Προβάδισμα 7,8 μονάδων για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις ευρωεκλογές
Ισχυρό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας, συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία της οικονομίας και αρνητική εικόνα για την κυβέρνηση, έπειτα από μια προεκλογική εκστρατεία που εστίασε σε θέματα εσωτερικού ενδιαφέροντος και όχι σε ευρωπαϊκά ζητήματα λίγες ημέρες πριν να ανοίξουν οι κάλπες, προκύπτουν σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της Innovation Metrisis Poll, που διενεργήθηκε για λογαριασμό των «Παραπολιτικών».
Αναλυτικότερα, για πρώτη φορά έπειτα από αρκετά χρόνια, μια έστω οριακή πλειοψηφία 30,6%, έναντι 29,1%, εκτιμά ότι το επόμενο διάστημα τα πράγματα στη χώρα θα εξελιχθούν γενικά καλύτερα από ό,τι είναι σήμερα, ενώ το 40,3% είτε εκτιμά ότι θα παραμείνουν ίδια είτε δεν εκφράζει άποψη. Παρ’ όλα αυτά, το 41,3% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι τα πράγματα στη χώρα θα ήταν σε καλύτερη κατάσταση, εάν την τελευταία τετραετία είχε εκλεγεί μια άλλη κυβέρνηση και το 18,9% πιστεύει ότι θα ήταν σε χειρότερη. Αντίστοιχο ποσοστό (17,2%) δηλώνει πολύ ή αρκετά ικανοποιημένο από το έργο της κυβέρνησης και 80,1% λίγο και καθόλου ικανοποιημένο.
ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ
Τα θέματα της οικονομίας, δηλαδή η οικονομική ανάπτυξη (56,6%), η φορολογία (16,8%) και η αντιμετώπιση της ανεργίας (19,2%) κυριαρχούν στα κριτήρια που θα επηρεάσουν την ψήφο των εκλογέων στις ευρωεκλογές, ενώ «σφήνα» ανάμεσά τους εισέρχεται το «Μακεδονικό» με 22,6%, αισθητά μειωμένο από προηγούμενες έρευνες, ενώ η εγκληματικότητα και η δημόσια τάξη με 23,4%. Αρκετά ψηλά καταγράφεται το Μεταναστευτικό (10,4%), ενώ χαρακτηριστικό και της συνολικής συζήτησης που πραγματοποιήθηκε στην προεκλογική περίοδο είναι το γεγονός ότι μόνο το 6,4% ανέφερε το μέλλον της Ευρώπης ως ένα από τα δύο ζητήματα που θα επηρεάσουν την ψήφο του.
Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα είναι η διαπίστωση ότι μόλις το 54,9% δηλώνει απολύτως βέβαιο ότι θα ψηφίσει στις ευρωεκλογές το ίδιο κόμμα που θα ψηφίσει και στις επόμενες εθνικές εκλογές. Σημαντικό εύρημα είναι επίσης ότι οι 9 στους 10 ερωτώμενους προσανατολίζονται στο να ψηφίσουν στις εκλογές της Κυριακής, με μόλις 6% να δηλώνει ότι σίγουρα ή μάλλον θα απέχει. Στο κρίσιμο ερώτημα της πρόθεσης ψήφου παρατηρείται ότι η Νέα Δημοκρατία διατηρεί ένα σημαντικό προβάδισμα 7,8 μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ, λαμβάνοντας 30,1%, έναντι 22,3%.
Στην τρίτη θέση φαίνεται να εδραιώνεται το Κίνημα Αλλαγής με 8,1%, ενώ Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ διεκδικούν την τέταρτη θέση με 6,8% και 6,6%, αντίστοιχα. Ενωση Κεντρώων και Ελληνική Λύση φαίνεται να διεκδικούν με μεγαλύτερες πιθανότητες το όριο του 3%, λαμβάνοντας 2,3% και 2,4%, αντίστοιχα, και ελπίζουν ότι ένα ισχυρό «φίνις» θα τους δώσει την έδρα στην Ευρωβουλή. Σχετικά με τις συσπειρώσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί μόλις το 51% όσων τον επέλεξαν το 2015, ενώ το 12,8% μετακινείται προς τη ΝΔ. Από την άλλη πλευρά, η συσπείρωση της Νέας Δημοκρατίας διατηρείται στα υψηλά επίπεδα του 85%. Σημαντικές είναι οι εισροές που καταγράφει η Ν.Δ., όμως, και από όσους το 2015 δεν είχαν ψηφίσει ή είχαν επιλέξει το λευκό ή την άκυρη ψήφο και σήμερα εμφανίζονται διατεθειμένοι να ψηφίσουν: 23,1% κατευθύνεται προς αυτήν, έναντι 7,7% που θα ψηφίσει τον ΣΥΡΙΖΑ.
Μη αναστρέψιμη η υπεροχή για την Πειραιώς
ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΗ δείχνει η υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στη δημοσκόπηση της Innovation Metrisis Poll, που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας, ελάχιστα 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες της Κυριακής. Η διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα καταγράφεται στο 7,8% υπέρ της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τη Ν.Δ να ξεπερνά το όριο του 30% και τον ΣΥΡΙΖΑ να διατηρεί δυνάμεις στο 22%-23%. Το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας μπορεί να χαρακτηρισθεί σταθερό, εφόσον συνυπολογισθούν μια σειρά επιμέρους ποιοτικά στοιχεία που αναδεικνύονται από την έρευνα. Αυτά είναι: Πρώτον ότι το 54,9% των ερωτώμενων δηλώνουν βέβαιοι ότι θα ψηφίσουν το ίδιο κόμμα που ψηφίζουν στις ευρωεκλογές και στις εθνικές εκλογές και μόνον το 7,8% διαφορετικό. Το εύρημα αυτό δείχνει μια ενότητα στην αντιμετώπιση της εκλογικής διαδικασίας που ξεκινά μεθαύριο και θα ολοκληρωθεί όταν κλείσουν οι κάλπες των εθνικών εκλογών, όποτε τελικά και αν διεξαχθούν αυτές. Δεύτερον, αρχίζει να καταγράφεται, έστω και οριακά, ένα κλίμα αισιοδοξίας ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι καλύτερα από τα προηγούμενα για την Ελλάδα, μέσα από την τυπική έξοδο από τον κύκλο των Μνημονίων.
Ταυτόχρονα, όμως, καταγράφεται σε συντριπτικά ποσοστά, της τάξης του 41,3%, κλίμα απογοήτευσης για την πολιτεία του ΣΥΡΙΖΑ από το 2015 και μετά, με εκτίμηση ότι τα πράγματα θα ήταν καλύτερα για τους Ελληνες αν είχε επικρατήσει μια άλλη κυβέρνηση, με μόνον το 18,9% να απαντά ότι θα ήταν χειρότερα. Τέλος, και σωρευτικά με τα προηγούμενα, η ατζέντα της οικονομίας κυριαρχεί ως προς τους τομείς που κατευθύνουν την ψήφο, με την ανάπτυξη να προηγείται έναντι όλων με 56% και την αντιμετώπιση της ανεργίας- άρα νέες θέσεις εργασίας- ή τη μείωση της φορολογίας να ακολουθούν. Και οι τρεις τομείς είναι πλεονεκτικοί για τη Νέα Δημοκρατία και την ηγεσία του Κ. Μητσοτάκη.
Δημοσιέυθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ που κυκλοφορεί εκτάκτως την Παρασκευή (24/5/19)