Μία πρωτότυπη τουριστική επένδυση που συνδυάζει τη λειτουργίαΘεματικού Πάρκου για τη διάσωση του Σκυριανού αλόγου με πολυτελές ξενοδοχείο και άλλες συμπληρωματικές εγκαταστάσεις σχεδιάζει να υλοποιήσει σύμφωνα με πληροφορίες Επιχειρηματικός Όμιλος στη Σκύρο.
Σύμφωνα με το επιχειρηματικό σχέδιο του Ομίλου η έκταση στη θέση «Καλογριά – Κοτσλές» της ευρύτερης περιοχής «Ψαχνά – Τραχύ» που θα αναπτυχθεί το Θεματικό Πάρκο φθάνει σε 60.000 τ.μ. Θα περιλαμβάνει στάβλους, αποθήκες, κέντρο επισκεπτών με έκθεση που μεταξύ άλλων θα διαθέτει και τις σκυριανές αγροτικές ποικιλίες και τις παραδοσιακές και σύγχρονες μεθόδους καλλιέργειας, εργαστήριο παρασκευής προϊόντων κ.α.
Το ξενοδοχείο θα είναι κατηγορίας 5 αστέρων συνολικής δυναμικότητας 58 κλινών. Μεταξύ άλλων θα διαθέτει 2 πισίνες, 2 γήπεδα τένις, γυμναστήριο – ησυχαστήριο yoga και υπαίθριους χώρους άθλησης 2.000 τ.μ., εστιατόριο, φούρνο, γκαλερί, κ.λ.π. Επίσης, θα υλοποιηθούν πρόσθετα έργα εξυπηρέτησής του συγκροτήματος.
Το έργο που θα έχει τη μορφή σύνθετου τουριστικού καταλύματος, συνολικού προϋπολογισμού 9 εκατ. ευρώ, στοχεύει σε τουρίστες που αναζητούν νέες μορφές αναψυχής με περισσότερες και πιο αυθεντικές εμπειρίες, μακριά από εμπορευματοποιημένες ή περιβαλλοντικά υποβαθμισμένες περιοχές. Η επένδυση στοχεύει, επίσης, στη μετάβαση από το υφιστάμενο μοντέλο παθητικού τουρισμού σε ένα πιο ενεργητικό, ενώ ενισχύει το Brand Name της περιοχής σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόσφατα το δημοτικό συμβούλιο της Σκύρου εξέφρασε την κατ’ αρχήν σύμφωνη γνώμη του για την συνέχιση της διαδικασίας από τον Όμιλο ολοκλήρωσης των απαιτούμενων μελετών με τα γενικά χαρακτηριστικά της τουριστικής επένδυσης.
Κατά τον Όμιλο η δημιουργία του θεματικού πάρκου θα συμβάλει:
— Στη συμμετοχή στην προσπάθεια διάσωσης και διατήρησης του σκυριανού αλόγου και στην ανάδειξη της σχετικής παράδοσης του νησιού σε σχέση με αυτό
— Στην ανάδειξη της κτηνοτροφίας του νησιού και των μεθόδων της και στην ανάδειξη σκυριανών ζώων τοπικών φυλών,
— Στην ανάδειξη παραδοσιακών εδεσμάτων και άλλων προϊόντων με πρώτες ύλες τα προϊόντα του Θεματικού Πάρκου, καθώς και βιολογικά και παραδοσιακά προϊόντα τοπικών παραγωγών,
— Στην ανάδειξη των ειδών και των τοπικών ποικιλιών και των σύγχρονων και παραδοσιακών μεθόδων αγροτικών καλλιεργειών που κυριαρχούν στο νησί,
— Στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση σχετικά με μεθόδους βιολογικής καλλιέργειας,
— Στην ανάδειξη του τοπίου του νησιού λόγω της ένταξης στου Πάρκου σε αυτό,
— Στην ανάδειξη της τοπικής χλωρίδας με ένα χώρο αφιερωμένο σε αυτήν εν είδει μικρού «βοτανικού κήπου»,
Παράλληλα, το Θεματικό Πάρκο θα παρέχει ήπιες μορφές αναψυχής, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με περιβαλλοντικά ζητήματα και βέβαια την ιστορία του νησιού.
Εξάλλου, τα οφέλη σε τοπικό επίπεδο μπορούν να εστιαστούν:
— Κατ’ αρχήν στην τόνωση του τριτογενή τομέα μέσω του εμπλουτισμού του τουριστικού προϊόντος και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου,
— Στην αύξηση της απασχόλησης τόσο στις εγκαταστάσεις της προτεινόμενης επένδυσης όσο και στις τουριστικές εγκαταστάσεις της ευρύτερης περιοχής,
— Στην αύξηση της πληρότητας των τουριστικών καταλυμάτων της περιοχής, με αντίστοιχα οφέλη στους τοπικούς ιδιοκτήτες ξενοδοχειακών μονάδων,
— Στην παράλληλη αύξηση της πελατείας των λοιπών επιχειρήσεων της περιοχής (εστίαση, μπαρ, εμπόριο, κ.ά.)
— Στην τόνωση των επιχειρήσεων του πρωτογενή και δευτερογενή τομέα μέσω της προώθησης των τοπικών παραδοσιακών προϊόντων και της αύξησης απορρόφησης αυτών,
— Στη διατήρηση της επιχειρηματικότητας, η οποία σχετίζεται με την τουριστική δραστηριότητας (επιχειρήσεις δορυφόροι) και
— Στην αναβάθμιση των μέσων μαζικής μεταφοράς της περιοχής.
economistas