Ξοδεύουμε τον περισσότερο χρόνο μας, σε αυτή τη ζωή μαθαίνοντας πώς να είμαστε άνθρωποι. Πώς να τρώμε για να διατηρούμε την υγεία μας σε μια καλή κατάσταση. Πώς να βρούμε το δρόμο μας μέσω του σχολείου και στη συνέχεια μέσω του πανεπιστημίου ή της αγοράς εργασίας. Πώς να προσποιηθούμε αυτά τα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσης ότι μπορούμε να χειριστούμε την αβεβαιότητα που νιώθουμε για την ανεξαρτησία μας. Μαθαίνουμε τι χρειαζόμαστε από έναν σύντροφο και πόσα δευτερόλεπτα, ώρες ή ημέρες να περιμένουμε προτού να στείλουμε εκείνο το πρώτο μήνυμα. Μαθαίνουμε πώς να ερωτευτούμε και στη συνέχεια πώς να ξεπεράσουμε έναν χωρισμό. Μαθαίνουμε πότε πρέπει να σταματήσουμε να παραγγέλνουμε από μια online κάβα και πόσο αλκοόλ είναι αρκετό για να μας κάνει να τραγουδήσουμε σε εκείνο καραόκε παρτυ. Ξέρεις, τέτοια σπουδαία πράγματα για τη ζωή.

Ένα πράγμα που οι περισσότεροι από εμάς δεν καταφέρνουν να μάθουν είναι το να κάνουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Θέλετε να κάνετε εκείνες τις εκδρομές στο εξωτερικό με τους φίλους σας αλλά η δουλειά ή οικογενειακές σας υποχρεώσεις δεν σας το επιτρέπουν. Σκεφτείτε αυτό: Όλοι έχουμε ένα πιάτο, μερικών είναι μικρότερο και άλλων μεγαλύτερο. Μπορούμε δηλαδή, να χωρέσουμε μια συγκεκριμένη ποσότητα μέσα σε αυτό, και όταν εκτιμούμε εσφαλμένα το μέγεθος και την ικανότητά μας να το σηκώσουμε, βρισκόμαστε συγκλονισμένοι από το βάρος του, αδύνατον να κρατήσουμε το περιεχόμενο με αποτέλεσμα να χυθεί. Αυτό είναι και το ρίσκο που παίρνουμε όταν κυνηγάμε την ιδέα “Να τα έχουμε όλα δικά μας”.

Κάποιοι πιστεύουν ότι το “Να τα έχουμε όλα δικά μας” είναι ένας ορισμός που διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Άλλοι πιστεύουν ότι είναι μια ιδέα που μας “πωλείται” από τον σύγχρονο τρόπο ζωής, χωρίς όμως τα απαραίτητα εργαλεία ή τα κοινωνικά πρότυπα για να την πετύχουμε.

“Το δίλημμα του επιχειρηματία: Διατήρηση φιλίας. Δημιουργία μιας μεγάλης εταιρείας. Χρόνος με την οικογένεια. Να διατηρεί ένα υγιές σώμα. Να κοιμάται. Διάλεξε 3!”

Randi Zuckerberg-

Τα λόγια του Randi μπορεί να μοιάζουν σαν μια γροθιά στο μυαλό κάποιον, που έχουν το θάρρος και το όραμα, αλλά χρειάζεται περισσότερη ενέργεια για να διατηρήσουν τις σχέσεις με τον ίδιο τρόπο με πριν.

Δουλειά, Οικογένεια, Γυμναστήριο, Φίλοι, Ύπνος

Αποδεικνύεται ότι το να τα κάνουμε όλα αυτά ταυτόχρονα είναι εξαντλητικά. Πριν όμως σηκώσετε τη λευκή σας σημαία και παραδοθείτε, καθίστε και σκεφτείτε έναν πιο έξυπνο τρόπο για να δώσετε προτεραιότητα στα σημαντικότερα για εσας πράγματα. Πρέπει να καταλάβετε ότι δεν μπορούμε να δώσουμε 100% προσοχή σε όλα αυτά τα πράγματα, και ας νιώθουμε ότι είναι εξίσου σημαντικά. Επομένως από πού αρχίζει κανείς να επιλέγει;

Περάστε λίγο χρόνο σκεπτόμενοι για το πώς θα μπορούσατε να προσεγγίσετε την δουλειά σας με περισσότερη προσοχή και να εξακολουθείτε να έχετε μια καλά στρογγυλεμένη ζωή. Ή πως θα μπορούσατε να πάτε εκείνες τις εκδρομές στο εξωτερικό χωρίς να παραμελήσετε την οικογένεια και την δουλειά σας; Αναζητήστε απαντήσεις για το πώς να εξισορροπήσετε το δικό σας πιάτο.

