Επιστολή προς τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, κ. Γ. Κασαπίδη και τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Γρεβενών, κ. Ιωάν. Γιάτσιο απέστειλε ο Βουλευτής Π.Ε Γρεβενών, κ. Ανδρέας Πάτσης την Παρασκευή 3 Ιουλίου, σχετικά με την επιτακτική ανάγκη ένταξης επί ίσοις όροις του Νομού Γρεβενών στο Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης και την έλλειψη συγκεκριμένων διεκδικήσεων προς όφελος του Νομού Γρεβενών που παρατηρείται ως τώρα εκ μέρους της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Ακολουθεί αναλυτικά το κείμενο της επιστολής:
……………………………………………………………………………………………………………………………………………….
Παρασκευή, 3 Ιουλίου 2020
Προς:

  • Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, κ. Γεώργιο Κασαπίδη
  • Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Γρεβενών, κ. Ιωάννη Γιάτσιο

Θέμα: Ένταξη επί ίσοις όροις του Νομού Γρεβενών στο Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης

Η Δυτική Μακεδονία βρίσκεται πλέον προ των πυλών μιας σημαντικής μετάβασης, όσον αφορά την σχεδιαζόμενη άμεση απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων, η οποία είναι δεδομένο ότι θα επιφέρει δραστικές διαφοροποιήσεις τόσο στο οικονομικό και παραγωγικό μοντέλο της περιοχής, όσο και στην καθημερινότητα των κατοίκων. Εδώ και αρκετούς μήνες βρίσκεται σε εξέλιξη η σχετική δημόσια διαβούλευση μεταξύ της Πολιτείας και των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης, ώστε να διασφαλιστεί η λεγόμενη «δίκαιη μετάβαση» και να σχεδιαστεί η επόμενη μέρα με όρους τέτοιους που όχι μόνο θα εμποδίσουν τους κλυδωνισμούς στους δείκτες απασχόλησης και την πραγματική οικονομία της περιοχής, αλλά θα δώσουν και την απαραίτητη ώθηση ώστε να τεθούν οι βάσεις για νέα, πιο σύγχρονα και βιώσιμα μοντέλα ανάπτυξης.

Παρά το γεγονός όμως ότι το masterplanτης μετάβασης βρίσκεται πλέον στην τελική του ευθεία με στόχο να οριστικοποιηθεί τον Σεπτέμβριοκαι παρά το ότιδιαμορφώνεται βάσει του δημοσίου διαλόγου με τους εκπροσώπους των δύο Περιφερειών που επηρεάζονται από την απολιγνιτοποίηση, δεν έχει υπάρξει μέχρι τώρα καμία μέριμνα και κανένας σχεδιασμός ώστε ο Νομός Γρεβενών να διεκδικήσει ουσιαστικά και να λάβει μέρος από τα αντισταθμιστικά οφέλη που σχεδιάζονται να δοθούν στην υπόλοιπη Δυτική Μακεδονία.

Τρανταχτή απόδειξη ως προς αυτό αποτελεί τόσο η παντελής έλλειψη εκπροσώπησης του Νομού από τις διαβουλεύσεις για την κατάρτιση του σχεδίου μετάβασης που λαμβάνουν χώρα εδώ και αρκετούς μήνες, όσο και η προφανέστατη έλλειψη συγκεκριμένων διεκδικήσεων για τον Νομό μας που φάνηκε ξεκάθαρα από τις δημόσιες τοποθετήσεις που έγιναν κατά την επίσκεψη στα Γρεβενά προ ολίγων ημερών του Συντονιστή του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, κ. Κ. Μουσουρούλη.

