Η ελληνική κυβέρνηση αναμένει ένα ακόμη ρεκόρ στο πρωτογενές πλεόνασμα για το 2018, αλλά οι οικονομολόγοι αναρωτιούνται αν η χώρα πετυχαίνει περισσότερη πειθαρχία από ό,τι της κάνει καλό, γράφουν οι Financial Times.

Τα στοιχεία για τους πρώτους 11 μήνες του 2018 που δείχνουν ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα, σημειώνει το δημοσίευμα, που έχει τίτλο «Η Ελλάδα μαζεύει πρωτογενές πλεόνασμα πατώντας φρένο στις επενδύσεις». Ομως, στη συνέχεια κάνει αναφορά στις ανησυχίες των οικονομολόγων πως τα εξαιρετικά υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα του 2017 και 2018 ήδη περιορίζουν την πιθανή ανάπτυξη. «Σε μεγάλο μέρος, η υπέρβαση του στόχου έχει έρθει από βαθιές περικοπές σε δημόσιες επενδύσεις, που φυσιολογικά θα ήταν κινητήριος δύναμη αποφασιστικής σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι Financial Times.

Παράλληλα όμως, το δημοσίευμα κάνει λόγο και για τις παροχές του Αλέξη Τσίπρα, από το επιπλέον πλεόνασμα. «Με τις εκλογές να αναμένονται τον Οκτώβριο, οι παροχές επίσης είχαν στόχο να κερδηθούν ξανά δυσαρεστημένοι υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν έχουν δει ακόμη κανένα όφελος από την επιστροφή της Ελλάδας στη θετική ανάπτυξη, μετά από τη μεγαλύτερη ύφεση στη σύγχρονη ιστορία της χώρας», σχολιάζουν οι Financial Times, σημειώνοντας ότι σύμφωνα με οικονομολόγους ο «λογαριασμός» για τις παροχές θα φτάσει τα 2 δισ. ευρώ.

«Παρότι οι παροχές θα αποτελέσουν ένεση ρευστότητας στην οικονομία, δεν είναι πιθανό να προωθήσουν την ανάπτυξη, επισημαίνουν οικονομολόγοι, καθώς ελληνικά νοικοκυριά αναμένεται να δαπανήσουν αυτά τα επιπλέον χρήματα σε εισαγόμενα καύσιμα και χειμωνιάτικα ρούχα παρά για διασκέδαση σε τοπικά καφέ και εστιατόρια», συνεχίζει το δημοσίευμα.

«Ο περιορισμός των επενδύσεων και η αφοσίωση σε κοινωνικά μέτρα θα έχει άμεσο αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη. Τα περσινά στοιχεία το κάνουν σαφές αυτό», δηλώνει ο Παναγιώτης Τσακλόγλου, καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η Αθήνα πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα ρεκόρ το 2017, που αναλογούσε στο 4,2% του ΑΕΠ, σε σύγκριση με τον στόχο του 1,75%. Παρόλα αυτά, ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας ήταν μόλις 1,4%, έναντι της πρόβλεψης του 2,7%, θυμίζει το δημοσίευμα.

«Είναι το ίδιο αποτέλεσμα με το 2017. Τα σχέδια που χρηματοδοτούνται ως επί το πλείστον από την ΕΕ δεν επηρεάζονται, αλλά εκείνα που προκύπτουν από τον εθνικό προϋπολογισμό επενδύσεων παγώνουν, παρότι είναι εκείνα που δημιουργούν περισσότερες θέσεις εργασίας», αναφέρει ο κ. Τσακλόγλου και οι FT υπενθυμίζουν ότι μπορεί το ποσοστό ανεργίας να έπεσε από το 20% στο 18%, αλλά περίπου οι μισές θέσεις εργασίας είναι μερικής απασχόλησης.

 

 

 

 

iefimerida

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.