«Εκστρατεία» για να σωθούν οι μέλισσες έχει ήδη ξεκινήσει από ομάδα εθελοντών με επικεφαλής μια νέα γυναίκα, την Εύα Θεοφάνους, η οποία είναι εμπνεύστρια τη δράσης «BEE and BE»!.

Αν και ασχολείται με τον χώρο του τουρισμού έδωσε ένα προσωπικό στοίχημα κι αποφάσισε να «θρέψει» τις μέλισσες.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «αμέσως ενδιαφέρθηκαν άνθρωποι από την επιστημονική κοινότητα, πανεπιστημιακοί και άλλους χώρους που προσφέρθηκαν να βοηθήσουν κι έτσι δημιουργήθηκε ένα δίκτυο που διέδωσε την ιδέα της δράσης, η οποία έχει δυο στόχους: Πρώτον να ενημερώσει το κοινό για το τι σημαίνει η μέλισσα για την τροφή του και την ίδια του την ύπαρξη και δεύτερον να παροτρύνει τους κατοίκους των πόλεων να φυτεύουν φυτά και λουλούδια κατάλληλα για τη θρέψη της μέλισσας που λιμοκτονεί, λόγω της έλλειψης ποικιλίας τροφής».

Όπως τονίζει η κ. Θεοφάνους «η μέλισσα που λιμοκτονεί λόγω της μονοκαλλιέργειας (και από αυτήν ως επικονιαστή παράγεται το 1/3 της τροφής μας), εξαρτάται από τον καθέναν μας. Πανεπιστημιακοί και Ινστιτούτα Ερευνών τη στηρίζουν και δεκάδες πολίτες προσφέρουν γνώση και χρόνο στο να την προωθήσουν».

Η «αποστολή» διάσωσης των μελισσών θα αρχίσει την Πρωτομαγιά στην Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να ενημερωθούν πώς να δημιουργήσουν στο σπίτι τους, τον κήπο τους, την ταράτσα τους τον δικό τους μελισσόκηπο.

«Μας διατίθεται μέσα στην ανθοκομική έκθεση ένα φυτώριο που θα μετατραπεί σε ένα πρότυπο μελισσόκηπο. Ουσιαστικά θα περιλαμβάνει φυτά και λουλούδια που είναι κατάλληλα για την τροφή της μέλισσας» δηλώνει η κ. Θεοφάνους και προσθέτει ότι «η δράση θα γίνει την Πρωτομαγιά αλλά θα συνεχιστεί και τα τρία πρώτα σαββατοκύριακα του Μάη και θα παρακινήσει τους πολίτες, ώστε να προμηθευτούν τα κατάλληλα αρωματικά φυτά, βότανα και λουλουδάκια και να δημιουργήσουν απλούς οικιακούς/αστικούς μελισσόκηπους».

Όπως υπογραμμίζει μάλιστα «δεν υπάρχει κανένας φόβος μήπως και μας τσιμπήσουν οι μέλισσες γιατί δεν πρέπει να τις μπερδεύουμε με τις σφήκες. Οι μέλισσες αν δεν τις επιτεθούμε δεν μας πειράζουν. Άρα, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος».

Στα σχέδια της δράσης «BEE and BE» είναι να εμπλακούν αργότερα και μεγάλες εταιρείες που διαθέτουν κήπους «κι αντί να βάζουν μόνο καλλωπιστικά φυτά, να φυτεύουν και κατάλληλα φυτά για τη μέλισσα, ενώ στόχος μας είναι να ανταποκριθούν και οι δήμοι».

Μάλιστα, όσοι θα συμμετάσχουν στη δράση θα λάβουν κι ένα «δώρο» όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Θεοφάνους.

«Με σύνθημα Μελισσόκηποι παντού η Bee and ΒΕ θα συνεχιστεί με έναν πανελλαδικό διαγωνισμό που θα «τρέχει» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τον πιο πλήρη σε ποικιλία οικιακό αστικό μελισσόκηπο, με έπαθλο δωρεάν διακοπές σε βίλα στην Πάρο! Για τον διαγωνισμό που θα τρέξει από τα τέλη Μαΐου θα ενημερώνονται οι συμμετέχοντες μέσα από τις σελίδες της «Bee and BΕ – ΜΕΛΙΣΣΟΚΗΠΟΙ ΠΑΝΤΟΥ!» στο facebook και το Instagram».

in

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.