Η πανίδα του Εθνικού Πάρκου της Βόρειας Πίνδου και τα παραδοσιακά επαγγέλματα της περιοχής
Η πανίδα του Εθνικού Πάρκου της Βόρειας Πίνδου και τα παραδοσιακά επαγγέλματα της περιοχής αυτής ήταν τα θέματα δύο ακόμα δράσεων της ΔΗ.ΚΕ.ΒΙ. τα οποία μαγνήτισαν το ενδιαφέρον 42 μικρών μας φίλους που δήλωσαν συμμετοχή και παρευρέθηκαν με ενθουσιασμό σε αυτές.
Την πρώτη ημέρα οι υπεύθυνες του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου, Χρύσα Μωυσιάδη και Στέλλα Ζέρβα τους μίλησαν και τους πρόβαλαν εικόνες της περιοχής του πάρκου της Βόρειας Πίνδου προκειμένου να γνωρίσουν την ποικιλότητα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της.
Στη συνέχεια, παρουσίασαν και εξήγησαν στα παιδιά τα παραδοσιακά επαγγέλματα της Βόρειας Πίνδου συσχετίζοντας αυτά με την σημερινή εποχή. Η έκπληξη των παιδιών ήταν μεγάλη όταν μεταφερθήκαμε στο χώρο με τις μικρές λαογραφικές συλλογές της πόλης, όπου ενημερώθηκαν για τα εργαλεία και τα χρηστικά αντικείμενα που ήταν απαραίτητα στους επαγγελματίες παλαιότερων εποχών. Ο ενθουσιασμός ήταν ζωγραφισμένος στα πρόσωπά τους και παρακολουθούσαν με προσοχή τον κ.Φώτη Δημόπουλο που τους εξηγούσε με λεπτομέρεια όλα όσα έβλεπαν. Στην πορεία, δόθηκαν φύλλα εργασίας από τις εμψυχώτριες και τα παιδιά δούλεψαν με πολλή όρεξη και μεράκι.
Τη δεύτερη μέρα, αφιερώθηκε στην πανίδα του Πάρκου της Βόρειας Πίνδου. Τα παιδιά γνώρισαν την πλούσια και άγρια πανίδα του Εθνικού Πάρκου, αλλά και τα προστατευόμενα είδη του. Ακολούθησε μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση, έπαιξαν το παιχνίδι με τις κάρτες που είχε στόχο να μαντέψουν ποιο ζώο περιγραφόταν και ακολούθησε ζωγραφική με σκίτσα των άγριων ζώων του Πάρκου, τα οποία έκοψαν και κόλλησαν σε ένα μεγάλο κολάζ μαζί με φυσικά υλικά του δάσους.
Τα παιδιά απόλαυσαν πραγματικά και τις δυο δράσεις βλέποντας, μαθαίνοντας, παίζοντας με κέφι και συνεργατικότητα. Το εργαστήριο έδωσε το κίνητρο στα περισσότερα παιδιά να δανειστούν πολλά βιβλία σχετικά με το θέμα.
Ευχαριστούμε ολόψυχα τις υπεύθυνες του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, Χρύσα Μωυσιάδη και Στέλλα Ζέρβα για την πολύτιμη βοήθειά τους στην υλοποίηση της δράσης. Επίσης, ευχαριστούμε θερμά τον Φώτη Δημόπουλο που αφιέρωσε τον χρόνο του για την εξαιρετική ξενάγηση που μας χάρισε!
«Αγγίζω, Μυρίζω, Ακούω, Κατανοώ»
Με το θέμα «αγγίζω, μυρίζω, ακούω, κατανοώ» ξεκίνησε και η τρίτη μέρα δράσεων στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Γρεβενών που παρακίνησε 31 παιδιά ηλικίας 6-12 ετών να συμμετάσχουν και να ζήσουν μαζί μας την ενδιαφέρουσα εμπειρία του εργαστηρίου. Εμψυχώτρια της ημέρας ήταν η εκπαιδευτικός, Ειρήνη Ντόνα η οποία συντόνιζε τις δραστηριότητες. Μετά την προσέλευση των παιδιών, ξεκινήσαμε τον περίπατό μας προς το «Άλσος Θεοδωρίδη» προκειμένου να γνωρίσουν και να απολαύσουν μικροί και μεγάλοι τη φύση, τον καθαρό αέρα, την ησυχία και την γαλήνη που αποπνέει ένα τέτοιο μέρος. Το κλίμα και ο χώρος ήταν κατάλληλος για να ευαισθητοποιηθούν τα παιδιά αναφορικά με το περιβάλλον και τη σημασία του και να αναγνωρίσουν είδη φυτών και δέντρων μέσω των αισθήσεων.
