Την έξαρση του κορονοϊού τις επόμενες εβδομάδες αναμένουν οι ελληνικές αρχές, καθώς σύμφωνα με τον Σωτήρη Τσιόδρα περιμένουμε αύξηση στην πατρίδα μας και σε ολόκληρο τον κόσμο.

«Να μην σπείρουμε επιδημία πανικού, η επιδημία του φόβου είναι χειρότερη από την πραγματική επιδημία» επισήμανε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας.

Χθες Πέμπτη, επιβεβαιώθηκαν 21 νέα κρούσματα, γεγονός που σημαίνει πως τα συνολικά κρούσματα από τον κορονοϊό στη χώρα μας έχουν ανέλθει μέχρι στιγμής σε 31.

Οι νέες αυτές εξελίξεις έρχονται μετά την επιβεβαίωση, του ένατου κρούσματος. Πρόκειται για τον συνταξιούχο εκπαιδευτικό ο οποίος είχε συμμετάσχει σε ομαδική εκδρομή προσκυνηματικού χαρακτήρα σε Σινά και Άγιους Τόπους.

Η ομάδα αυτή, σημείωσε ο κ. Τσιόδρας, επέστρεψε στη χώρα μας στις 27 Φεβρουαρίου. Όπως τόνισε, μέχρι στιγμής έχει γίνει ιχνηλάτηση σε 400 επαφές. Από τον μέχρι τώρα εργαστηριακό έλεγχο, βρέθηκαν θετικά στον ιό 21 συνολικά άτομα που συμμετείχαν στη συγκεκριμένη εκδρομή, από τα 24 που έχουν ελεγχθεί έως τώρα. Ο ίδιος ανέφερε ότι νοσηλεύονται τρεις άνθρωποι. Ο ένας βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση, όπως είπε, καθώς αντιμετωπίζει σοβαρή πνευμονία, ενώ οι άλλοι δύο έχουν ήπια πνευμονία. Έξι ακόμη άτομα βρίσκονται σε παρακολούθηση με ήπια συμπτώματα.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι οι εκδρομείς που θα έχουν ήπια συμπτώματα θα παραμένουν σε παρακολούθηση στο σπίτι τους.



Έστειλε μήνυμα στους κατοίκους των περιοχών της χώρας όπου έχουν ληφθεί έκτακτα μέτρα: «τους λέμε ξεκάθαρα ότι πρόκειται για νόσο που είναι ήπια στη συντριπτική της πλειοψηφία. Δεν χρειάζεται κανένας πανικός» και συμπλήρωσε ότι «τα καθ’ υπερβολήν μέτρα που ελήφθησαν στις περιοχές της Ηλείας, η οποία είχε τις περισσότερες πόλεις στις οποίες επέστρεφαν οι εκδρομείς, Αχαΐας και Ζακύνθου, μεμονωμένες περιπτώσεις, έχουν στόχο να καθυστερήσουν τη γρήγορη διασπορά της νόσου στις τοπικές κοινότητες».

Ο ίδιος τόνισε ότι ο αριθμός των χωρών με κρούσματα είναι ήδη μεγάλος και θα συνεχίσει να αυξάνεται. Ήδη 80 χώρες καταγράφουν συνολικά 96.000 κρούσματα, αλλά «ο αριθμός αυτός μπορεί να είναι δεκάδες ή και εκατοντάδες φορές μεγαλύτερος».

Ο ιός παρουσιάζει μια δυναμική που ξεπερνά τα σύνορα με μεγάλη ευκολία, είπε και σημείωσε ότι «δεν είναι πιο θανατηφόρος από άλλους αλλά μεταδίδεται με μεγάλη ευκολία, ακόμη και από άτομα με ελαφρά συμπτωματολογία».

«Αναμένουμε σημαντική αύξηση των κρουσμάτων και στη χώρα μας. Σύμφωνα με μαθηματικά μοντέλα και λαμβάνοντας υπόψη τον καιρό, εκτιμούμε ότι φέτος μπορεί να νοσήσει το 5% του πληθυσμού. Ενδεχομένως του χρόνου το χειμώνα να προσβληθεί το 10-15% του πληθυσμού» εκτίμησε ο κ. Τσιόδρας.

Όσον αφορά το 9ο περιστατικό στην Πάτρα και τους άλλους εκδρομείς στο Ισραήλ, έχουν ιχνηλατηθεί πάνω από 400 επαφές από το περιβάλλον των ταξιδιωτών.

«Το Ισραήλ ήταν από τις χώρες με λιγοστά κρούσματα. Η ομάδα επέστρεψε στις 27 Φεβρουαρίου και αυτό δείχνει τη δυναμική του ιού να ξεπερνά τα σύνορα» είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου. Όταν ρωτήθηκε αν έγιναν όλα σωστά από τα νοσοκομεία που υποδέχθηκαν τα περιστατικά, εξήγησε ότι «τηρήθηκε το πρωτόκολλο, αλλά ο ιός περνά κάτω από τη μύτη μας».

Τέλος ανέφερε ότι συμπτώματα όπως ο πυρετός και ο βήχας πρέπει να μας κρατούν στο σπίτι για να προστατεύσουμε τους ηλικιωμένους και αυτούς με τα χρόνια νοσήματα.

newsbeast

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You missed