Από την 1η Δεκεμβρίου τίθεται σε ισχύ η χρέωση με 1 ευρώ ανά έντυπο λογαριασμό για όσους θέλουν να ενημερώνονται ταχυδρομικώς για τις οφειλές τους από την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας

Κρυφά χαράτσια της ΔΕΗ στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος καίνε τους περίπου 7,2 εκατομμύρια πελάτες της.
Η δημόσια εταιρεία αναζητά επειγόντως έσοδα εξαιτίας των αρνητικών οικονομικών αποτελεσμάτων και έχει ξεδιπλώσει από το περασμένο καλοκαίρι μέχρι και τώρα μια τιμολογιακή πολιτική που επιβαρύνει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.



Ετσι, από την 1η Δεκεμβρίου τίθεται σε ισχύ η χρέωση με 1 ευρώ ανά έντυπο λογαριασμό για όσους θέλουν να ενημερώνονται ταχυδρομικώς για τις οφειλές τους από την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Αν συνυπολογιστεί ότι κάθε χρόνο η ΔΕΗ εκδίδει και αποστέλλει 40 εκατομμύρια έντυπους λογαριασμούς, τότε προκύπτει το συμπέρασμα πως έχει θέσει ως στόχο την είσπραξη 40 εκατομμυρίων ευρώ.

Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειωθεί ότι κάθε νοικοκυριό κι επιχείρηση που ηλεκτροδοτούνται από τη χαμηλή τάση λαμβάνουν ετησίως έξι λογαριασμούς. Είναι οι τρεις έναντι και οι τρεις εκκαθαριστικοί. Αρα ο κάθε πελάτης θα επιβαρύνεται με ποσό 6 ευρώ ετησίως.

Πολλά εμπόδια
Η διοίκηση της Δημόσιας Επιχείρησης προτρέπει τους καταναλωτές να αξιοποιήσουν την ηλεκτρονική υπηρεσία «e-bill» ώστε, εγγραφόμενοι σε αυτή μέσω της ιστοσελίδας της (www.dei.gr), να λαμβάνουν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) τους λογαριασμούς, ενώ μέσω της εφαρμογής έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν και την έκδοσή τους ανά μήνα.

Ωστόσο, σύμφωνα με διαμαρτυρίες πελατών της ΔΕΗ, οι οποίες έχουν εκδηλωθεί και στα «ΝΕΑ», η εγγραφή των στοιχείων που ζητούνται στην ηλεκτρονική εφαρμογή οδηγεί σε σημαντικό βαθμό στην αποτυχία ένταξης σε αυτήν.

Ως επί το πλείστον ο καταναλωτής που συμπληρώνει τα στοιχεία καλείται να επικαιροποιήσει στοιχεία του, όπως για παράδειγμα την αστυνομική του ταυτότητα. Για να το πράξει αυτό, θα πρέπει είτε να τη φωτογραφίσει και να τη στείλει μέσω e-mail είτε να επισκεφθεί κατάστημα της ΔΕΗ και να την προσκομίσει.

Πέραν, όμως, αυτών των εμποδίων που μοιραία αποθαρρύνουν τους πελάτες της εταιρείας στη χρήση της ηλεκτρονικής εφαρμογής, υπάρχει και το τεράστιο πρόβλημα νοικοκυριών που δεν έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Πρόκειται για κατοίκους απομακρυσμένων και ορεινών χωριών είτε για συνταξιούχους. Αυτές οι ομάδες πληθυσμού επίσης θα επιβαρυνθούν με το χαράτσι του 1 ευρώ.

Οι νέες συμβάσεις
Αλλο ένα χαράτσι που πληρώνουν οι πελάτες της ΔΕΗ είναι αυτό του ποσού της εγγύησης που καλούνται να καταβάλουν όσοι κάνουν νέες συμβάσεις προμήθειας με την εταιρεία. Το πρόβλημα αυτό το αντιμετωπίζουν κατά κύριο λόγο όσοι νοικιάζουν σπίτι και θέλουν να περάσουν τον μετρητή κατανάλωσης στο όνομά τους.

