Αφαιρέθηκε, τελικώς, από την ιστοσελίδα της αλβανικής Εφημερίδας της Κυβερνήσεως το ΦΕΚ που θα επέτρεπε την αυθαίρετη κρατικοποίηση γαιών που ανήκουν σε Ελληνες ομογενείς στην περιοχή της Χειμάρρας.

Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις που προκάλεσε η είδηση για την απόφαση της αλβανικής κυβέρνησης για κρατικοποίηση των περιουσιών που ανήκουν σε Έλληνες της Χειμάρρας, τα Τίρανα «εξαφάνισαν» το Φύλλο Εφημερίδας Κυβερνήσεως την απόφαση 172 που προέβλεπε τη δήμευση της γης που ανήκει στα μέλη της ελληνικής μειονότητας.

Μέχρι στιγμής, παραμένει άγνωστο αν πρόκειται για «τρίπλα» της αλβανικής κυβέρνησης που επέλεξε έναν ελιγμό μετά τις αντιδράσεις της ελληνικής πλευράς που προειδοποίησε ευθέως ότι θα μπλοκάρει την πορεία της γειτονικής χώρας προς την ΕΕ στην περίπτωση που η κυβέρνηση Ράμα επιμείνει στην πραξικοπηματική απόφαση για δήμευση των περιουσιών των Ελλήνων της Χειμάρρας ή για αλλαγή στάσης.

Μάλιστα, όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές, «οι θέσεις της Ελλάδας αλλά και της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία έχουν εκφρασθεί επανειλημμένως και με σαφήνεια σε όλα τα επίπεδα. Ιδιαίτερα σαφής ήταν και η χθεσινή τοποθέτηση του Πρωθυπουργού, η οποία δεν άφησε κανένα περιθώριο παρερμηνείας από την αλβανική ηγεσία όσον αφορά την προϋπόθεση να σεβαστεί απόλυτα τα δικαιώματα και δη τα περιουσιακά των Ελλήνων ομογενών. Παρατηρήσαμε ότι τελικά αφαιρέθηκε από την ιστοσελίδα της αλβανικής εφημερίδας κυβερνήσεως το ΦΕΚ που θα επέτρεπε την αυθαίρετη κρατικοποίηση γαιών που ανήκουν σε Ελληνες ομογενείς στην περιοχή της Χειμάρρας», αναφέρουν οι διπλωματικές πηγές.

Για να προσθέσουν: «Μένει να φανεί αν η κίνηση αυτή ήταν το πρώτο βήμα για την πλήρη ανάκληση των απαράδεκτων αποφάσεων που στοχοποιούν την ελληνική μειονότητα και την περιουσία της, υπονομεύοντας ανεπανόρθωτα την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας. Μια προοπτική που έχει ως προϋπόθεση τον πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων όλων των μειονοτήτων που διαβιούν στην Αλβανία, και που αναμένουμε να αποτυπωθεί και στους εφαρμοστικούς νόμους για τις μειονότητες».

Από την πλευρά της η οργάνωση Ομόνοια Χειμάρρας αναφέρει:

«Σε μια πρωτοφανή στα χρονικά ενέργεια, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να εξαφανίσει από την ιστοσελίδα της εφημερίδας της κυβέρνησης την απόφαση 172.

Το κατά ποσό η απόφαση αυτή έχει νομική ισχύ το διερευνούν οι δικηγόροι μας, αλλά για άλλη μια φορά τα πράγματα δεν είναι ξεκάθαρα.

Για αυτό τα ξεκαθαρίζουμε εμείς:

Δεν θα σταματήσουμε τον αγώνα μας μέχρι να δοθεί τίτλος ιδιοκτησίας σε κάθε Χειμαρριωτη για τη γη των πατέρων του. Δε θα σταματήσουμε τον αγώνα μέχρι αυτοι οι τίτλοι να εγγραφούν στο υποθηκοφυλακείο.

Όταν θα έχει γίνει αυτό, είμαστε έτοιμοι για διάλογο με την αλβανική κυβέρνηση για να συζητήσουμε ποιος είναι ο πιο σωστός τρόπος για την τουριστική ανάπτυξη του τόπου μας. Με αξιοπρέπεια και σύμφωνα με τους νόμους και τα διεθνή στάνταρ. Όχι με κλεψιές και κοροϊδίες, που σκοπό έχουν να μας διώξουν από τον τόπο μας».

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Παρασκευή ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας απηύθυνε ευθεία προειδοποίηση στην Αλβανία όσον αφορά στην ενταξιακή προοπτική της στην ΕΕ, τονίζοντας ότι τα Τίρανα προωθούν αρνητικές ρυθμίσεις για την ελληνική Μειονότητα στη γειτονική χώρα.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης των τεσσάρων ηγετών που συμμετείχαν στην τετραμερή σύνοδο κορυφής των Βαλκανίων και χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες, πρωθυπουργός σχολίασε, αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, ότι «μαθαίνω σήμερα πως υπάρχει μία αρνητική εξέλιξη για την ομογένεια στην Αλβανία. Αν ισχύει θα είναι πολύ αρνητική εξέλιξη. Συνεπώς είναι μία υπόθεση που δυστυχώς δεν μας δίνει την αισιοδοξία σε ό,τι αφορά την κρίσιμη ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας που αντιμετωπίζει κρίσιμες προκλήσεις και πρέπει να ανταποκριθεί. Οι προϋποθέσεις να κινηθούμε σε αυτή την κατεύθυνση όμως αν επαληθευτούν αυτές οι πληροφορίες που έχουμε, νομίζω ότι δεν υπάρχουν» υπογράμμισε σε αυστηρό τόνο.


Οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού σχετίζονταν με πληροφορίες που έφτασαν την Παρασκευή, οι οποίες ανέφεραν ότι η αλβανική κυβέρνηση προχώρησε στη δημοσίευση σε ΦΕΚ της απόφασης να δημεύσει τις περιουσίες των Ελλήνων στη Χειμάρρα.

Υπενθυμίζεται πως με απόφαση του Αλβανού πρωθυπουργού, Έντι Ράμα και τη σύμφωνη γνώμη του υπουργικού συμβουλίου της γειτονικής χώρας προβλέπονταν η αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος για 46 αγροτεμάχια –η πλειοψηφία των οποίων είναι στη Χειμάρρα- συνολικής έκτασης 1.377.000 στρεμμάτων, τα οποία από ιδιώτες περνούν στα χέρια του αλβανικού κράτους.

Ο Ράμα μπόρεσε να υλοποιήσει το σχέδιό του βασιζόμενος στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας στην περιοχή της Χειμάρρας, κάτι που του έδωσε τη δυνατότητα να χαρακτηρίσει όλες τις περιουσίες «δημόσιες».

in

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.