Τελευταία, σιτηρά όπως η κινόα και το φαγόπυρο κερδίζουν
έδαφος ως υγιεινές τροφές που μπορούν να αντικαταστήσουν υδατάνθρακες όπως το ρύζι και τα μακαρόνια.
Είναι γευστικά και μπορούμε να φτιάξουμε σαλάτες ή να τα προσθέσουμε ως sides στα πιάτα μας.
Τώρα, ήρθε η ώρα να γνωρίσουμε το freekeh.
Προφέρεται «φρίκε ή φαρίκ» και πρόκειται για μια νόστιμη ποικιλία σιταριού.
Το freekeh προέρχεται από τη Μέση Ανατολή, είναι αρχαίο αραβικό πιάτο και φτιάχνεται από πράσινο σκληρό στάρι. Στη συνέχεια, ψήνεται και τρίβεται ώστε να αποκτήσει μια τραγανή, ελαφρώς καπνιστή γεύση.
Αν έχεις βαρεθεί το καστανό ρύζι ή ακόμη και την κινόα, που αποτελεί big trend, το freekeh αποτελεί μια πολύ καλή γευστική εναλλακτική.
Έχει πυκνή, σκληρή υφή που προσθέτει μια διαφορετική πινελιά σε χυλό, ριζότο, σαλάτες και σούπες. Ακόμη, χρειάζεται λίγη ώρα για να μαγειρευτεί.
Μια μερίδα freekeh (3/4 της κούπας) περιέχει: 170 θερμίδες, 7 gr πρωτεΐνης, 33 gr υδατάνθρακες, 8 gr φυτικές ίνες, 1,5 gr λιπαρά, 1 gr ζάχαρη.
«Επειδή το στάρι μαζεύεται όταν είναι ακόμη πράσινο/νέο, διατηρεί τις θρεπτικές ουσίες του και δίνει περισσότερη πρωτεΐνη, φυτικές ίνες και μεταλλικά στοιχεία», αναφέρει η Frances Largeman-Roth, συγγραφέας και ειδικός στην διατροφή και στο wellness.
Επίσης, δίνει περισσότερες φυτικές ίνες και πρωτεΐνη από την κινόα και το καστανό ρύζι, αλλά στις θερμίδες είναι περίπου το ίδιο. Ακόμη, περιέχει γλουτένη, σύμφωνα με το Prevention.
Για να το φτιάξεις, βράσε δυόμιση κούπες νερό και πρόσθεσε μία κούπα freekeh και άφησέ το για 20-25 λεπτά μέχρι να απορροφηθεί όλο το νερό. Ανακάτεψε με ένα πιρούνι πριν σερβίρεις.
Μπορείς να βάλεις ελαιόλαδο, λεμόνι, μαϊντανό και κρεμμύδι και να φτιάξεις ταμπουλέ. Ακόμη μπορείς να φτιάξεις χυλό με φρούτα και ξηρούς καρπούς ή συνοδευτικό κοτόπουλου ή ψαριού.
bovary