Μαραθώνια ήταν η συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων σχετικά με την απόφαση για την επέκταση των μέτρων περιορισμού της κινητικότητας, λόγω της μεγάλης εξάπλωσης του Covid-19 σε όλη την Επικράτεια. Οι ειδικοί κατέληξαν στην απόφασή τους για το κλείσιμο όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης πανελλαδικά, δηλαδή και της πρωτοβάθμιας, την οποία ανακοίνωσαν στην υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, που συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη.

Η απόφαση για το κλείσιμο των Δημοτικών Σχολείων και των Νηπιαγωγείων, δεν ήταν ωστόσο ομόφωνη. Αρκετοί ήταν οι επιστήμονες που τοποθετήθηκαν υπέρ του “λουκέτου” μόνο στις πιο επιβαρυμένες περιοχές και ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη. Μια πρόταση που θα προτιμούσε περισσότερο και η κυβέρνηση, ώστε να μην προκληθεί μεγάλη αναστάτωση σε όλη την ελληνική κοινωνία.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr επικράτησε κατά πλειοψηφία στην επιστημονική επιτροπή, η ριζοσπαστική λύση του καθολικού lockdown στα σχολεία. Η απόφαση της κυβέρνησης δεν προβλέπεται να διαφοροποιηθεί από την επιστημονική εισήγηση, όπως συμβαίνει ούτως ή άλλως με όλες τις κρίσιμες αποφάσεις που αφορούν την πανδημία στη χώρα.

Λοιμωξιολόγοι: “Τα παιδιά δεν μεταδίδουν – Θέλουμε να αποφύγουμε τον συνωστισμό των γονιών στα σχολεία”



Το κλείσιμο των σχολείων, δεν σχετίζεται με πιθανή αυξημένη μεταδοτικότητα του κορονοϊού ανάμεσα στους μικρούς μαθητές, καθώς είναι γνωστό από σειρά μελετών -οι οποίες θεωρούνται πλέον επαρκώς ασφαλείς και αξιόπιστες- ότι τα παιδιά κάτω των 10 ετών δεν μολύνονται εύκολα και δεν μεταδίδουν τη νόσο.

Ωστόσο, οι ειδικοί πιστεύουν ότι το μέτρο θα βοηθήσει στον περαιτέρω περιορισμό της κινητικότητας, καθώς οι γονείς θα σταματήσουν να κυκλοφορούν εκτός σπιτιού, για να πηγαίνουν τα παιδιά τους στο σχολείο ή να συνωστίζονται έξω από τα σχολεία περιμένοντας να τα παραλάβουν.

Οι ειδικοί, ωστόσο, εισηγούνται να υπάρξει περαιτέρω περιορισμός της κινητικότητας των πολιτών, με επέκταση της τηλεργασίας και κλείσιμο των δημοσίων υπηρεσιών, αλλά και του πρωτογενούς τομέα παραγωγικότητας.

iatropedia

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You missed