Ποιοι Ευρωπαίοι διαχειριστές εκτιμάται ότι θα διεκδικήσουν τον ΔΕΔΔΗΕ και το 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών- Δέλεαρ τα ρυθμιζόμενα (και άρα σίγουρα) έσοδα-Σε απόφαση για πώληση του 51% του ΔΕΔΔΗΕ καταλήγει ο Κωστής Χατζηδάκης
Πριν καλά, καλά κλειδώσουν οι αποφάσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη για το μοντέλο ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ και της ΔΕΠΑ και οι πληροφορίες φέρουν να έχουν ήδη εκδηλωθεί ισχυρές προθέσεις για επενδύσεις ξένων διαχειριστών δικτύων και funds.
Όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές του Euro2day.gr, τα ρυθμιζόμενα έσοδα των δικτύων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου προσφέρουν ασφάλεια τοποθέτησης κεφαλαίων, ενώ τα μεγάλα επενδυτικά έργα που έχουν μπροστά τους ο Διαχειριστής Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας και η ΔΕΠΑ Υποδομών ανοίγουν νέες πηγές εσόδων για τους υποψήφιους διεκδικητές.
Στο μεταξύ ο κ. Χατζηδάκης καταλήγει στον τρόπο ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, θα ιδιωτικοποιηθεί το 51%, καθώς τα σενάρια «σπασίματος» του δικτύου με βάση τις περιφέρειες της χώρας και την προκήρυξη ξεχωριστών διαγωνισμών, φαίνεται ότι εγκαταλείπονται.
Η διαδικασία πώλησης του 51%, δεν αναμένεται να εκκινήσει σύντομα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, καθώς θα πρέπει να προηγηθεί η μεταφορά παγίων από τη ΔΕΗ στη θυγατρική της, τον ΔΕΔΔΗΕ. Πρόκειται για πολύπλοκο και χρονοβόρο νομικό και οικονομικό εγχείρημα το οποίο σίγουρα θα κρατήσει για αρκετούς μήνες του 2020.
Τα έσοδα του Διαχειριστή, που προέρχονται ως επί το πλείστον από τα τέλη που πληρώνουν οι καταναλωτές, ανήλθαν στα 890 εκατ. ευρώ το 2018, ενώ η απόδοση επί των απασχολούμενων κεφαλαίων του δικτύου διανομής (WACC) που εγκρίνει η ΡΑΕ κυμαίνεται γύρω στο 7%.
Σημειωτέον, ότι ο ΔΕΔΔΗΕ ήταν ζημιογόνος πέρυσι. Ωστόσο το μεγάλο έργο που έχει μπροστά του είναι η αντικατάσταση των παλιών 7,5 εκατομμυρίων μετρητών με νέους «έξυπνους» που κάνουν on line καταμέτρηση της κατανάλωσης. Πρόκειται για επένδυση ύψους 1,5 δισ. ευρώ, ενώ δεν πρέπει να παραβλέπονται και οι προοπτικές ανάπτυξης της εταιρείας με την ηλεκτροκίνηση των οχημάτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, μεγάλα ονόματα διαχειριστών της Ιταλίας και της Γερμανία φέρονται να έχουν δείξει τις επενδυτικές τους προθέσεις στην ελληνική κυβέρνηση. Σίγουρη θεωρείται η μεγάλη ιταλική ENEL, η οποία έχει 32 εκατομμύρια πελάτες. Αξίζει να τονιστεί ότι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης προέρχεται από τη συγκεκριμένη εταιρεία με τελευταίο σταθμό της θητείας του τη θυγατρική της στη Ρουμανία.
Ενδιαφέρον υπάρχει και από γερμανικές εταιρείες που ασχολούνται με τη διαχείριση των δικτύων διανομής ρεύματος. Πρόκειται μεταξύ άλλων για διαχειριστές που ανήκουν στον μεγάλο ενεργειακό όμιλο E.ΟN όπως η Westnetz με 7,5 εκατομμύρια πελάτες ή η Bayernwerk Netz που διαχειρίζεται το δίκτυο διανομής της Βαυαρίας. Στα ηχηρά ονόματα των διαχειριστών της Γερμανίας είναι και η Netze BW με 2,3 εκατομμύρια πελάτες και η Stronetz Berlin η οποία ανήκει στην Vattenfall.
Η ΔΕΠΑ Υποδομών
Η ΔΕΠΑ Υποδομών ελέγχεται κατά 65% από το δημόσιο (ΤΑΙΠΕΔ) και 35% από τα Ελληνικά Πετρέλαια. Με το νομοσχέδιο Χατζηδάκη, το κράτος θα πουλήσει ολόκληρη τη συμμετοχή του, ενώ αντίστοιχη κίνηση αναμένεται και από τα ΕΛ.ΠΕ.
Στη νέα εταιρεία που θα αποκρατικοποιηθεί κατά 100% ανήκουν εξ ολοκλήρου η Εταιρία Διανομής Αερίου Αττικής και η ΔΕΔΑ (υπόλοιπη Ελλάδα) καθώς και η ΕΔΑ ΘΕΣΣ (Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία) στην οποία το δημόσιο συμμετέχει με ποσοστό 51%. Το μειοψηφικό πακέτο ελέγχει η ιταλική ENI.
Οι τρεις εταιρίες έχουν μπροστά τους πενταετή επενδυτικά προγράμματα επέκτασης των δικτύων διανομής της τάξης των 250 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα τους επίσης είναι ρυθμιζόμενα και διασφαλισμένα και είναι συνολικά της τάξης των 130 εκατ. ευρώ.
Στους ενδιαφερόμενους φέρονται η ιταλική Italgas, και πάλι η γερμανική Ε.ΟΝ που έχει δραστηριότητα στο δίκτυο διανομής φυσικού αερίου. Φαβορί φέρονται επίσης και οι μέτοχοι του ΔΕΣΦΑ, όπως η βελγική Fluxys και η ισπανική Enagas.
Χρήστος Κολώναςx.kolonas@euro2day.gr