Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης με αφορμή τα δημοσιεύματα που αναφέρονται στην πρόθεση της Τουρκίας να προχωρήσει σε σεισμικές έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην περιοχή νοτίως της Ρόδου που φθάνει πέρα από το Καστελόριζο κατέθεσε σχετική ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών αποφάσισαν για πρώτη φορά εναντίον χώρας που βρίσκεται σε ενταξιακή διαδικασία στην επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας για τις παράνομες γεωτρήσεις που πραγματοποιεί στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Τα τρία βασικά μέτρα που αποφάσισαν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών ήταν αρχικά το «πάγωμα» της προενταξιακής βοήθειας ύψους 145,8 εκατ. ευρώ από την ΕΕ στην Τουρκία το 2019, δεύτερον, το πάγωμα της υπογραφής νέας συμφωνίας στο τομέα των αεροπορικών μεταφορών, αλλά και την αναβολή του διαλόγου σε υψηλό πολιτικό επίπεδο σε τομείς όπως η οικονομία, η ενέργεια, οι μεταφορές και η γεωργία και τρίτον την αναστολή της χορήγησης δανείων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για έργα τα οποία υλοποιούνται υπό την εγγύηση του τουρκικού κράτους.

Αναλυτικά η ερώτηση:

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση απεφάσισε πρόσφατα την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία ως αντίποινα για τις παράνομες γεωτρήσεις που διεξάγει στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που η Ευρωπαϊκή Ένωση προχωράει σε μία τέτοια κίνηση εναντίον μίας υπό ένταξη χώρας όπως η Τουρκία.

Δυστυχώς, η τουρκική πλευρά παρ’ όλες τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης προωθεί το σχεδιασμό της για έρευνες κατά σαφή παράβαση του Διεθνούς Δικαίου και σε περιοχές εντός των ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες η τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίων (ΤΡΑΟ) κατέθεσε αίτημα προς τη διοίκηση των τουρκικών ναυτικών δυνάμεων για διεξαγωγή σεισμικών ερευνών σε μία περιοχή που εκτείνεται ανάμεσα στον 28ο και 29ο μεσημβρινό, δηλαδή σε μία περιοχή που ξεκινάει από τα νότια της ελληνικής νήσου της Ρόδου και φθάνει πέρα από το Καστελόριζο.

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

– Είναι σε γνώση της οι παραπάνω νέες επιθετικές και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, μίας υπό ένταξη χώρας;

– Σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί για τις ενέργειες αυτές που σαφώς παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και επιβουλεύονται τα κυριαρχικά δικαιώματα ενός κράτους μέλους της ΕΕ;»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You missed