Ολοκληρώθηκε από τη χώρα μας η κανονιστικά προβλεπόμενη οριοθέτηση των περιοχών με φυσικούς περιορισμούς και ειδικά μειονεκτήματα και στέλνεται προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Για περίπου 2 μήνες από την ημέρα της ανακοίνωσης της διαβούλευσης, δαπανώντας αρκετές εργατοώρες ως Αγροτικός Συνεταιρισμός Γρεβενών αποδείξαμε με στοιχεία το πόσο διάτρητη είναι η συγκεκριμένη μελέτη .
Διατυπώσαμε ευθέως τις ενστάσεις μας για την εφαρμογή της μελέτης τόσο για το κλάσμα της εξατμισοδιαπνοής, όσο και για τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ 2009, ΟΠΕΚΕΠΕ 2016, ΥΠΕΚΑ 2015 άλλα και το μέσο όρο παράγωγης της περιοχής μέσω τυπικής απόδοσης.
Αναδείξαμε το θέμα σε τοπικό αλλά και σε περιφερειακό επίπεδο ώστε να διατυπώσουν και οι υπόλοιπες περιοχές τις ενστάσεις τους, διότι παρουσίαζαν ακριβώς το ίδιο και μεγαλύτερο πρόβλημα. Στις παρεμβάσεις αλλά και στις κατ ιδίαν συναντήσεις μας στο ΥΠΑΑΤ μας διαβεβαίωσαν ότι για τις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας δεν θα αποκλειστεί καμία περιοχή.
Δυστυχώς όμως με την οριστικοποίηση των χαρτών διαπιστώνουμε για τα Γρεβενά των αποκλεισμό πέντε δημοτικών διαμερισμάτων (Αηδόνια, Άγιος Γεώργιος, Κληματάκι, Κιβωτός και Ελεύθερο) ενώ εγκρίθηκαν τα υπόλοιπα δώδεκα χωριά που δεν είχαν οριστεί ως περιοχές με φυσικούς περιορισμούς.
Νιώθουμε μεγάλη απογοήτευση για την συγκεκριμένη εξέλιξη διότι εύκολα διαπιστώνεται από το χάρτη ότι στην περιφέρειά μας δεν αποτέλεσαν κοινότητες με φυσικούς περιορισμούς μόνο οι εν λόγω κοινότητες των Γρεβενών και οι επτά κοινότητες της περιοχής του Βοΐου. Από το 2019 θα λαμβάνουν εξισωτική αποζημίωση οι πόλεις της Κοζάνης, της Πτολεμαΐδας ,της Καστοριάς, της Φλώρινας και δεν θα ενισχύονται αγρότες στα χωριά των Γρεβενών.
Ο Γεωπόνος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γρεβενών
Αθανάσιος Φωλίνας