 

  1. Ορίστε τι χρειάζεστε συναισθηματικά, σωματικά και διανοητικά

Στο πιο βασικό επίπεδο, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τις πρακτικές μας ανάγκες. Σωματική ασφάλεια, συναισθηματική σύνδεση και πνευματική διέγερση. Όταν είσαι παιδί, αυτό περιορίζεται στην οικογένεια, τους φίλους σου και στα χόμπι σου. Όταν μεγαλώνεις τα πράγματα γίνονται πιο περίπλοκα. Αυτές είναι οι τρεις ερωτήσεις που αναρωτιέμαι:

“Συναισθηματικά, χρειάζομαι…”

Παράδειγμα: Συναισθηματικά, χρειάζομαι την οικογένεια μου. Χρειάζομαι να έχω κάποιον να με καταλαβαίνει και να με υποστηρίζει και να του έχω πλήρη εμπιστοσύνη.

“Σωματικά, χρειάζομαι…”

Παράδειγμα: Σωματικά, χρειάζομαι ύπνο για να μην είμαι κουρασμένος και να δουλεύει το μυαλό μου σωστά, ώστε να μπορώ να επικεντρωθώ στη λήψη αποφάσεων που θα ωφελήσουν την ομάδα μου και τις επιχειρηματικές μου πρωτοβουλίες.

“Διανοητικά, χρειάζομαι…”

Παράδειγμα: Διανοητικά, χρειάζομαι εργασία για να κοινωνικοποιούμαι, να εξελίξω την περιέργειά μου και να κερδίζω ενέργεια και ενθουσιασμό από τους άλλους.

Πώς θα απαντήσατε σε αυτές τις ερωτήσεις; Πάρτε το χρόνο να σκεφτείτε τις ερωτήσεις και να απαντήσετε ειλικρινά.

 

  1. Διαχειριστείτε τις προσδοκίες με μια προσέγγιση 80/20/20

Πάρτε αυτές τις τρεις δηλώσεις και κατατάξτε τις από το 1 ως το 3, από το πιο σημαντικό (1) έως το λιγότερο (3). Αυτό θα σας δώσει μια ιδέα στην οποία πρέπει να εστιάσετε την προσοχή σας επί του παρόντος.

Για κάποιους μπορεί να είναι η δουλειά. Για άλλους, η αφιέρωση του ελεύθερου χρόνου τους στο γυμναστήριο και την υγεία. Αυτό που είναι σημαντικό να θυμόμαστε είναι ότι δεν μπορούμε να εστιάσουμε όλη την προσοχή μας σε μία μόνο ανάγκη. Η παγίδα είναι, ότι είτε είμαστε εντελώς επικεντρωμένοι σε ένα πράγμα, είτε δίνουμε σε όλα τα πράγματα το μισό της προσοχής μας. Κανένα όμως από αυτά δεν επικεντρώνεται στην ισορροπία.

 

  1. Φτιάξτε ένα χρονοδιάγραμμα

Επειδή κάθε μία από αυτές τις πτυχές της ζωής σας είναι σημαντική, φτιάχνοντας ένα χρονοδιάγραμμα, σας επιτρέπει να κάνετε ένα διάλειμμα από αυτό που μπορεί να αισθάνεστε υποχρεωμένος και να δώσετε προτεραιότητα ή να εστιάσετε σε αυτό που πραγματικά χρειαστείτε με βάση τις βαθμολογίες σας. Καταγράφοντας σε ένα χρονοδιάγραμμα, δεσμεύεται μια ώρα, μια μέρα ή ένα μήνα για την ανάγκη που είναι πιο σημαντική, και δεν τα παρατάτε για οτιδήποτε άλλο.

Αυτό το χρονοδιάγραμμα θα σας βοηθήσει πάρα πολύ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You missed