Την απίστευτη για τα ελληνικά δεδομένα εργασιακή κατάσταση που επικρατεί στη Νορβηγία περιγράφει ένας Έλληνας ο οποίος πήρε την απόφαση να μεταναστεύσει αναζητώντας μια καλύτερη ζωή.
O 42χρονος Παντελής Καρβέλης χαρακτηρίζει τη Νορβηγία «εργασιακό παράδεισο» και αναφέρεται στην «συμβουλή» που του δίνει συχνά ο προϊστάμενός του. «Μου συστήνει να μην αγχώνομαι, να μην ζορίζομαι και να παραμένω ήρεμος ακόμα και στην περίπτωση που κάτι δεν γίνει σωστά, διότι μόνο έτσι θα καταφέρω να πετύχω το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».
Ο Παντελής άφησε την Ελλάδα πριν απο ένα χρόνο και μαζί με την σύζυγο του Αντριάννα και το πεντάχρονο αγοράκι τους μετανάστευσαν στο Όσλο. Τα τελευταία πέντε χρόνια εργαζόταν ως κρεοπώλης στην Θεσσαλονίκη. Ο μισθός των 1.000 ευρώ που έπαιρνε μόλις που έφθανε για τα έξοδα της οικογένειας δεδομένου ότι η σύζυγος δεν εργαζόταν.
Η απόφαση να μεταναστεύσουν στην Νορβηγική πρωτεύουσα στηρίχθηκε στην επιθυμία τους να αναζητήσουν ανώτερο βιοτικό επίπεδο, έχοντας μάθει από συγγενή τους που εργάζονταν ήδη εκεί, ότι οι συνθήκες διαβίωσης και ειδικά για οικογένειες είναι σχεδόν ιδανικές.
“Οι βασικοί λόγοι που μας ώθησαν να φύγουμε και να μεταναστεύσουμε στη Νορβηγία, ήταν πρώτα απ’ όλα το ύψος των μισθών που ούτε καν συγκρίνονται με τους μισθούς στην Ελλάδα, μετά το παιδαγωγικό σύστημα το οποίο θεωρείται το δεύτερο καλύτερο στο κόσμο, μετά την Φιλανδία, όπως και το νορβηγικό σύστημα υγείας που αντικειμενικά είναι αν όχι το καλύτερο, σίγουρα ένα απο τα αρτιότερα στο κόσμο” λέει στο protothema.gr ο Παντελής Καρβέλης.
Για να προσθέσει: “Εδώ το κράτος σου παρέχει απίστευτες διευκολύνσεις που κάνουν απλούστερη την καθημερινότητα σου, βοηθώντας στο να έχεις περισσότερο ποιοτικό χρόνο τόσο για τον εαυτό σου, όσο και και για την οικογένεια σου”.
Θεωρεί τον εαυτό του τυχερό δεδομένου ότι για να βρει μια θέση εργασίας δεν χρειάστηκε να περιμένει για αρκετό καιρό, όπως συμβαίνει με τους περισσότερους μετανάστες.
Σημαντικό ρόλο στην εύρεση μιας θέσης εργασίας ήταν το γεγονός ότι ο αδερφός της συζύγου του εργάζεται στη Νορβηγία τα τελευταία δέκα χρόνια και έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα κύκλο γνωριμιών. Ωστόσο, οι αρχικές επιλογές για τον ίδιο ήταν λίγες επειδή δεν γνώριζε τη νορβηγική γλώσσα.
Ο Παντελής Καρβέλης κατάφερε να βρει δουλειά σε σύντομο χρονικό διάστημα ως ανειδίκευτος εργάτης σε κατασκευαστική εταιρία που συμμετέχει σε μεγάλα έργα στα λιμάνια της χώρας. Ο μισθός του ανειδίκευτου εργάτη στη Νορβηγία διαφέρει ανάλογα με την εταιρία και το αντικείμενο της εργασίας και κυμαίνεται από 40 ευρώ έως 70 ευρώ την ώρα κατά προσέγγιση.
Με έναν πρόχειρο υπολογισμό, ο Παντελής, ο οποίος εργάζεται 10 ώρες την ημέρα, κερδίζει περίπου 8.000 ευρώ το μήνα με τη φορολογία να ανέρχεται στο 35%.
