Με την επιλογή δύο ανώτατων δικαστικών, που κατείχαν θέσεις αντιπροέδρων στο ανώτατο δικαστήριο ως τώρα, η κυβέρνηση προχώρησε στην επιλογή νέας ηγεσίας στον Αρειο Πάγο, παρά το γεγονός ότι υπήρξαν έντονες αντιδράσεις για αντισυνταγματικές πρακτικές , ενώ η προεκλογική περίοδος έχει ξεκινήσει και έχουν προκηρυχθεί εθνικές εκλογές.
Με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου που συνεδρίασε για τρεις περίπου ώρες, και μετά από διεργασίες και διαφορετικές απόψεις που εκφράστηκαν τελικά επελέγη για τη τη νευραλγική θέση του Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου η αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Δήμητρα Κοκοτίνη η οποία πρόσφατα υπήρξε πρόεδρος του ποινικού τμήματος του ανωτάτου δικαστηρίου που εκδίκασε την υπόθεση για την άδεια του Δημήτρη Κουφοντίνα.
Ειρήνη Καλού: Είχε χειριστεί το Βατοπέδι
Για τη θέση του Προέδρου του Αρείου Πάγου επελέγη η αντιπρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ειρήνη Καλού, ανώτατη δικαστική με γνώσεις και επιστημονική επάρκεια, η οποία είχε χειριστεί το σύνολο της ανάκρισης για την υπόθεση του Βατοπεδίου, καθώς και άλλες σημαντικές θέσεις.
Είχε επιλεγεί ως αντιπρόεδρος του ανωτάτου δικαστηρίου πριν από ένα χρόνο και θα παραμείνει στην Προεδρία του Αρείου Πάγου για μία ακόμη διετία.
Η Ειρήνη Καλού θα διαδεχθεί τη Ξένη Δημητρίου η οποία αποχωρεί από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου στις 30 Ιουνίου, τυπικά, και η Δήμητρα Κοκοτίνη τον Βασίλειο Πέππα που αποχωρεί από την Προεδρία του Αρείου Πάγου.
Οι συγκεκριμένες επιλογές ικανών ανώτατων δικαστικών, δεν μπορούν να ακυρώσουν τις έντονες αντιδράσεις – οι ανώτατοι δικαστικοί άλλωστε δεν ευθύνονται για τις κυβερνητικές πρακτικές- για την αντισυνταγματικότητα των διαδικασιών ενώ έχουν προκηρυχθεί εθνικές εκλογές.
Τα βιογραφικά των δύο δικαστικών
Τα βιογραφικά των προσώπων που αναλάβουν καθήκοντα στην ηγεσία του Αρείου Πάγου έχουν ως εξής:
Το βιογραφικό της Δήμητρης Κοκοτίνη
Δήμητρα Κοκοτίνη: γεννήθηκε το 1954 στην Κοινότητα Δαμιανών Ευρυτανίας
Διορίστηκε:
α) Πάρεδρος πρωτοδικείου Αθηνών στις 18-2-1981
β) Πρωτοδίκης Αθηνών στις 31-8-1982
Προήχθη:
Στο βαθμό του προέδρου πρωτοδικών στις 11-12-1997
Στο βαθμό του εφέτη στις 2-8-2001
Στο βαθμό του προέδρου εφετών στις 23-7-2010
Στο βαθμό του αρεοπαγίτη στις 3-12-2014.
Το βιογραφικό της Ειρήνης Καλού
Ειρήνη Καλού: γεννήθηκε το 1954 στην Ηλιούπολη Αττικής
Διορίστηκε:
α) Πάρεδρος πρωτοδικείου Αθηνών στις 18-2-1981
β) Πρωτοδίκης Αθηνών στις 31-8-1982
Προήχθη:
Στο βαθμό του προέδρου πρωτοδικών στις 15-1-1997
Στο βαθμό του εφέτη στις 3-2-2000
Στο βαθμό του προέδρου εφετών στις 6-8-2009
Στο βαθμό του αρεοπαγίτη στις 14-1-2014.
Τι θα πράξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Πάντως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που θα κληθεί να υπογράψει το σχετικό προεδρικό διάταγμα, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν πρόκειται να προβεί σε καμία κίνηση πριν την 30 Ιουνίου.
Τζανακόπουλος: Πολιτικές σκοπιμότητες κρύβει η άρνηση ΝΔ
Σε δηλώσεις του αμέσως μετά το υπουργικό συμβούλιο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ανακοίνωσε τα ονόματα της νέας ηγεσίας του Α. Πάγου, επιτέθηκε κατά της ΝΔ ενώ προανήγγειλε ότι η Βουλή «συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία της μέχρι τη διάλυσή της» και πως «το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την κατάθεση του νομοσχεδίου των ποινικών κωδίκων μέσα στις επόμενες ημέρες».
Οι δηλώσεις Τζανακόπουλου:
«Η χθεσινή άρνηση της ΝΔ να προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου για συναινετική λύση στον ορισμό ηγεσίας της Δικαιοσύνης επιβεβαιώνει πως η αξιωματική αντιπολίτευση ουδόλως ενδιαφέρεται για την τήρηση της νομιμότητας και του Συντάγματος.
Άλλωστε η διαδικασία προεπιλογής της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής είχε ολοκληρωθεί με τη συμμετοχή και της ΝΔ ήδη από τα μέσα Μαΐου.
Η αμφισβήτηση της Νέας Δημοκρατίας δεν βρίσκει απολύτως καμία συνταγματική βάση, ενώ η άρνησή της θέτει οριστικά τέλος και στο δήθεν ηθικό επιχείρημα που προβάλλει, ενώ ταυτόχρονα μοιάζει να υποκρύπτει πολιτικές σκοπιμότητες και αποτελεί ευθεία προσβολή στην ανεξαρτησία του θεσμού της Δικαιοσύνης.
Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση προχώρησε στην άσκηση των καθηκόντων και υποχρεώσεών της, όπως αυτά ορίζονται από το Σύνταγμα και τον νόμο.
Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργικό Συμβούλιο υπό τον Πρωθυπουργό και κατά τη συνεδρίασή του αποφάσισε να οριστεί:
Πρόεδρος του Αρείου Πάγου η κα Ειρήνη Καλού, Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου η κα Δήμητρα Κοκοτίνη και Αντιπρόεδροι του Συμβουλίου της Επικρατείας η κα Ευαγγελία Νίκα, ο κ. Κωνσταντίνος Κουσούλης και ο κ. Δημήτριος Μακρής.
Όλοι οι επιλεγέντες δικαστικοί λειτουργοί έτυχαν ευρύτατης αποδοχής κατά τη διαδικασία προεπιλογής στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής και χαίρουν της εκτίμησης του δικαστικού και νομικού κόσμου της χώρας.
«Ανοικτή η Βουλή, φέρνουμε ν/σ για ποινικούς κώδικες»
Εξάλλου και με δεδομένο ότι η Βουλή συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία της μέχρι τη διάλυσή της, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την κατάθεση του νομοσχεδίου των ποινικών κωδίκων μέσα στις επόμενες ημέρες».
Κατατέθηκε επίσης προς ψήφιση και το ν/σ για την οικιστική ανάπτυξη ενώ πιθανολογείται ότι στα δύο προαναφερθέντα ν/σ να περιέχονται και άλλες «φωτογραφικές» διατάξεις προεκλογικού χαρακτήρα.
Δείτε το ν/σ του ΠΕΧΩΔΕ για την οικιστική ανάπτυξη εδώ
iefimerida