Η μισή ενήλικη Ελλάδα χρωστάει στην εφορία καθώς οι ΑΦΜ που βαρύνονται με ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις ανέρχονται σε 3.750.195 με την τεράστια δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών να έχουν εκτοξευτεί στα 104,1 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα, περίπου το 10% των οφειλετών ή 367.253 φορολογούμενοι εμφανίζονται να χρωστούν ποσά που δεν υπερβαίνουν το 1 ευρώ.

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, τα οποία επεξεργάστηκε και παρουσίασε το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής. Σύμφωνα με αυτά, οι φορολογούμενοι που χρωστούν στην Εφορία ποσά που δεν υπερβαίνουν τα 500 ευρώ αυξήθηκαν κατά 24.051 άτομα σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018. Ο αριθμός τους έχει φθάσει πλέον στα 2.036.005 σε σύνολο 3.750.195 οφειλετών, ενώ το αντίστοιχο διάστημα του 2018 οι πολύ μικροί οφειλέτες ανέρχονταν σε 2.011.954 ΑΦΜ. Δηλαδή, πάνω από τους μισούς οφειλέτες της Εφορίας χρωστούν μικροποσά έως 500 ευρώ ενώ το πιο εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι 367.253 άτομα εμφανίζονται να έχουν χρέη μικρότερα από 1 ευρώ.

Μάλιστα από τους 24.051 πολύ μικρούς οφειλέτες που προστέθηκαν στο τεφτέρι της Εφορίας, οι 13.206 ανήκουν στη συγκεκριμένη κατηγορία. Οι οφειλές έως 1 ευρώ παρά το γεγονός ότι δεν αναζητούνται από τις φορολογικές Αρχές και δεν μπλοκάρουν την έκδοση φορολογικής ενημερότητας δεν διαγράφονται αυτόματα και εμφανίζονται στον λογαριασμό του φορολογουμένου στο Τaxisnet. Προκύπτουν κυρίως από πολύ μικρά απλήρωτα υπόλοιπα δόσεων φόρων. Δηλαδή οι φορολογούμενοι από τις μηνιαίες δόσεις αφήνουν απλήρωτα ποσά της τάξης των 10, 20, 30, 50 λεπτών του ευρώ.

Και ενώ η «μαρίδα» των οφειλετών του 500άρικου χρωστάει συνολικά στο Δημόσιο 271,6 εκατ. ευρώ, οι 8.080 μεγαλοοφειλέτες έχουν χρέη πάνω από 1.000.000 ευρώ ο καθένας και συνολικά χρωστούν περισσότερα από 84 δισ. ευρώ ή πάνω από το 80% των συνολικών ληξιπρόθεσμων οφειλών. Μάλιστα στο δεύτερο τρίμηνο του 2019 ο αριθμός τους αυξήθηκε κατά 196 ΑΦΜ, οι οποίοι άφησαν χρέη στην Εφορία συνολικού ύψους 1,874 δισ. ευρώ.

Τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι εννέα στους δέκα οφειλέτες χρωστούν έως 10.000 ευρώ. Η αύξηση του αριθμού των μικροοφειλετών αντανακλά την αδυναμία των νοικοκυριών να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις και να πληρώσουν ακόμα μικρές οφειλές. Τα χρέη έχουν πνίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις που περιμένουν τώρα να ενεργοποιηθεί η βελτιωμένη ρύθμιση των 120 δόσεων για να κλείσουν τους ανοιχτούς λογαριασμούς τους με την Εφορία.

Πώς να προστατευτείτε από τις κατασχέσεις

Οριστικό τέλος στις κατασχέσεις μπαίνει σε φορολογούμενους οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να υπαχθούν στη νέα ρύθμιση για τις 120 δόσεις.

Μέχρι σήμερα, οι φορολογούμενοι που είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο, ακόμη και να είχαν ενταχθεί στη ρύθμιση δεν είχαν καμία προστασία από τις κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων. Με το νόμο που θα πάψει να είναι σε ισχύ, η εφορία μπορούσε να προχωρά σε κατασχέσεις λογαριασμών, κινητής και ακίνητης περιουσίας, ακόμη και όταν οι οφειλέτες ήταν συνεπείς και πλήρωναν κανονικά τις δόσεις τους.

Με τη νέα ρύθμιση όλα αυτά αλλάζουν και η εφορία δεν θα μπορεί να προχωρά σε κατασχέσεις και για τους συνεπείς οφειλέτες. Για όποιον ενταχθεί στη ρύθμιση αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων και η συνέχιση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επί απαιτήσεων, κινητών και ακινήτων.

Να σημειωθεί ότι όλο και περισσότεροι οφειλέτες φαίνεται πως ενδιαφέρονται για την υπαγωγή τους στη ρύθμιση των 120 δόσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία, με τις εισπράξεις να αγγίζουν έως τώρα τα 195 εκατ. ευρώ. Ενώ, όσο ο χρόνος πλησιάζει προς την καταληκτική προθεσμία της 30ης Σεπτεμβρίου αναμένεται να αυξηθούν οι αιτήσεις για υπαγωγή στη ρύθμιση.

Σύμφωνα με παράγοντες της Φορολογικής Διοίκησης, για την αύξηση του ενδιαφέροντος των φορολογουμένων βασικό ρόλο- εκτός από τη μείωση του επιτοκίου προσαυξήσεων στο 3% και της ελάχιστης δόσης στα 20 ευρώ- διαδραμάτισαν δύο σημαντικές βελτιώσεις που επήλθαν. Η πρώτη αφορά στην αναστολή των κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών για όσους ενταχθούν στη ρύθμιση.

Και η δεύτερη βελτίωση αφορά σε όσους παρέλειψαν να υποβάλουν φορολογικές δηλώσεις τα προηγούμενα χρόνια, και τώρα, εάν εκπληρώσουν έστω εκπρόθεσμα τις συγκεκριμένες υποχρεώσεις, μπορούν να εντάξουν αυτές τις οφειλές στις 120 δόσεις.

in

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You missed