AppleMark

Σε εξέλιξη συνεχίζει να είναι το θρίλερ με την πορεία του ιρανικού τάνκερ Adrian Darya 1 που είχε προορισμό την Καλαμάτα. Ύστερα από την απροθυμία των ελληνικών αρχών να του επιτρέψουν να δέσει σε λιμάνι της χώρας μας, το δεξαμενόπλοιο πλέει πλέον εκτός ευρωπαϊκών υδάτων.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από το Marine Traffic, το Adrian Darya 1 κατευθύνεται στο λιμάνι της Μερσίνης, στα νότια παράλια της Τουρκίας.

Ωστόσο καθώς στο AIS μπορεί να εισαχθεί οποιοσδήποτε προορισμός δεν είναι βέβαιο ότι το Adrian Darya 1 θα πάει όντως στην Τουρκία.

Υπενθυμίζεται ότι το ιρανικό τάνκερ, που ήταν μέχρι πρόσφατα γνωστό ως Grace 1, είχε κρατηθεί για περίπου έναν μήνα από τους Βρετανούς στο Γιβραλτάρ, το οποίο αποφάσισε να το αφήσει ελεύθερο, παρά την αντίδραση της Ουάσινγκτον. Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι το πλοίο έχει σκοπό να ξεφορτώσει 2,1 εκατ. βαρέλια πετρελαίου στη Συρία, τροφοδοτώντας τους Φρουρούς της Επανάστασης, τους οποίους έχουν εντάξει στη λίστα των «Ξένων Τρομοκρατικών Οργανώσεων».

Οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει ότι όσοι εξυπηρετήσουν το ιρανικό πλοίο, εταιρείες ή ναυτικοί, θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν ποινές φυλάκισης ή χρηματικό πρόστιμο και ανάκληση βίζας.

Φαίνεται ότι ρόλο στην αλλαγή ρότας έπαιξαν οι απειλές των ΗΠΑ αλλά και τα σοβαρά εμπόδια που επρόκειτο να αντιμετωπίσει το ιρανικό δεξαμενόπλοιο Adrian Darya 1 σε επίπεδο ανεφοδιασμού.

Μάλιστα, σύμφωνα με την «Wall Street Journal», δεν αποκλείεται ακόμη και το ενδεχόμενο εγκλωβισμού του τάνκερ στην Μεσόγειο Θάλασσα.

Το Adrian Darya 1 σχεδίαζε να αγκυροβολήσει ανοιχτά της Καλαμάτας, να παραλάβει προμήθειες τροφίμων και καυσίμων και να μεταφορτώσει το πετρέλαιο που μεταφέρει σε άλλο τάνκερ, σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται εταιρείες παροχής ναυτιλιακών υπηρεσιών.

Αρχικά, ελληνικές εταιρείες εξέτασαν το ενδεχόμενο να συνεργαστούν με το Adrian Darya 1, όμως οι επανειλημμένες προειδοποιήσεις των ΗΠΑ ότι όποια μεσογειακή χώρα παράσχει βοήθεια στο ιρανικό πλοίο θα υποστεί κυρώσεις έθεσαν τέλος σε αυτές τις σκέψεις.

Ευρωπαίος διπλωμάτης δήλωσε στην WSJ ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι απρόθυμη να επιτρέψει στο τάνκερ να μεταφορτώσει τα βαρέλια που μεταφέρει ενώ βρίσκεται σε ελληνικά ύδατα. Την ίδια ώρα, οι κυπριακές εταιρείες φάνηκαν απρόθυμες να δεχτούν το τάνκερ για ανεφοδιασμό.

newpost

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You missed