Καμία μέριμνα για τις δεκάδες χιλιάδες δανειοληπτών ελβετικού φράγκου δεν προβλέπει το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, που έρχεται να διαδεχθεί το «νόμο Κατσέλη».
Η εξέλιξη αυτή αφήνει στο «κενό» 70.000 δανειολήπτες ελβετικού φράγκου καθώς και 70.000 εγγυητές των ίδιων δανείων.
Πρόκειται για το υπόλοιπο του δανείου προς αποπληρωμή, που έχει υποθήκη την πρώτη κατοικία, το οποίο δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 130.000 ευρώ.
Κατά το ίδιο δημοσίευμα, κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι έχει αποφασιστεί «να εξαιρούνται τα πανωτόκια των τελευταίων έξι μηνών» από το παραπάνω ποσό.
«Πονοκέφαλος» για τη νέα ισοτιμία
Ωστόσο, λόγω της ισχυροποίησης του ελβετικού φράγκου έναντι του ευρώ και με τη σημερινή ισοτιμία -1 ευρώ πλέον να αντιστοιχεί σε 1,13 ελβετικά φράγκα- οι οφειλές των δανειοληπτών είναι μεγαλύτερες από το ίδιο το αρχικό κεφάλαιο που έλαβαν ως δάνειο.
Ενδεικτικά αξίζει να αναφερθεί ότι κάποιος που πήρε δάνειο σε ελβετικό φράγκο προ ετών, ύψους 180.000 ευρώ, κι ενώ ήταν συνεπής στις καταβολές των δόσεών του και έπρεπε να οφείλει μικρότερο ποσό από 130.000 ευρώ, πλέον φέρεται να χρωστάει ακόμα 250.000 ευρώ.
Ειδικότερα για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο ανέρχονται σε 70.000, ενώ έκθετοι στον κίνδυνο να χάσουν την κατοικία τους είναι και οι 70.000 εγγυητές τους.
Με αυτά τα δεδομένα τα 140.000 νοικοκυριά έχουν εναποθέσει την ελπίδα τους για προστασία στην πολυπόθητη απόφαση του Αρείου Πάγου