Αλλαγές στη διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών και των ευρωεκλογών φέρνουν τέσσερις τροπολογίες που θα κατατίθεται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, που εισάγεται αύριο στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση.
Με την πρώτη τροπολογία, προβλέπεται ότι σε κάθε εκλογικό τμήμα θα έχει δύο κάλπες (αντί για τέσσερις) και ο εκλογέας θα ψηφίζει σε δύο διαδοχικά τμήματα.
Πηγές του υπουργείου Εσωτερικών υποστηρίζουν ότι αυτό γίνεται για να επιταχυνθεί η διαδικασία, αλλά αυτό μάλλον ελέγχεται.
«Διευκόλυνση», λέει το ΥΠΕΣ
Συγκεκριμένα, υποστηρίζουν: «Με τον τρόπο αυτό, θωρακίζεται η εκλογική διαδικασία και παρέχονται εγγυήσεις για την απρόσκοπτη και ομαλή διεξαγωγή των εκλογών, χωρίς επιπλέον, την υπέρμετρη επιβάρυνση όλων των παραγόντων της εκλογικής διαδικασίας (δικαστικών αντιπροσώπων, εφορευτικής επιτροπής κτλ). Αυτό κρίθηκε σκόπιμο, καθώς για πρώτη φορά θα υπάρχουν τέσσερις διαφορετικές κάλπες, όλες με σταυροδοσία, (ευρωεκλογές, δημοτικές, περιφερειακές, κοινοτικές).»
Η σχετική τροποποίηση δίνει την ευχέρεια στον υπουργό Εσωτερικών, «για λόγους διευκόλυνσης των εκλογέων και για να μην παρατηρηθούν φαινόμενα καθυστερήσεων λόγω των ταυτόχρονων πολλαπλών διαδικασιών, να καθορίσει τη διεξαγωγή των επιμέρους εκλογών σε χωριστά εκλογικά τμήματα», σημειώνουν οι ίδιες πηγές, οι οποίες προσθέτουν ότι «με τον τρόπο αυτό, θωρακίζεται η εκλογική διαδικασία και παρέχονται εγγυήσεις για την απρόσκοπτη και ομαλή διεξαγωγή των εκλογών, χωρίς επιπλέον, την υπέρμετρη επιβάρυνση όλων των παραγόντων της εκλογικής διαδικασίας (δικαστικών αντιπροσώπων, εφορευτικής επιτροπής κτλ)».
Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι ρυθμίσεις αυτές αποτέλεσαν αντικείμενο επεξεργασίας των σχετικών, περί τις εκλογές, υπηρεσιών του υπουργείου Εσωτερικών και διατυπώθηκαν αφού ελήφθησαν υπόψη όλα τα στοιχεία και οι τεχνικές παράμετροι που σχετίζονται με την εκλογική διαδικασία και ύστερα από συνεργασία με άλλα υπουργεία, όπως το Δικαιοσύνης, το Παιδείας (για παροχή στοιχείων σχετικά πχ με τις σχολικές αίθουσες) καθώς και την εταιρεία υποστήριξης του πληροφοριακού συστήματος των εκλογών Singular logic.
Τα ερωτήματα
Παρά ταύτα, προκαλεί ερωτήματα η επιλογή του υπουργείου Εσωτερικών να διαχωρίσει την ψηφοφορία σε δύο τμήματα. Βάσει της λογικής του υπουργείου Εσωτερικών, θα είναι πιο γρήγορη και ομαλή η διεξαγωγή των εκλογών, ενώ ταυτόχρονα δεν θα επιβαρυνθούν στην διάρκεια της καταμέτρησης οι εφορευτικές επιτροπές.
Ωστόσο, όταν κάθε ψηφοφόρος θα πρέπει να στηθεί σε δύο ουρές, έξω από τα δύο τμήματα στα οποία θα πρέπει να ψηφίσει για τις ευρωεκλογές, τις περιφερειακές, τις δημοτικές και τις κοινοτικές κάλπες, αυτό σίγουρα δεν αποτελεί διευκόλυνση για τον πολίτη.
