Δεν χρειάζεται πανικός, υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης
Η επίσκεψη το καλοκαίρι στις παραλίες είναι η πιο δροσιστική κι ευχάριστη στιγμή για τον καθένα. Ωστόσο, δεν κρύβει μόνο ευχάριστες στιγμές. Υπάρχουν και διάφορα απρόοπτα που κρύβει η θάλασσα τα οποία μπορούν να συμβούν και να φέρουν ακόμη και τον πανικό, αν δεν υπάρχει ενημέρωση. Μία από αυτές οι περιπτώσεις είναι και οι τσούχτρες. Και το να τσιμπήσει μία τσούχτρα έναν λουόμενο, μόνο σπάνιο δεν είναι ως ενδεχόμενο.
Τι κάνουμε, λοιπόν, στην περίπτωση αυτή; Πρώτα απ’ όλα δεν χρειάζεται να πανικοβληθείτε. Υπάρχουν κάποιοι τρόποι αντιμετώπισης για το τσίμπημα της τσούχτρας, που σας βοηθούν να το βιώσετε όσο πιο ανώδυνα γίνεται. Όσοι είστε, βέβαια, αλλεργικοί στο τσίμπημα τσούχτρας, θα πρέπει να απευθυνθείτε αμέσως στο πλησιέστερο νοσοκομείο.
Όταν σας τσιμπήσει τσούχτρα, χωρίς να έχετε «συστηθεί» προηγουμένως, θα το καταλάβετε αμέσως, από το έντονο κάψιμο που θα νιώσετε, ενώ θα δείτε το δέρμα σας να κοκκινίζει και μερικές φορές ίσως δείτε και το αποτύπωμα της πάνω σας.
Τρόποι αντιμετώπισης
Αρχικά, απομακρύνετε από το σώμα σας τα τυχόν κολλημένα πλοκάμια της. Προσοχή, ποτέ με γυμνά χέρια. Ξεπλύνετε την περιοχή του τσιμπήματος με άφθονο θαλασσινό νερό.
Αν δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος, γεμίστε την χούφτα σας με άμμο και τρίψτε το σημείο του σώματος που είναι κολλημένα τα πλοκάμια της τσούχτρας. Σε καμία περίπτωση μην χρησιμοποιήσετε γλυκό νερό, γιατί αυτό ενδεχομένως να ενεργοποιήσει τυχόν κεντριά που έχουν μείνει στο δέρμα σας.
Πλύνετε την περιοχή με ξύδι για τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα. Εάν δεν μπορείτε να βρείτε ξύδι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα διάλυμα από μαγειρική σόδα. Αυτό θα απενεργοποιήσει τα μικροσκοπικά κεντριά.
Χρησιμοποιείστε πάγο ή κάποιο καλά παγωμένο μπουκάλι ή κρύες κομπρέσες για να περιορίσετε τη φλεγμονή.
Μία κορτιζονούχα αλοιφή ή αντισταμινικό χάπι ενδεχομένως να κριθούν απαραίτητα, αλλά σε αυτή την περίπτωση τα χρησιμοποιείτε μόνο με συνταγή γιατρού.
Πότε να απευθυνθείτε σε γιατρό
Αν είστε αλλεργικοί στο τσίμπημα της τσούχτρας, θα πρέπει αμέσως να απευθυνθείτε στο πλησιέστερο νοσοκομείο ή στον γιατρό. Επίσης, αν σε περίπτωση που τα συμπτώματα δεν υποχωρούν και νιώθετε ναυτία ή δυσκολία στην αναπνοή, η πίεσή σας έχει πέσει ή παρουσιάζετε ταχυκαρδία και πιθανώς κεφαλαλγία.
Πάντως, η ενόχληση λόγω της τοξίνης που εκτοξεύει η τσούχτρα παραμένει για αρκετές ημέρες.
newsbeast