Κλειδώνει η 10η Ιουλίου για βαθμούς – Ποιες είναι οι προθεσμίες για την υποβολή των μηχανογραφικών

Την ερχόμενη εβδομάδα και πιθανότατα την Παρασκευή 10 Ιουλίου θα δοθούν τα επίσημα βαθμολογικά στοιχεία των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων από το υπουργείο Παιδείας.

Ηδη, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες των «ΝΕΩΝ» έχει δοθεί εντολή σε όλα τα βαθμολογικά κέντρα της χώρας να έχουν ολοκληρώσει ως το τέλος της εβδομάδας τις βαθμολογήσεις του πρώτου κύκλου των μαθημάτων που εξετάστηκαν στις πανελλαδικές, ώστε τις πρώτες ημέρες της ερχόμενης εβδομάδας να ολοκληρωθούν και τα επόμενα στάδια της διαδικασίας.

Βέβαια, ακόμη και μέσα σε αυτά τα χρονικά περιθώρια, οι υποψήφιοι έχουν μόνο μια εβδομάδα στη διάθεσή τους από τη στιγμή που θα πάρουν τις βαθμολογίες τους για να συμπληρώσουν τα μηχανογραφικά τους δελτία, καθώς η διαδικασία αυτή λήγει την Παρασκευή 17 Ιουλίου.

Φέτος, τα μαθήματα της  Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας (κοινό για όλα τα επιστημονικά πεδία) και της Χημείας που δυσκόλεψε ιδιαίτερα τους υποψήφιους φαίνεται ότι θα είναι οι «ρυθμιστές» των πανελλαδικών εξετάσεων.

Ωστόσο, δεν μπορεί παρά να επισημανθεί για μια ακόμη φορά, ότι η φετινή χρονιά δεν συγκρίνεται βαθμολογικά με άλλες, καθώς έχουμε κατάργηση των συντελεστών βαρύτητας των κύριων μαθημάτων κάθε επιστημονικού πεδίου.



Συνολικά λοιπόν και όσο γίνεται να προσεγγίσουμε τα περυσινά βαθμολογικά δεδομένα για να έχουμε μια πρώτη εικόνα «κίνησης» των βάσεων εισαγωγής, φαίνεται ότι φέτος θα έχουμε απλά οριακές αυξομειώσεις των βαθμολογικών «εισιτηρίων» για τα ΑΕΙ.

Κεντρικό τους χαρακτηριστικό θα είναι η οριακή τεχνητή άνοδος που διαμορφώνει η κατάργηση των συντελεστών βαρύτητας των μαθημάτων ανά επιστημονικό πεδίο. Ξεχωρίζει, ωστόσο, μια πτωτική τάση στις σχολές του 1ου επιστημονικού πεδίου των Ανθρωπιστικών σπουδών. Και βέβαια λόγω των θεμάτων στα οποία εξετάστηκαν οι υποψήφιοι στη Χημεία αναμένεται ότι θα έχουμε πτωτικές κινήσεις σε Ιατρικές σχολές αλλά και τα υψηλόβαθμα τμήματα των επιστημών της Υγείας.

Σε σχέση με πέρσι

Κατ’ επέκταση οι κινήσεις των βαθμολογιών που περιμένουμε φέτος και των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ είναι οι παρακάτω:

  • Στο 1ο επιστημονικό πεδίο των Ανθρωπιστικών σπουδών οι επιδόσεις των μαθητών στα Αρχαία Ελληνικά ήταν φέτος χαμηλότερες από τις αντίστοιχες περυσινές, ενώ οι βαθμολογίες δεν παρουσιάζουν αξιόλογες μεταβολές στο μάθημα της Ιστορίας. Αρκετά καλές, δεδομένου ότι ήταν η πρώτη φορά εξέτασής της, ήταν και οι επιδόσεις στην Κοινωνιολογία, αν και σε χαμηλότερο επίπεδο από τις αντίστοιχες περυσινές στα Λατινικά. Στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, είχαμε αρκετά χαμηλότερες βαθμολογίες των υποψηφίων συγκριτικά με πέρυσι. Στο πεδίο αυτό αναμένεται ότι οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ φέτος δεν θα είναι σημαντικά διαφοροποιημένες σε σχέση με τις περυσινές με μια μικρή όμως πτωτική τάση. Θα δούμε βέβαια, όπως κάθε χρονιά, τα τμήματα που θα κινηθούν χαμηλότερα από τα 10.000 μόρια όπως οι ξένες φιλολογίες (γαλλική, ισπανική, γερμανική).
  • Στο 2ο επιστημονικό πεδίο των Θετικών επιστημών, θα έχουμε βέβαια συνθήκες ελεύθερης πρόσβασης και σχεδόν μια θέση στα τμήματα του πεδίου για κάθε υποψήφιο. Η Φυσική δυσκόλεψε φέτος τους υποψηφίους περισσότερο από πέρυσι, ενώ και τα Μαθηματικά που ήταν διαβαθμισμένης δυσκολίας. Στη Χημεία από την άλλη πλευρά είχαμε φέτος επανάληψη ενός πολύ απαιτητικού διαγωνίσματος.
  • Στο 3ο επιστημονικό πεδίο των επιστημών Υγείας, δεν αναμένεται αξιόλογη διαφοροποίηση σε σχέση με τα περυσινά βαθμολογικά δεδομένα με πιθανή μικρή πτώση στα περιζήτητα τμήματα του πεδίου. Στον χαμηλά βαθμολογικά «πυθμένα» του πεδίου, ωστόσο, θα υπάρξουν και φέτος περιφερειακά τμήματα όπως αυτά της Γεωπονίας που θα δεχτούν υποψήφιους με βαθμολογίες στα 6.000 – 7.000 μόρια.
  • Στο 4ο επιστημονικό πεδίο της Οικονομίας και Πληροφορικής, τα θέματα της Παρασκευής δεν ήταν ιδιαίτερα απαιτητικά. Ωστόσο στα άλλα μαθήματα του πεδίου (Πληροφορική και Γλώσσα), πιθανότατα οι βαθμολογίες θα είναι χαμηλότερες από πέρυσι. Και σ’ αυτό το πεδίο όμως αναμένεται να έχουμε τελικά συνθήκες «ελεύθερης πρόσβασης», κάτι που διαμορφώνεται από τον αριθμό των εισακτέων που προσφέρονται στο πεδίο. Ετσι, όσον αφορά τους υποψηφίους τελειόφοιτους των Γενικών Λυκείων, φέτος θα υπάρχει μια θέση περίπου για το 85-90% των υποψηφίων. Και εδώ όμως θα έχουμε τμήματα στην περιφέρεια που θα δεχθούν υποψήφιους με 5.000 – 6.000 μόρια.

tanea

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.