Οι κακοπροαίρετοι θα μπορούσαν να πουν ότι όχι μόνο δεν διευκολύνει τον ψηφοφόρο να συμμετάσχει στις πολλαπλές εκλογές, αλλά με τις δύο ουρές έξω από τα δύο εκλογικά τμήματα μάλλον τον αποθαρρύνει. Βάσει αυτού του συλλογισμού το επόμενο που οι κακοπροαίρετοι θα ρωτούσαν είναι σε ποιες κάλπες δεν θέλει μεγάλη συμμετοχή η κυβέρνηση, ώστε να αποφύγει -σε ένα ποσοστό έστω- το εκλογικό στραπάτσο.
Σε ό,τι αφορά το επιχείρημα του φόρτου εργασίας των εφορευτικών επιτροπών, είναι άξιο απορίας γιατί δεν μειώνεται ο αριθμός των εκλογέων που θα πρέπει να περάσουν από ένα εκλογικό τμήμα. Αντί να περάσει ο ίδιος με τις προηγούμενες αναμετρήσεις αριθμός εκλογέων από δύο κάλπες αντί σε τέσσερις αλλά από δύο τμήματα, θα μπορούσε να περάσει, για παράδειγμα, το 50% των πολιτών από τέσσερις κάλπες σε ένα τμήμα και το υπόλοιπο 50% στο άλλο τμήμα.
Η τέταρτη κάλπη
Τα πράγματα δεν δείχνουν τόσο αθώα για το θέμα της 4ης κάλπης.
Στο πλαίσιο της συνεδρίασης του ΔΣ της ΚΕΔΕ την προηγούμενη εβδομάδα συζητήθηκαν οι διατάξεις του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εσωτερικών. Μεταξύ άλλων, το ΔΣ της ΚΕΔΕ ξεκαθάρισε ότι δε θα δεχθεί να διεξαχθεί η ψηφοφορία για τις αυτοδιοικητικές εκλογές σε τρεις διαφορετικές κάλπες (Περιφερειακές, δημοτικές, κοινοτικές), καθώς κάτι τέτοιο θα είναι αντισυνταγματικό.
Όπως επισημάνθηκε η πρόβλεψη εκλογής τοπικών συμβούλων σε διαφορετική κάλπη, όχι μόνο είναι αντισυνταγματική, αλλά θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα καθώς θα χρειαστούν επιπλέον δικαστικοί αντιπρόσωποι και εκλογικά τμήματα.
Εάν βάσει των επιχειρημάτων της ΚΕΔΕ, η τέταρτη κάλπη δεν μπορεί να είναι η κοινοτική, τότε η πρόβλεψη της τροπολογίας θα μπορούσε να παραπέμπει αλλού. Δηλαδή στο ενδεχόμενο η 4η κάλπη να είναι των βουλευτικών εκλογών -αν κάτι τέτοιο χρειαστεί, δηλαδή αν κριθεί από τον Αλέξη Τσίπρα ότι ο κατάλληλος χρόνος για τις εθνικές εκλογές είναι ο Μάιος και όχι ο Οκτώβριος.
Συμμετοχή των Ελλήνων του Ηνωμένου Βασιλείου στις ευρωεκλογές
Αλλη τροπολογία, η οποία θα κατατεθεί στο ίδιο πολυνομοσχέδιο από το υπουργείο Εξωτερικών, σχετίζεται με τη διασφάλιση της συμμετοχής των Ελλήνων που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο να συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές από τον τόπο διαμονής τους, ανεξαρτήτως των διαδικασιών του brexit.
Σημειώνεται ότι η πλατφόρμα του ΥΠΕΣ για τη δήλωση-εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους των εκλογέων που βρίσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη ανοίξει από την προηγούμενη εβδομάδα και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εγγραφούν. Επίσης, με τις σημερινές ρυθμίσεις, ειδικά για τους εκεί εκλογείς δίνεται παράταση προθεσμίας δήλωσης μέχρι τις 10 Απριλίου.
«Ως εκ τούτου, κανένα ζήτημα περί παρεμπόδισης των συγκεκριμένων εκλογέων δεν τίθεται, αφού έχουν ήδη δυνατότητα εγγραφής, αντιθέτως διευκολύνονται με την παράταση της προθεσμίας. Σημειώνεται ότι το 2014 οι εκλογείς που εγγράφηκαν από το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν μόλις 600, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΕΣ», διαβεβαιώνουν στο υπουργείο Εσωτερικών.
Εκλογές 2019 : Και δημόσιοι υπάλληλοι στη θέση δικαστικών αντιπροσώπων