Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης μίλησε για όλα στο newsit.gr και στην Μάγδα Τσέγκου. Μίλησε τόσο για τα θέματα της επικαιρότητας όπως το μεταναστευτικό όπου έκανε την αυτοκριτική του για τον χρόνο αντίδρασης της κυβέρνησης αλλά και τον κορονοϊό και για όλα τα καυτά θέματα του υπουργείου του που αφορούν άμεσα τους αγρότες

Για τον κορονοϊό εξήγησε γιατί νιώθει ασφαλής αλλά και πόσο έτοιμο είναι το σύστημα υγείας στην Ελλάδα.  “Κοιτάξτε διαβάζω τις ανακοινώσεις τις οποίες εκδίδει το Υπουργείο Υγείας για το θέμα. Εγώ έχω υπηρετήσει ένα διάστημα στο Υπουργείο Υγείας. Τότε μάλιστα ήτανε που είχαμε τη μεγάλη κρίση και τον κίνδυνο με τον ιό του Έμπολα. Ξέρω τις δυνατότητες που υπάρχουν, βλέπω ότι πράγματι ο χειρισμός είναι πολύ υπεύθυνος και πολύ συγκροτημένος από την πλευρά του Υπουργείου” .

Ποια θα είναι η Αγροτική πολιτική για το 2020

Αναπτύσσοντας την αγροτική πολιτική για το 2020 χαρακτήρισε το 2020 προς το 2021 μια μεταβατική χρονιά. Και εξήγησε: «Είναι η χρονιά όπου ουσιαστικά, διαπραγματευόμαστε το καινούργιο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης. Διαπραγματευόμαστε όλη την κοινή Αγροτική πολιτική».

Είπε ακόμα ότι ο Πρωθυπουργός δίνει μία πολύ μεγάλη μάχη προκειμένου να διαμορφωθεί ένας προϋπολογισμός, ο οποίος θα είναι υποστηρικτικός.

Στο ερώτημα τι θα γίνει με την ελιά και ελαιόλαδο που μένουν στα αζήτητα και χάνουν την αξία και την τιμή τους ο υπουργός μίλησε για την πολύ δύσκολη χρονιά που ακολουθεί και ήδη βιώνουν οι ελαιοπαραγωγοί. Εδώ όμως μίλησε για την αποθεματοποίηση και για την μοναδική ευκαιρία, ως ελληνικό ελαιόλαδο, να μπούμε στην Αμερικανική αγορά.

Ο κ. Βορίδης μίλησε επίσης για τις τιμές και ποιο ρόλο μπορεί να παίξει το νέο νομοσχέδιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς.

Είπε μεταξύ άλλων: «Εμείς σαν κράτος έχουμε, την ευθύνη να διαμορφώσουμε αυτό που κάνουμε τώρα. Ένα θεσμικό πλαίσιο λειτουργικό και αποτελεσματικό, που θα επιτρέψει την ενίσχυση των συνεταιρισμών, το κάναμε, σε πλήρη συνεννόηση με το συνεταιριστικό κίνημα. Οι συνεταιριστικές οργανώσεις έχουν αποδεχθεί το νομοσχέδιό μας επαινετικά και επομένως εγώ θέλω να δω στην πράξη το πώς αυτό θα αξιοποιηθεί από τους παραγωγούς. Θέλει μια δουλειά σε επίπεδο ενημέρωσης και το δεύτερο, είναι ότι σαφώς, υπάρχουνε αθέμιτες πρακτικές τόσο στο εμπορικό κομμάτι, όσο όμως και στο κομμάτι της φοροδιαφυγής και στα δύο κομμάτια, στα οποία πρέπει να υπάρξει μεγάλη πίεση. Εγώ θα νομοθετήσω για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, υιοθετώντας μία Κοινοτική οδηγία, η οποία υπάρχει ειδικά για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στον γεωργικό χώρο και προσπαθεί αυτή η οδηγία να διαμορφώσει ένα θεσμικό πλαίσιο υπεράσπισης των παραγωγών, από πιέσεις πράγματι αυτό που λέει, αθέμιτες εμπορικές πιέσεις, αλλά ξανά λέω, εκείνο το οποίο κάνουμε εμείς είναι ότι φτιάχνουμε ρυθμιστικές δυνατότητες».

Η Ε.Ε ζητάει πίσω αποζημιώσεις από τους αγρότες μέχρι και από τα πακέτα στήριξης του 1999!

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρθηκε εκτενώς και στο γεγονός πως η χώρα μας είναι υποχρεωμένη να δώσει πίσω πακέτα στήριξης, τα οποία έχουν δοθεί στο παρελθόν, από διάφορες κυβερνήσεις και θεωρήθηκαν ότι παραβιάζουν τον ανταγωνισμό, αποτελούν αθέμιτες και παράνομες ενισχύσεις και πρέπει τώρα να ανακτηθούν.

Και εξηγεί χαρακτηριστικά: «Πρακτικά σημαίνει ότι πας και παίρνεις πίσω τα λεφτά που πήρανε οι αγρότες, τότε που τους τα δώσανε. Αυτό σημαίνει πρακτικά. Μερικά είναι από το 99’
Βεβαίως, αυτό σου λέει η Ένωση. Αυτό σου λέει η Ένωση και αν δεν τα δώσεις, έρχεται ο Έλληνας φορολογούμενος με την μορφή προστίμου και τα πληρώνει υπέρ-πολλαπλάσια.

Τι θα γίνει με τα φθηνά δάνεια των αγροτών

Καλά είναι τα νέα για όσους αγρότες που θέλουν να πάρουν φθηνά δάνεια καθώς μία συμφωνία που υπεγράφη την προηγούμενη Παρασκευή, μεταξύ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και της Εθνικής Τράπεζας και της Τράπεζας Πειραιώς μπορεί να αλλάξει το δρόμο έτσι ώστε οι τράπεζες να χορηγούν φθηνά δάνεια.

