Οδηγίες από την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία
Το καλοκαίρι βρίσκεται στην κορύφωσή του, με εκατομμύρια λουόμενους να επιχειρούν να έχουν το πολυπόθητο μαύρισμα, πολύ συχνά χωρίς τη χρήση αντηλιακού.
Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία έχει κρούσει πολλές φορές των κώδωνα του κινδύνου για την ανεξέλεγκτη έκθεση στον ήλιο. Σε τελευταία της δημοσίευση, την οποία υπογράφουν οι καθηγητές Δερματολογίας Αντώνιος Βαρελτζίδης και Παναγιώτης Σταυρόπουλος γίνεται ειδική αναφορά στα αντιηλιακά.
Οι ειδικοί, αρχικά, επισημαίνουν ότι οι λουόμενοι πρέπει να κάνουν όσο το δυνατόν λιγότερη ηλιοθεραπεία. «Να προσπαθείτε στην αρχή να εκθέτετε το σώμα σας στον ήλιο σταδιακά, χωρίς να υπερβαίνετε το ανώτατο συνιστώμενο χρονικό όριο παραμονής σας στον ήλιο, ανάλογα πάντα και με τον τύπου του δέρματός σας» προσθέτουν.
Επιπλέον, τονίζουν ότι «τα άτομα που διαθέτουν λευκό δέρμα οφείλουν να βρίσκονται κάτω από σκιά και να χρησιμοποιούν πάντα αντηλιακές κρέμες», καθώς και ότι πρέπει να αποφεύγεται η έκθεση στον ήλιο -για όλους- από το διάστημα από τις 11:00 μέχρι τις 15:00.
Οι 12 «χρυσές» εντολές για τα αντηλιακά
Στο άρθρο του Αντώνιου Βαρελτζίδη και του Παναγιώτη Σταυρόπουλου, που δημοσίευσε η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, περιλαμβάνονται και οι βασικές οδηγίες επιλογής και χρήσης αντηλιακών της Ελληνικής Δερματολογικής – Αφροδισιολογικής Εταιρείας.
Οι 12 εντολές για τα αντηλιακά:
Χρησιμοποιείτε καθημερινά αντιηλιακά, ιδίως αν είστε ανοιχτόχρωμοι και υποχρεωμένοι να εκτίθεστε στον ήλιο.
Διαλέγετε αντιηλιακά ευρέος φάσματος κατά της UV-A και UV-B με δείκτη προστασίας (SPF) 15-30.
Δεν χρειάζονται άλλα αντιηλιακά για το σώμα και άλλα για το πρόσωπο. Ενα και καλό αρκεί.
Επιλέγετε αντηλιακά με φυσικά φίλτρα αν το δέρμα σας καίγεται εύκολα, αν είστε αλλεργικοί ή αν παίρνετε φάρμακα π.χ. ηρεμιστικά, αντισυλληπτικά, καρδιαγγειακά, αντιεπιληπτικά κ.α.
Μάθετε τα παιδιά σας να χρησιμοποιούν από πολύ μικρά σωστά τα αντηλιακά. Μην ξεχνάτε ότι ένα ηλιακό έγκαυμα στην παιδική ηλικία μπορεί να οδηγήσει σε μελάνωμα στην ενήλικη ζωή.
Απλώνετε το αντηλιακό στο δέρμα σε λεπτό στρώμα 30 λεπτά πριν από το μπάνιο και το ανανεώνετε κάθε 1 ώρα ή και νωρίτερα, αν ιδρώνετε πολύ, αφού το αντηλιακό “φεύγει” με το νερό.
Αν στο ιστορικό σας υπάρχει κάποιος με καρκίνο του δέρματος αγοράζετε αντηλιακά μετά από σύσταση του δερματολόγου σας
Αν έχετε εφηλίδες (φακίδες) ή σπίλους (ελιές) πάνω από 20 μην εκτίθεστε στον ήλιο τις ώρες 11-4, ακόμα και με αντηλιακό.
Μην παρατείνετε την ηλιοθεραπεία επειδή “φοράτε” αντηλιακό. Αυτό δεν είναι αρκετό. Προστατευτείτε και με άλλα μέσα.
Αν αμέσως μετά την εφαρμογή του αντηλιακού αισθανθείτε κάψιμο, τσιμπήματα, ή κνησμό, το δέρμα σας να κοκκινίζει, τα μάτια σας να τσούζουν, διακόψτε τη χρήση του αντηλιακού. Είναι και αυτό ένα προϊόν χημικό και μπορεί να μην σας “πάει”.
Μην εμπιστεύεστε μια κρέμα που περιέχει αντηλιακό με δείκτη προστασίας 4. Δεν παρέχει την ίδια φωτοπροστασία με ένα αντηλιακό με δείκτη προστασίας 15. Αντίθετα, make-up ή κραγιόν που περιέχουν αντηλιακό, έστω και με δείκτη 4, επειδή είναι αδιαφανή, είναι περισσότερο αποτελεσματικά.
Τέλος, αν δεν ξέρετε ποιο ακριβώς αντηλιακό να αγοράσετε, πάρτε οποιοδήποτε προσέχοντας, ώστε σε λιπαρό δέρμα να χρησιμοποιείτε σπρέι, σε ξερό υδατικό αντηλιακό και στη μύτη σας ραβδίο (στικ). Είναι καλύτερα να χρησιμοποιείτε οποιοδήποτε αντηλιακό παρά να μην εφαρμόζετε καθόλου, αφού η φωτογήρανση και ο καρκίνος του δέρματος παραμονεύουν.