Ανάσα σε χιλιάδες φορολογούμενους, που θα μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς την εφορία σε έως 120 δόσεις, αναμένεται να δώσει η ρύθμιση που κατατέθηκε στη Βουλή το απόγευμα της Δευτέρας (07/05).
Η ρύθμιση προβλέπει εισοδηματικά κριτήρια για όσους έχουν εισοδήματα άνω των 10.000 ευρώ με βάση τα οποία προσδιορίζεται το ετήσιο ποσό των δόσεων που θα καταβάλουν, άρα και ο συνολικός αριθμός των δόσεων που δικαιούνται.
Για τους οφειλέτες με δηλωθέν εισόδημα κάτω των 10.000 ευρώ δεν υπάρχει εισοδηματικό κριτήριο για τον προσδιορισμό του αριθμού των δόσεων. Δικαιούνται 120 δόσεις, εφόσον δεν παραβιάζεται το ελάχιστο ποσό δόσης των 30 ευρώ που προβλέπει η ρύθμιση, γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ενδεικτικά για τον αριθμό και το ύψος των δόσεων που προβλέπει η ρύθμιση για τους οφειλέτες ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος τους και της οφειλής τους είναι τα ακόλουθα παραδείγματα:
Οφειλέτης με ετήσιο δηλωθέν εισόδημα 9.000 ευρώ και χρέος 3.600 ευρώ. Ο συγκεκριμένος οφειλέτης δικαιούται το σύνολο των 120 δόσεων με το ελάχιστο ύψος της δόσης να είναι 30 ευρώ, όσο το κατώτατο όριο που προβλέπει η ρύθμιση.
Οφειλέτης με ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ και ύψος οφειλής 5.000 ευρώ δικαιούται 120 δόσεις των 42 ευρώ η κάθε μία. Αν ο ίδιος οφειλέτης έχει συνολική οφειλή 10.000 ευρώ δικαιούται 120 δόσεις των 84 ευρώ η κάθε μία.
Οφειλέτης με εισόδημα 16.000 ευρώ και συνολική οφειλή 6.000 ευρώ δικαιούται 120 δόσεις των 64 ευρώ η κάθε μία.
Οφειλέτης με ετήσιο δηλωθέν εισόδημα 20.000 ευρώ και οφειλή 8.000 ευρώ δικαιούται 120 δόσεις των 85 ευρώ η κάθε μία.
Απώλεια ρύθμισης των 120 δόσεων
Η μη καταβολή δύο συνεχόμενων δόσεων της ρύθμισης ή καθυστέρηση καταβολής των δύο τελευταίων δόσεών της για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα συνεπάγεται απώλεια της ρύθμισης με αποτέλεσμα την υποχρεωτική άμεση καταβολή του υπολοίπου της οφειλής. Το ίδιο αποτέλεσμα παράγεται και στην περίπτωση όπου οι φορολογούμενοι δεν υποβάλλουν τις προβλεπόμενες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και του φόρου προστιθέμενης αξίας, καθ’ όλο το διάστημα της ρύθμισης των οφειλών του και μέχρι την εξόφλησή της, εντός τριών (3) μηνών το αργότερο από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής τους ή εντός 3 μηνών από την ημερομηνία αίτησης για υπαγωγή στη ρύθμιση του παρόντος, εφόσον η προθεσμία υποβολής έχει παρέλθει πριν την υπαγωγή σε αυτή.
Απώλεια της ρύθμισης προκύπτει επίσης εάν ο φορολογούμενος :
Δεν εξοφλήσει ή τακτοποιήσει κατά νόμιμο τρόπο τις οφειλές του, καθ’ όλη τη διάρκεια της ρύθμισης του παρόντος μέρους, εντός διμήνου από τη λήξη προθεσμίας καταβολής τους ή εντός διμήνου από την ημερομηνία αίτησης για υπαγωγή στη ρύθμιση του παρόντος, εφόσον η προθεσμία καταβολής τους έχει παρέλθει πριν την υπαγωγή σε αυτή.
Υποπέσει σε παραβάσεις των περ. ι’, ια’, ιβ’, ιε’ ή ιστ’ της παρ. 1 του άρθρου 54 ή της παρ. 1 του άρθρου 58Α του ν. 4174/2013 καθ’ υποτροπή. Ως υποτροπή νοείται η διαπίστωση με την έκδοση πράξης επιβολής προστίμου εκ νέου διάπραξης οποιοσδήποτε παράβασης εκ των ως άνω αναφερομένων από την ένταξη του φορολογούμενου στη ρύθμιση και εφεξής.
iefimerida