Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ ήταν γνωστό πως ροχάλιζε. Όπως και η βασίλισσα Βικτώρια της Αγγλίας. Αλλά και πολλοί άλλοι. Περίπου ένας στους τρεις άνδρες και μία στις 4 γυναίκες ροχαλίζουν κάθε βράδυ ή σχεδόν κάθε βράδυ, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία.

Γιατί όμως οι άνθρωποι ροχαλίζουν; «Όταν κοιμόμαστε, τείνει να χαλαρώνει ο μυϊκός τόνος – που σημαίνει ότι η γλώσσα χτυπά μπρος πίσω και οι ιστοί και οι μύες στο λαιμό και στη μύτη χαλαρώνουν» λέει ο Δρ. Μπρετ Κόμερ, χειρουργός με ειδικότητα στο κεφάλι και τον λαιμό και αναπληρωτής καθηγητής Ωτορινολαρυγγολογίας στο πανεπιστήμιο του Κεντάκι. Καθώς εισπνέετε και εκπνέετε, ο αέρας που διέρχεται και περνά μέσα από τους χαλαρούς αυτούς ιστούς, τους αναγκάζει να δονούνται, γεγονός που με τη σειρά του προκαλεί θόρυβο. Αυτό είναι το ροχαλητό.

Ο Κόμερ λέει πως μια σειρά παραγόντων ευθύνεται για την τάση ενός ατόμου για ροχαλητό. Το υπερβολικό βάρος είναι ένας από αυτούς. «Όλοι έχουμε στρώματα λίπους στη βάση της γλώσσας και κατά μήκος του άνω λαιμού» εξηγεί. «Όταν αυτά καταλαμβάνουν περισσότερο χώρο, μπορούν να ωθήσουν τους μύες και να μπλοκάρουν κάποια πράγματα». Το αλκοόλ μπορεί επίσης να χαλαρώσει τους μύες και τους ιστούς των αεραγωγών και να προκαλέσει ροχαλητό. Ο ύπνος, επίσης, μπορεί να οδηγήσει την γλώσσα σας στο φράξιμο του λαιμού με αποτέλεσμα την συγκέντρωση περισσότερου αέρα και αύξηση των δονήσεων.

Μπορεί όμως το ροχαλητό να είναι επικίνδυνο; Κι αν ναι, σε ποιες περιπτώσεις;

Μπορεί όμως το ροχαλητό να είναι επικίνδυνο; Κι αν ναι, σε ποιες περιπτώσεις;

Αλλά και κάποιοι δομικοί παράγοντας οδηγούν επίσης σε ροχαλητό, όπως λέει. Ένας εξ αυτών είναι το στραβό διάφραγμα, το οποίο συμβαίνει όταν το τοίχωμα μέσα στην μύτη σας που χωρίζει τα ρουθούνια, είναι κεκλιμένο και έτσι εμποδίζεται η σωστή κυκλοφορία του αέρα.

Τα καλά νέα είναι πως στις περισσότερες περιπτώσεις, το ροχαλητό δεν είναι πρόβλημα. Αλλά υπάρχουν και εξαιρέσεις.

Μια μελέτη του 2016 στο περιοδικό « Sleep and Breathing», διαπίστωσε πως το ροχαλητό, σε συνδυασμό με την παρατεταμένη διακοπή της αναπνοής (γνωστή και ως αποφρακτική υπνική άπνοια) συσχετίστηκε με διπλάσια αύξηση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου.
Το υπερβολικό βάρος είναι ένας από τους λόγους που οδηγεί σε ροχαλητό

Το υπερβολικό βάρος είναι ένας από τους λόγους που οδηγεί σε ροχαλητό

Γιατί; Το ροχαλητό και η υπνική άπνοια μπορεί να οδηγήσουν σε «υποξία» λέει ο Δρ. Τίμου Νιιράνεν, συγγραφέας της μελέτης και ερευνητής στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Πρόνοιας της Φινλανδίας. Η υποξία είναι μια ιατρική κατάσταση στην οποία οι ιστοί του σώματος δεν λαμβάνουν αρκετό οξυγόνο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αρτηριακή βλάβη ή μπλοκάρισμα, φλεγμονή και ανεπιθύμητες μεταβολές της πίεσης.

Η θεραπεία για την υπνική άπνοια συνεπάγεται αρχικά την απώλεια βάρους και τον ύπνο με μια αναπνευστική συσκευή γνωστή ως αεραγωγός συνεχούς θετικής πίεσης (CPAP), αν και υπάρχουν και κάποιες χειρουργικές παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν.

Υπάρχουν όμως και κάποιοι άλλοι παράγοντας που οδηγούν σε ροχαλητό που μπορεί να προκαλέσουν ανησυχία. «Αν κάποιος σταματά να αναπνέει για 3 ή 4 δευτερόλεπτα, και μετά υπάρχει ένα γουργούρισμα ή κάτι σαν πνιγμός που συνοδεύεται από ένα κάτι σαν σπασμό – σαν να προσπαθεί να ξυπνήσει το σώμα – πρέπει να ελεγχθεί από γιατρό» λέει ο Κόμερ. Όλα αυτά θα μπορούσαν να είναι σημάδια υπόπνοιας, μιας διαταραχής του ύπνου παρόμοια με την άπνοια που συνδέεται επίσης με κάποιες καρδιακές και αγγειακές ανησυχίες.

Εν ολίγοις, αν κάποιος που που κοιμάται φαίνεται να αναπνέει κανονικά – αν και δυνατά – το ροχαλητό δεν είναι ανησυχητικό. Κι αν ανήκετε στην ομάδα των ατόμων που ροχαλίζει, προσπαθήστε να μειώσετε το βάρος σας και να μειώσετε την κατανάλωση αλκοόλ.

 

 

 

 

 

 

iefimerida

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.