα αστικά κόμματα.
Αυτή είναι η απάντηση των εργαζομένων τόσο στην κυβέρνηση όσο και στα κάθε λογής “παπαγαλάκια” της, που νομίζουν ότι φέτος βρήκαν την ευκαιρία, στο όνομα της πανδημίας, να χτυπήσουν το αγωνιστικό μήνυμα του Πολυτεχνείου.
Οι αγώνες δεν θα μπουν στο γύψο.
• Λέμε, ΟΧΙ στις βάσεις και τα πυρηνικά.
• Καμιά εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στη Μεσόγειο και τη γύρω περιοχή.
• Παλεύουμε για να κλείσει η βάση της Σούδας και οι άλλες αμερικανοΝΑΤΟικές στρατιωτικές βάσεις.
• Καμία συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό, να γυρίσουν πίσω τα στρατεύματα που βρίσκονται εκτός συνόρων.
• Καμιά αλλαγή συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν.
• Αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
Συνεχίζουμε τον αγώνα για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων, δίνοντας σύγχρονο περιεχόμενο στο σύνθημα “ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις, που γεννούν δυστυχία, πρόσφυγες και μετανάστες, ενάντια στη συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτούς, ενάντια στον περιορισμό των συνδικαλιστικών και πολιτικών ελευθεριών.
Το Πολυτεχνείο ζει και εμπνέει τους αγώνες μας