Οι κρατικές δαπάνες στην Ελλάδα ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι οι όγδοες υψηλότερες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με ανάλυση της Eurostat για το 2017. Στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι κρατικές δαπάνες ανέρχονται στο 45,8% του ΑΕΠ με το ποσοστό να μειώνεται σταθερά από το 2012, όταν και βρισκόταν στο 48,9% του ΑΕΠ. Στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 47,3%, με την Γαλλία να έχει τα πρωτεία (56,5%) και την Φινλανδία (54,2%), τη Δανία (51,2%) και τη Σουηδία (49,4%) να ακολουθούν.

Όσον αφορά στους επιμέρους τομείς της κατανομής των κρατικών δαπανών, η χώρα μας έρχεται πρώτη σε συντάξεις, άμυνα και «γενικές δημόσιες υπηρεσίες». Αντίθετα, παραμελούνται τομείς που αφορούν στην ποιότητα ζωής των πολιτών και της στήριξης της κοινωνίας, όπως η εκπαίδευση, η υγεία και η στήριξη των γυναικών, των παιδιών και των ανέργων.

Πρωτιά στις συντάξεις

Σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, το μεγαλύτερο ποσοστό των κρατικών δαπανών καλύπτει ο τομέας της κοινωνικής προστασίας. Στη χώρα μας οι δαπάνες κοινωνικής προστασίας ανέρχονται στο 19,4%, βρισκόμαστε δηλαδή στην όγδοη θέση με το μέσο όρο της κοινότητας να είναι στο 18,8%. Από τις δαπάνες αυτές το 13,8% πηγαίνει στη στήριξη ατόμων μεγάλης ηλικίας, ήτοι σε συντάξεις και επιδόματα γήρατος.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό σε ολόκληρη την Ευρώπη, μαζί με τη Φινλανδία. Αντίθετα, μηδαμινές είναι οι δαπάνες για επιδόματα για ασθενείς και άτομα με ειδικές ανάγκες (1,5%), για οικογένειες και παιδιά (0,6%) και για ανέργους (0,5%).

Μπροστά σε άμυνα, γενικές δημόσιες υπηρεσίες και… προστασία περιβάλλοντος

Ως συνήθως, η Ελλάδα έχει τις μεγαλύτερες δαπάνες σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη στρατιωτική άμυνα (2,5%). Η χώρα μας βρίσκεται πολύ πιο πάνω και ουσιαστικά ανεβάζει τον μέσο όρο της Ε.Ε. (2%) στον τομέα αυτό, ενώ δεύτερη είναι η Κύπρος πάλι με 2% και τρίτο το Ηνωμένο Βασίλειο με 1,9%. Πιο ψηλά από τον μέσο όρο της Ε.Ε., ο οποίος βρίσκεται στο 1,9% του ΑΕΠ, είμαστε και στις δαπάνες για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια, με ποσοστό 2,1%.

Πρωταθλητές είμαστε και στα έξοδα στις «γενικές δημόσιες υπηρεσίες», μία κατηγορία που περιλαμβάνει υπηρεσίες και δραστηριότητες του δημόσιου τομέα, όπως αυτές της δικαστικής και της εκτελεστικής εξουσίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Σε αυτόν τον τομέα, λοιπόν, είμαστε πρώτοι στην Ευρώπη με 8,3%, με την Ιταλία (8,2%) και την Ουγγαρία να ακολουθούν.

Τέλος, η Ελλάδα και η Ολλανδία είναι οι χώρες με το μεγαλύτερο ποσοστό (1,3%) δαπανών του ΑΕΠ για την περιβαλλοντική προστασία.

Στις τελευταίες θέσεις σε υγεία, παιδεία και πολιτισμό

Η υγεία απορροφά το 11,1% του συνόλου των κρατικών δαπανών στη χώρα μας, με το ποσοστό να μας κατατάσσει στην 25η θέση μεταξύ των 28. Οι δαπάνες για την υγεία καλύπτουν το 5,2% του ελληνικού ΑΕΠ, όταν ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 7%.

Ακόμη χαμηλότερα, στην 27η θέση, είμαστε στις δαπάνες για εκπαίδευση, οι οποίες καλύπτουν το 8,2% του συνόλου. Ως ποστοσό του ΑΕΠ οι δαπάνες για την παιδεία είναι στο 3,9%, την ώρα που το  υψηλότερο ποσοστό καταγράφεται στη Σουηδία (6,8%) και ο μέσος κοινοτικός όρος βρίσκεται στο 4,6%.

Στις πιο χαμηλές θέσεις της Ε.Ε. βρίσκεται η χώρα μας και σε τομείς που αφορούν στην πνευματική ανάπτυξη των πολιτών όπως η ψυχαγωγία, ο πολιτισμός και η θρησκεία. Οι κρατικές δαπάνες σε αυτούς τους τομείς ανέρχονται μόλις στο 0,7% του ΑΕΠ, ποσοστό που μας κατατάσσει στην τρίτη θέση από το τέλος, με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να βρίσκεται στο 2,1%.

in

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.