Η Ειρήνη μας ξενάγησε στον ανδριάντα του Θεόδωρου Θεοδωρίδη, του ανθρώπου που εμπνεύστηκε και υλοποίησε το υπέροχο δάσος της πόλης, για το οποίο είμαστε ευγνώμονες που δημιουργήθηκε. Αφού τα παιδιά ενημερώθηκαν για την ιστορία του δάσους, προχώρησαν στο θέατρο και ακροάστηκαν για μια στιγμή με κλειστά μάτια τους μοναδικούς ήχους της φύσης και εισέπνευσαν το καθαρό οξυγόνο.
Στη συνέχεια, κάτω από τον δροσερό ίσκιο των δέντρων η εμψυχώτρια διάβασε στους μικρούς μας ακροατές το εξαίσιο παραμύθι του Frederic Manson «Ο ζωγράφος του δάσους» το οποίο άκουσαν με πολλή προσοχή, είδαν και θαύμασαν τις υπέροχες εικόνες του και συζήτησαν τα μηνύματα του.
Έπειτα, περπατήσαμε στο δάσος ακούγοντας τους ήχους του, μυρίζοντας τα αρώματα της φύσης, μαζέψαμε ξύλα, καρπούς, κλαδιά, φλοιούς δέντρων και κάθε λογής υλικό που μας κινούσε το ενδιαφέρον. Τα ενώσαμε και φτιάξαμε ένα ευφάνταστο «μόμπιλ» του δάσους. Η όρεξη και ο ενθουσιασμός τους ήταν τόσος που στην συνέχεια τα παιδιά ζωγράφισαν υπέροχους πίνακες εμπνευσμένους από την ιστορία που άκουσαν και από τον χώρο που βρίσκονταν. Ήταν συγκινητικά τα μηνύματα που έγραψαν επάνω στους πίνακες και φάνηκε η αγάπη τους για το περιβάλλον.
Μια ακόμη συναρπαστική δράση τελείωσε με επιτυχία με τους μικρούς μας φίλους έχοντας αποκομίσει τις καλύτερες γνώσεις και εμπειρίες.
Ευχαριστούμε ολόψυχα την εκπαιδευτικό, Ειρήνη Ντόνα για την πολύτιμη βοήθειά της και για την συνεχή προσφορά της στις δράσεις της βιβλιοθήκης. Επίσης, ευχαριστούμε θερμά τις μητέρες, τις γιαγιάδες και τους παππούδες που με ευχαρίστηση και προθυμία μας βοήθησαν στην συνοδεία των παιδιών : Βάγια Μουσά, Γεωργία Αμανατιάδου, Θώμη Παπαθωμά, Ιωάννα Νταϊόγλου Μάρθα Πλιάτσικα, Νικολέτα Γεωργιάδου, Σουζάννα Κώττα, Πέτρος Σαρουσαββίδης και Φωτεινή Τζημοπούλου.
Η διαστημική μας γειτονιά
Μία ακόμα συναρπαστική δράση με θέμα “η διαστημική μας γειτονιά”, πραγματοποιήθηκε στην Δημόσια Βιβλιοθήκη Γρεβενών με μεγάλη συμμετοχή παιδιών.
Οι εμψυχωτές της δράσης Συμεών Καραγιάννης και Ευδοκία Δεμερτζίδου ετοίμασαν μια ενδιαφέρουσα ηχοδιασκοπική παρουσίαση του ηλιακού μας συστήματος. Το ταξίδι ξεκίνησε από τη βιβλιοθήκη με προορισμό τους 8 πλανήτες!
Οι μικροί εξερευνητές περιπλανήθηκαν με τη φαντασία τους στη γειτονιά του Ήλιου και ενθουσιάστηκαν με την ποικιλία των φαινομένων. Από τους κίτρινους ουρανούς της Αφροδίτης μέχρι τον τεράστιο Δία και από τον κατακόκκινο Άρη μέχρι τον μακρινό Ποσειδώνα όπου βρέχει διαμάντια, το ηλιακό μας σύστημα αποδεικνύεται ένα θαυμαστό κομμάτι του διαστήματος!
Στη συνέχεια τα παιδιά με πολύ μεράκι και ενθουσιασμό κατασκεύασαν ένα τρισδιάστατο μοντέλο της διαστημικής μας γειτονιάς. Το αποτέλεσμα ήταν πραγματικά εκπληκτικό και ενθουσίασε μικρούς και μεγάλους. Η εμπειρία θα μας μείνει πραγματικά αξέχαστη.
Ευχαριστούμε ολόψυχα τον Συμεών Καραγιάννη και την Ευδοκία Δεμερτζίδου για την ανεκτίμητη βοήθειά τους, αλλά και για την απλόχερη προσφορά των υλικών ώστε να ολοκληρωθεί με επιτυχία η δράση.