Το περασμένο καλοκαίρι, η εταιρεία προχώρησε σε τεράστια αύξηση, 1.060%, του ποσού της εγγύησης που προκαταβάλλει ο καταναλωτής. Αυτή ανέρχεται στα 130 ευρώ, ενώ το προηγούμενο καθεστώς καθόριζε την εγγύηση στα 0,56 ευρώ ανά τ.μ. για τις οικίες με μονοφασικό ρεύμα. Η ελάχιστη χρέωση ήταν 11,2 ευρώ για 20 τ.μ.



Φυσικά, τεράστια επιβάρυνση, που πλέον αντιστοιχεί στο 50% με 60% της τελικής αξίας του λογαριασμού, γνωρίζουν οι καταναλωτές ρεύματος – όχι μόνο οι πελάτες της ΔΕΗ, αλλά κι εκείνοι των ιδιωτικών εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας – από τις λεγόμενες ρυθμιζόμενες χρεώσεις και άλλους φόρους και τέλη υπέρ τρίτων.

Πρόκειται για τις χρεώσεις Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) καθώς από πέρυσι έχουν αλλάξει οι κλίμακες κατανάλωσης, Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας και Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.
Τελευταία στοιχεία της Eurostat έδειξαν ότι το πρώτο εξάμηνο του έτους στην τελική τιμή ρεύματος που πληρώνουν οι Ελληνες κατεγράφησαν αυξήσεις έως και 18% εξαιτίας των ρυθμιζόμενων χρεώσεων.

Εισαγγελέας για την εξαγορά στα Σκόπια και χρέη από Λιπάσματα
Στον οικονομικό εισαγγελέα προσκόμισε χθες η ΔΕΗ στοιχεία για την εξαγορά της σκοπιανής εταιρείας EDS.

Υψηλόβαθμο στέλεχος της δημόσιας εταιρείας επιβεβαίωσε χθες την παρέμβαση της Οικονομικής Εισαγγελίας για το πολύκροτο deal της απόκτησης της εταιρείας προμήθειας και εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας που ανήκε στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ζάεφ, Κότσο Ανγκιούσεφ.

Σύμφωνα με την ανώτατη πηγή, η εταιρεία παρέδωσε στη Δικαιοσύνη τη συμφωνία εξαγοράς, τις αξιολογήσεις των οικονομικών συμβούλων και άλλα στοιχεία που αφορούν τη συναλλαγή ύψους 4,8 εκατ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, ο «ιός» της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων (ELFE), συμφερόντων Λαυρεντιάδη, φαίνεται ότι έχει χτυπήσει και τη ΔΕΗ. Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, το χρέος της βιομηχανίας της Καβάλας έναντι της δημόσιας εταιρείας ρεύματος έχει εκτιναχθεί στα 14 εκατ. ευρώ.

Η διοίκηση της Επιχείρησης είχε κερδίσει, όμως, δικαστική απόφαση με την οποία μπορούσε να προχωρήσει στη διακοπή της ηλεκτροδότησης του εργοστασίου. Κατόπιν αυτής της εξέλιξης, εκπρόσωποι της ELFE εμφανίστηκαν στη ΔΕΗ πρόθυμοι για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης προκειμένου να διευθετηθεί η οφειλή. Ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της δημόσιας εταιρείας διαβεβαίωσε πως «δεν δέχεται μεταχρονολογημένες επιταγές της ELFE».

Εξελίξεις, όμως, αναμένονται και στο μέτωπο της ΔΕΠΑ καθώς η νέα διοίκηση της εταιρείας αναμένει εντός του Δεκεμβρίου την έκδοση δικαστικής απόφασης σε αγωγή που άσκησε εις βάρος της βιομηχανίας Λαυρεντιάδη. Αν αυτή είναι υπέρ του αιτήματος της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου, τότε θα τεθεί εκ νέου σε ισχύ η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων του περσινού Μαΐου για την πληρωμή των ποσοτήτων φυσικού αερίου εβδομαδιαίας κατανάλωσης κατά 50% με μετρητά και κατά 50% με μεταχρονολογημένες επιταγές τρίτων, μη συνδεδεμένων εταιρειών με την ELFE.

in

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You missed