Φρένο στις «χρυσές» συντάξεις έβαλε το υπουργείο Εργασίας βάζοντας «πλαφόν» ίσο με το δωδεκαπλάσιο της εθνικής σύνταξης, στα 4.608 ευρώ.

Το πλαφόν των 4.608 ευρώ, το οποίο προσδιορίζεται από το 12πλάσιο της ισχύουσας σήμερα βασικής σύνταξης (384 ευρώ) για 20 έτη ασφάλισης, αφορά όλες τις κύριες συντάξεις, όσων συνταξιοδοτήθηκαν ή θα συνταξιοδοτηθούν από την έναρξη ισχύος του νόμου Κατρούγκαλου και εφεξής.

Με νομοθετική διάταξη που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης  επισημαίνεται ότι το ανώτατο αυτό όριο σύνταξης υπερβαίνει κατά πολύ τα προϊσχύοντα ανώτατα όρια συντάξεων των φορέων που έχουν ενταχθεί στον ΕΦΚΑ.

Σημειώνεται ότι τόσο η επίμαχη τροπολογία, όσο και ακόμη μία που κατέθεσε ο κ. Βρούτσης προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με αποτέλεσμα να αποχωρήσουν από την αίθουσα, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25.

Το πλαφόν έχει αναδρομική ισχύ καθώς αφορά και όσους συνταξιοδοτήθηκαν κατά την 13η Μαΐου 2016, ημερομηνία έναρξης ισχύος του Νόμου 4387/2016 για τους οποίους επανυπολογίστηκε η σύνταξη και διαπιστώθηκε αρνητική προσωπική διαφορά.

Αναφερόμενος στην τροπολογία για το πλαφόν στις υψηλές συντάξεις ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης επισήμανε ότι «η προηγούμενη κυβέρνηση δεν μερίμνησε να βάλει πλαφόν στις συντάξεις. Πόσο χρόνο χρειαζόντουσαν για να νομοθετήσουν; Ανικανότητα ή ανευθυνότητα;» είπε απαντώντας στα όσα είχε πει νωρίτερα η πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα για να προσθέσει ότι «αυτή είναι η απάντηση στις ανοιχτές πληγές, που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση» και προσέθεσε «τι ζητούσαν οι κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, να καθίσω με σταυρωμένα χέρια;».

Το νέο ανώτατο όριο αφορά κύρια σύνταξης ή συντάξεις γήρατος, αναπηρίας και θανάτου που χορηγούνται από τον ΕΦΚΑ.

Οι «χαμένοι»

Οι χαμένοι που δεν θα δουν ποτέ την υψηλή σύνταξη που προσδοκούσαν είναι κυρίως πρώην υψηλόβαθμα στελέχη των ΔΕΚΟ και των τραπεζών, διπλοασφαλισμένοι μηχανικοί, γιατροί, συμβολαιογράφοι και δημοσιογράφοι.

Το ανώτατο όριο αφορά και τους διπλοασφαλισμένους σε δύο πρώην ταμεία που λαμβάνουν προσαύξηση στη σύνταξή τους και έχουν καταβάλλει διπλές εισφορές.

Από το πλαφόν εξαιρούνται οι δικαιούχοι επιδομάτων τετρα- παραπληγίας και απολύτου αναπηρίας ακόμα και αν λαμβάνουν υψηλές συντάξεις , λόγω των αυξημένων αναγκών αυτών των ατόμων.

Τι ποσό θα επιστραφεί

Ποσά συντάξεων που έχουν ήδη απονεμηθεί ή επανυπολογιστεί μετά την έναρξη ισχύος του νόμου και υπερβαίνουν το προαναφερόμενο ανώτατο όριο θα προσαρμοστούν στο νέο οριζόμενο ποσό των 4.608 ευρώ, από την ημερομηνία έναρξης καταβολής ή επανυπολογισμού τους.

Τυχόν επιπλέον διαφορές συντάξεων θα επιστραφούν, με παρακράτηση σε ποσοστό 20% της μηνιαίας καταβαλλόμενης σύνταξης και μέχρι την εξόφλησή τους.

Όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση που συνοδεύει την τροπολογία, το νέο ενιαίο ανώτατο όριο είναι υψηλότερο σε σχέση:

  • με τα ανώτατα ποσά συντάξεων που είχαν θεσπιστεί μεταβατικά μέχρι 31-12-2018 με το άρθρο 13 του Ν. 4387/2016 για όσους ήταν ήδη συνταξιούχοι κατά την 13-5-2016 και ανέρχονταν στις 2.000 ευρώ (για μία σύνταξη) ή 3.000 (για περισσότερες συντάξεις) και
  • με τα ανώτατα όρια συντάξεων που ίσχυαν μέχρι την έναρξη εφαρμογής του Ν. 4387/2016 και τα οποία προκειμένου για τους μέχρι 31-12-1992 ασφαλισμένους των ειδικών ταμείων ανέρχονταν στο ποσό των 2.773 ευρώ, για δε τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στο ποσό των 2.373,5 ευρώ.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, από την επιβολή πλαφόν στις συντάξεις προκύπτει εξοικονόμηση της τάξης των 550.000 ευρώ για το τρέχον έτος, 1,31 εκατ. ευρώ για το 2020, 1,57 εκατ. ευρώ για το 2021, 1,70 εκατ. ευρώ για το 2022 και 1,85 εκατ. ευρώ για το 2023.

Μετά το σάλο

Υπενθυμίζεται ότι η τροπολογία κατατέθηκε έπειτα από το σάλο που προέκυψε από τις αποκαλύψεις της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας ότι η προηγούμενη κυβέρνηση ετοιμαζόταν να εγκρίνει συντάξεις που έφταναν έως και τις 24.000 ευρώ.



Όπως είχε εξηγήσει ο υφυπουργός Εργασίας Νότης Μηταράκης, οι σχετικοί φάκελοι, είχαν περάσει από επεξεργασία της διοίκησης και βρίσκονταν στο στάδιο της τελικής υπογραφής.

Ακόμη ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι, από τη στιγμή που ο κ. Βρούτσης ενημερώθηκε πως υπάρχουν τέτοιες συντάξεις οι οποίες αφορούν τόσο υψηλά χρηματικά ποσά, ζήτησε να παγώσουν οι διαδικασίες μέχρι να δούμε τι συμβαίνει. «Αυτό που συμβαίνει τελικά και είναι λάθος, είναι πως βάσει του νόμου Κατρούγκαλου, προσμετρώνται γενικοί κοινωνικοί πόροι που συλλέχθηκαν για τη στήριξη του ασφαλιστικού συστήματος, σε ατομικές ασφαλιστικές μερίδες», ανέφερε.

in

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.