Όπως όλοι γνωρίζουμε, ο Νομός Γρεβενών διαθέτει δυστυχώς ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά κατά κεφαλήν εισοδήματος, έχει σταθερά τους υψηλότερους δείκτες ανεργίας στη χώρα, ενώ φυλλοροεί καθημερινά από νέο και παραγωγικό πληθυσμό, ο οποίος μη έχοντας ουσιαστικές διεξόδους απασχόλησης εγκαταλείπει αναγκαστικά τον τόπο του. Μάλιστα, αν και ο Νομός μας δεν περιλαμβάνει κάποιον από τους κατεξοχήν «ενεργειακούς Δήμους» επηρεάζεται άμεσα από την απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων, καθώς στη συγκεκριμένη δραστηριότητα απασχολούνται πολλοί Γρεβενιώτες και ζουν από αυτή πάνω από 450 οικογένειες. Επιπροσθέτως, ο Νομός Γρεβενών παρά το γεγονός ότι οι οικονομικοί του δείκτες είχαν πάντα την αρνητική αυτή εικόνα, δεν κατάφερε να επωφεληθεί ποτέ από τα αντίστοιχα αναπτυξιακά προγράμματα ενίσχυσης που απευθύνονταν σε περιοχές με σταθερά αρνητική οικονομική εικόνα καθώς, όντας μέρος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και των εύρωστων υπόλοιπων νομών της, δεν μπορούσε να ενταχθεί σε αυτά.



Φτάνοντας στο σημερινό μεταβατικό σταυροδρόμι για τη Δυτική Μακεδονία και ενώ έχει ήδη ανακοινωθεί από την ηγεσία του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος η δέσμη μέτρων που έχει σχεδιαστεί ως αντίβαρο ώθησης απέναντι στην απολιγνιτοποίηση, είναι παραπάνω από αναγκαίο ο Νομός Γρεβενών να επωφεληθεί εξίσου από τις ευνοϊκές ρυθμίσεις και πρωτοβουλίες που θα εφαρμοστούν στους υπόλοιπους Νομούς. Ξεκινώντας από τις φορολογικές ελαφρύνσεις που προβλέπονται για τις ειδικές ζώνες αλλά και για τον τομέα της θέρμανσης και το κυριότερο με τη συνολική ένταξη των Γρεβενών στο αναπτυξιακό πλάνο και στα υψηλά κονδύλια που έχουν ήδη εξασφαλιστεί και  θα διατεθούν για την Δυτική Μακεδονία με στόχο την επίτευξη επενδύσεων βαρύτητας και υψηλής προστιθέμενης αξίας που θα διαμορφώσουν ένα νέο παραγωγικό και οικονομικό προφίλ για τον τόπο μας και θα δημιουργήσουν πολυάριθμες θέσεις απασχόλησης με σταθερό και μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Στην κρίσιμη λοιπόν αυτή συγκυρία, που είναι βέβαιο ότι θα είναι καθοριστικής σημασίας για το μέλλον της περιοχής μας, τα Γρεβενά δεν θα πρέπει να απουσιάζουν από τα οφέλη του Σχεδίου για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση. Δεν πρέπει να χάσουμε για μια ακόμη φορά το τρένο της ανάπτυξης. Και δεν θα ανεχτούμε να εξακολουθήσουν να μας αντιμετωπίζουν ως τους «φτωχούς συγγενείς» της Δυτικής Μακεδονίας.

Η ένταξη του Νομού Γρεβενών επί ίσοις όροις στο Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης με τρόπο ουσιαστικά ωφέλιμο για τον τόπο, αποτελεί τη μια και μοναδική ευκαιρία, να αποκατασταθεί μια κατάφορη αδικία δεκαετιών σε βάρος του Νομού μας και να σημάνει την ολική αναδιαμόρφωση της εικόνας και του οικονομικού μοντέλου των Γρεβενών. Αν δεν αξιοποιηθεί σωστά, με συνέπεια και όραμα, τα Γρεβενά θα είναι καταδικασμένα σε βαθύτερη οικονομική ύφεση και μεγαλύτερη φτώχια. Και αυτό κάνει την ευθύνη σας ακόμα μεγαλύτερη όχι μόνο απέναντι σε όλους τους Γρεβενιώτες, αλλά πολύ περισσότερο στις νέες γενιές που θα έρθουν.

Πολιτικό Γραφείο Ανδρέα Πάτση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.