Tην δράση, την δομή, την ιεραρχία, τους ρόλους και τις πρακτικές που ακολοθούσαν οι δύο εγκληματικές οργανώσεις λαθρεμπορίας χρυσού, περιγράφει λεπτομερώς το πολυσέλιδο διαβιβαστικό που συνοδεύει την δικογραφία του κυκλώματος που προωθήθηκε στον ανακριτή.
Στο αριστοτεχνικά στημένο κύκλωμα τα αστικά λεωφορεία μέσω Αλεξανδρούπολης, ήταν το ένα κομμάτι της «δουλειάς» για να εξάγεται παράνομα χρυσός στην Τουρκία. Η δεύτερη δίοδος ήταν και μέσα από το διεθνές αεροδρόμιο του «Ελ. Βενιζέλος».
Περιγράφοντας την δομή του κυκλώματος, η δικογραφία αποκαλύπτει ότι μετείχε και εν ενεργεία αξιωματικός της αστυνομίας που υπηρετούσε στη Διεύθυνση Επισήμων της ΕΛ.ΑΣ, αλλά και απόστρατος αξιωματικός με προϋπηρεσία στην ΕΥΠ που είχε αναλάβει θέματα ασφαλείας στην εγκληματική οργάνωση.
Η εμπλοκή αστυνομικού
Οπως φαίνεται η «στρατιωτική πειθαρχία» με την οποία λειτουργούσε η οργάνωση ήταν απόρροια των συμβουλών του απόστρατου αξιωματικού «με προϋπηρεσία στην ΕΥΠ και ένεκα αυτού και προς κάλυψη της δράσης του, οι συνομιλίες πραγματοποιούνταν κατά βάση με διαδικτυακή εφαρμογή (σ.σ. Viber που είναι ασφαλές σε υποκλοπές) ενώ κατά τη φυσική επιτήρηση ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός. Ο συγκεκριμένος συγκέντρωνε χρυσό από άγνωστες πηγές, μετέφερε με τη μοτοσικλέτα του και το παρέδιδε προσωπικά ο ίδιος στο γραφείο – καβάντζα κινήσεις που έχουν καταγραφεί και με βιντεοληπτικό υλικό».
Ως προς τον ρόλο του εν ενεργεία αστυνομικού που είχε στρατολογήσει το κύκλωμα στο διαβιβαστικό αναφέρεται το εξής: «Ο εν λόγω τυγχάνει εν ενεργεία αστυνομικός στην υπηρεσία Προστασίας Επισήμων και είχε απευθείας τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Ριχάρδο από την απομαγνητοφώνηση των οποίων προκύπτει ότι τον εξυπηρετεί ιδιωτικά με τη χρήση της αστυνομικής του ιδιότητας ενώ περαιτέρω τον ενημέρωνε για τυχόν έρευνες της Αστυνομίας που αφορούν στον ίδιο. Ως προς το δεύτερο στις 25 Οκτωβρίου είχε προγραμματιστεί από την υπηρεσία μας επιχείρηση για την εξάρθρωση της εν λόγω εγκληματικής οργάνωσης η οποία όπως αναβλήθηκε για επιχειρησιακούς λόγους. Από τις συνομιλίες προέκυψε ενημέρωση του Ριχάρδου από τον αστυνομικό για αυτά σε χρόνο μεταγενέστερο από αυτόν της προγραμματισμένης επιχείρησης ότι θα μάθαινε περαιτέρω λεπτομέρειες και θα τον ενημέρωνε επ’ ακριβώς εκ νέου».
Ο «χοντρός» (δηλαδή ο γνωστός τηλεοπτικός ενεχυροδανειστής) ήταν υπεύθυνος για 88 καταστήματα που λειτουργούσαν ως «βιτρίνα» για την εγκληματική οργάνωση. Τα σχέδια ήταν μεγαλόπνοα, αφού ο Ριχάρδος ανέφερε στις εμφανίσεις του ότι το επόμενο βήμα του θα γινόταν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και συγκεκριμένα στο Λας Βέγκας!
Ήξερε όμως και να προστατεύεται, αφού, όπως σημειώνουν οι αστυνομικές αρχές, ενώ δεν έκρυβε την αδυναμία του για τα ταξίδια και τα ακριβά αυτοκίνητα, κάνοντας χλιδάτη ζωή, την ίδια ώρα προέβαλε το προφίλ του άνδρα που κάνει αγαθοεργίες για να ρίχνει στάχτη στα μάτια. Το περασμένο καλοκαίρι, μάλιστα, φέρεται να αγόρασε από την Πάρις Χίλτον κοσμήματα για να τα… διαθέσει στη συνέχεια σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.
Ο «καμπούρης» και οι «ντελιβεράδες» εν δράσει
Οι συναλλαγές του κυκλώματος λαθρεμπορίας χρυσού που εξαρθρώθηκε, καταγράφηκαν από την αστυνομία.
Ενα από τα βίντεο-ντοκουμέντα παρουσίασε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open στο οποίο αποτυπώνονται οι συναλλαγές του «καμπούρη». Είναι ένα από πρόσωπα που έκαναν τις παραδόσεις των λαθραίων ποσοτήτων χρυσού και συνελήφθη στους Κήπους Εβρου, πριν περάσει στην Τουρκία έχοντας κρύψει σε ειδικό γιλέκο με γάντζους ράβδους χρυσού βάρους 17 κιλών.
Το ψευδώνυμο «καμπούρης» του το προσέδωσε η ΕΛΑΣ καθώς από το βάρος των πλακών χρυσού που κουβαλούσε έγερνε ελαφρώς μπροστά.
Μάλιστα ο «καμπούρης» έπαιρνε ως αμοιβή 120 ευρώ για κάθε κιλό χρυσού που μετέφερε στην Τουρκία.
Δείτε το βίντεο από το Open με τις συναλλαγές των «ντελιβεράδων» του κυκλώματος:
Δείτε σελίδες της δικογραφίας:
Η δράση της β’ εγκληματικής οργάνωσης
Τα μέλη με ειδικό ρόλο
Συναλλαγές κατά μέσο όσο 50.000 ευρώ ημερησίως
Το «ξέπλυμα» με τα κερδισμένα δελτία ΟΠΑΠ
Ποιοι παραλάμβαναν το χρυσό στην Τουρκία
Τα βασικά μέλη & αποσπάσματα συνομιλιών
iefimerida