Εξηγώντας πιο αναλυτικά ο  κ. Βορίδης είπε: «Λοιπόν, πάμε στα φθηνά δάνεια. Έχουμε διαμορφώσει δύο χρηματοδοτικά σχήματα από 550 με 600 εκατομμύρια ευρώ το καθένα. Αυτό είναι 1 δις 200 στο σύνολο. Όπου, οι τράπεζες θα χορηγούν φθηνά δάνεια, δηλαδή δάνεια με χαμηλό επιτόκιο, με μακρά διάρκεια ωριμάνσεως και λήξεως και με σχετικά χαμηλές εξασφαλίσεις, τα οποία θα χορηγούν προς τους αγρότες και αυτό είναι κάτι, μία συμφωνία που υπεγράφη την προηγούμενη Παρασκευή, μεταξύ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και της Εθνικής Τράπεζας και της Τράπεζας Πειραιώς, ένα σχήμα και ένα δεύτερο σχήμα, το οποίο θα το παρουσιάσουμε, νομίζω θα είναι σε εξέλιξη, ήδη έχει υπογραφεί αλλά ωριμάζουν οι επιμέρους συμφωνίες, προκειμένου να φτιαχτεί το προϊόν και νομίζω ότι μες το Μάρτιο θα το έχουμε το προϊόν, το οποίο έχει γίνει ως εξής. Πήραμε εμείς και δώσαμε 80 εκατομμύρια ευρώ, στο Ευρωπαϊκό ταμείο ανάπτυξης. Το Ευρωπαϊκό ταμείο ανάπτυξης πήρε τα 80 εκατομμύρια, τα χρησιμοποιεί εγγυητικά λεφτά, είναι cash collaterals στην πραγματικότητα, προκειμένου οι τράπεζες με αυτές τα εγγυητικά λεφτά, να φτιάξουνε ένα σχήμα συνολικό πάλι γύρω στα 500, 550 εκατομμύρια, το οποίο πάλι θα έχει αυτά τα χαρακτηριστικά για τους αγρότες. Το πρώτο σχήμα που σας είπα, το πρώτο χρηματοδοτικό εργαλείο έχει επίσης ειδική πρόβλεψη, για τους νέους αγρότες. Θα έχει δηλαδή ένα κομμάτι των δανείων που θα πρέπει υποχρεωτικά, να κατευθυνθεί στην χρηματοδότηση των νέων αγροτών. Άρα λοιπόν τα φθηνά δάνεια ξεκίνησαν, ξεκίνησαν και θα συνεχίσουνε μέσα στον Μάρτιο. Με αυτό διαμορφώνουμε περίπου 1 δις 200, δεν λέω ότι καλύπτουμε όλη τη χρηματοδοτική ζήτηση. Η εκτίμησή μας είναι ότι το χρηματοδοτικό κενό είναι του ύψους των 2 δις. Άρα μας μένει ακόμα ένα κενό, άλλα 800 εκατομμύρια, αλλά βεβαίως είναι ένα μεγάλο και σπουδαίο και γενναίο πρώτο βήμα για τη χρηματοδότηση».

Μείωση φορολογίας και φθηνό πετρέλαιο για τους αγρότες

Για την φορολόγηση των αγροτών ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είπε «Είχαμε πει προεκλογικά, ότι θα μειώσουμε τη φορολογία των αγροτικών σχημάτων στο 10% Το κάναμε. Είχαμε πει, ότι θα μειώσουμε τη συνολική φορολογική επιβάρυνση, άρα ότι θα μειώσουμε τον εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή, το κάναμε. Είχαμε πει ότι θα μειώσουμε τον ΕΝΦΙΑ κατά 30%, μειώσαμε το 22%, θα μειώσουμε και το ερχόμενο 8%. Μέσα στο 2020 τώρα, δηλαδή καθώς θα τρέχει ο χρόνος, θα είναι το πρόσθετο 8%. Επομένως, αυτά είναι ή έχουμε πει ότι θα μειώσουμε τη φορολογία. Είχαμε πει ότι θα μειώσουμε τη φορολογία των φυσικών προσώπων το κάναμε. Έχει γίνει μείωση της φορολογίας, άρα έχουμε μειώσει τη φορολογία».

Για το αγροτικό πετρέλαιο ο κ. Βορίδης είπε ότι οι προεκλογικές εξαγγελίες του Πρωθυπουργού και του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας, δεν περιείχαν τη μείωση του αγροτικού πετρελαίου. Και πρόσθεσε: «Ανεξαρτήτως του αν την περιείχε ή όχι, εκείνο το οποίο λέμε, είναι ότι είναι μία δαπάνη της τάξης περίπου των 170 εκατομμυρίων ευρώ. Πρέπει όμως αυτό να βρεθεί ως μόνιμος δημοσιονομικός χώρος».

Εξήγησε ότι δεν πρέπει να συνδέεται με το πλεόνασμα αλλά πρέπει να είναι μόνιμο δημοσιονομικό μέτρο, διαρθρωτικού χαρακτήρα, να το βάλουμε και να μείνει. «Είναι κάτι το οποίο θα δούμε και θα κάνουμε μόλις υπάρξει δημοσιονομικός χώρος», λέει χαρακτηριστικά.

Επίσης, ο κ. Βορίδης είπε ότι ίσως θα δοθούν οι αποζημιώσεις στους βαμβακοπαραγωγούς σε Έβρο και Ροδόπη.

Δείτε όλη την συνέντευξη του Μάκη Βορίδη στην Μάγδα Τσέγκου

 

newsit

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You missed