Το ενοίκιο για το διαμέρισμα των 70 τ.μ με τις δυο κρεβατοκάμαρες σε σύγχρονο συγκρότημα κατοικιών που έχει μισθώσει ανέρχεται στο ποσό των 1.100 ευρώ, ενώ στη τιμή υπολογίζεται και το ρεύμα και η θέρμανση, όπως και το ίντερνετ αλλά και η συνδρομητική τηλεόραση.
Όσον αφορά το κόστος ζωής, ο Παντελής Καρβέλης, θέτει τα εξής παραδείγματα, ανάλογα με τις ανάγκες του. Συγκεκριμένα, όπως λέει, ένα πακέτο με καπνό το οποίο στην Ελλάδα κοστίζει 7 ευρώ, στη Νορβηγία κοστίζει 27 ευρώ, ενώ τα έξοδα του σούπερ μάρκετ για μια τριμελή οικογένεια αγγίζουν τα 800 ευρώ το μήνα.
Με έναν δεύτερο πρόχειρο υπολογισμό ο Παντελής Καρβέλης έχοντας καλύψει όλα τα μηνιαία έξοδα του, του μένουν στη τσέπη 3.300 ευρώ χωρίς να εργάζεται προς το παρόν τουλάχιστον και η σύζυγος του, κάτι που αναμένεται να συμβεί στο προσεχές μέλλον, οπότε αναμένεται να αυξηθεί το οικογενειακό τους εισόδημα.
Τι του έχει προκαλέσει μεγαλύτερη εντύπωση στη καθημερινότητα του σε σχέση με την καθημερινότητα που ζούσε στην Ελλάδα;
“Μα ο τρόπος που με αντιμετωπίζει ο προϊστάμενος μου” θα πει γελώντας. “Δεν θυμάμαι πόσες φορές την ημέρα μου λέει “no stress”, δηλαδή να μην αγχώνομαι”.
Για το αν σκέφτεται να επιστρέψει κάποια στιγμή στην Ελλάδα, ο Παντελής Καρβέλης, λέει ότι προς το παρόν δεν υπάρχει τέτοια σκέψη. «Προτιμώ να έρχομαι στην Ελλάδα τα καλοκαίρια και να κάνω τις διακοπές μου για ένα μήνα αξιοπρεπώς και μετά να επιστρέφω στο εκσυγχρονισμένο κράτος της Νορβηγίας” θα απαντήσει.
Όντας πτυχιούχος της σχολής Επαγγελμάτων Κρέατος Θεσσαλονίκης σκέφτεται να αξιοποιήσει στη Νορβηγία τις γνώσεις και την εργασιακή εμπειρία που έχει αποκτήσει στην Ελλάδα με σκοπό να ανελιχτεί επαγγελματικά, διεκδικώντας ακόμη υψηλότερες αποδοχές αλλά και ιδανικότερες συνθήκες εργασίας.
Για να το πετύχει όμως αυτό πρέπει πρώτα να καθίσει στα θρανία και να μάθει τη Νορβηγική γλώσσα, στοιχείο απαραίτητο στην εξέλιξη ενός μετανάστη που προσδοκά όχι μόνο να μείνει μόνιμα στη χώρα αλλά και να ανεβάσει ακόμη περισσότερο το βιοτικό του επίπεδο. Ένα επιπλέον κίνητρο, όπως θα πει, είναι το παιδαγωγικό σύστημα, καθώς θεωρείται ένα από τα πιο εξελιγμένα στο κόσμο.
Και εξηγεί: “Φανταστείτε ότι εδώ τα παιδιά μέχρι και την 3η Δημοτικού δεν κάνουν μαθήματα, αλλά μόνο αθλοπαιδιές και εικαστικές δραστηριότητες, ενώ μεγαλώνοντας μαθαίνουν έως και τέσσερις γλώσσες και το πιο σημαντικό είναι ότι τους παρέχεται η δυνατότητα να εργαστούν αποκλειστικά πάνω στο αντικείμενο των σπουδών τους”.
Στα αρνητικά ο Παντελής βάζει τον βαρύ χειμώνα όταν οι θερμοκρασίες αγγίζουν τους -20 βαθμούς Κελσίου, «όμως αυτό είναι κάτι που συνηθίζεται» λέει.
in