Θα γίνουν το 2019 και θα αφορούν μόνιμο προσωπικό στους τομείς της Παιδείας, της Υγείας και της Αυτοδιοίκησης
Για στοχευμένες προσλήψεις μόνιμων δημοσίων υπαλλήλων, που, όμως, αγγίζουν τις 15.500, έκανε λόγο η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, αριθμός που, ουσιαστικά, επιβεβαιώνει την εδραίωση ενός διογκωμένου Δημοσίου.
Σε ραδιοφωνική συνέντευξη, η υπουργός επιβεβαίωσε τα όσα είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός για τις προσλήψεις που δρομολογεί η κυβέρνηση. «Οι προσλήψεις θα γίνουν με βάση τον κανόνα 1:1 που έχουμε συμφωνήσει με τους θεσμούς, δηλαδή από 1η Ιανουαρίου 2019 μία πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση.
Η εκτίμηση που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι πως στα τέλη Δεκεμβρίου θα έχουμε 8.000 αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης από το Δημόσιο, άρα ξεκινάμε από τη βάση των 8.000 τακτικών προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ την επόμενη χρονιά. Επίσης θα έχουμε τις προκηρύξεις που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι νομοθετικές διαδικασίες, για τις 4.500 θέσεις για την ειδική αγωγή που ανήγγειλε ο Πρωθυπουργός, καθώς και τις 3.000 θέσεις για τη Βοήθεια στο Σπίτι, που είναι αναγκαίες για το κοινωνικό κράτος και καλύπτονται μέσα από τον δημοσιονομικό χώρο που έχουμε κατοχυρώσει. Ο συνολικός αριθμός για τις προσλήψεις που θα γίνουν την επόμενη χρονιά είναι 15.500», δήλωσε χαρακτηριστικά η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.
Διάψευση στην πράξη
Μάλιστα, η υπουργός υποστήριξε πως το Δημόσιο τα τελευταία 8 χρόνια συρρικνώθηκε κατά 20% οριζόντια, κάτι που, ωστόσο, διαψεύδεται από τον αριθμό των προκηρύξεων του ΑΣΕΠ για τις μόνιμες θέσεις τα τελευταία χρόνια, που αυξάνεται σταδιακά. Οπως ανέφεραν «ΤΑ ΝΕΑ» στο δημοσίευμά τους στις 10 Νοεμβρίου, οι μόνιμες θέσεις το 2013 που προκηρύχθηκαν μέσω ΑΣΕΠ έφταναν τις 225, τρία χρόνια αργότερα ο αριθμός ξεπέρασε τις 4.820, φέτος διπλασιάστηκε και άγγιξε τις 9.768, για να εκτοξευθεί το 2019 στις 15.500.
Η μερίδα του λέοντος
Η Υγεία, η Παιδεία και το κοινωνικό κράτος είναι οι τομείς στους οποίους, όπως ανακοίνωσε η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, στοχεύουν οι προσλήψεις που έρχονται την επόμενη χρονιά και γίνονται «για να καλυφθούν οι ανάγκες του Δημοσίου».
Πάντως, εάν ανατρέξει κανείς στις προκηρύξεις που έχουν ανακοινωθεί τα προηγούμενα έτη, θα διαπιστώσει μια μείωση στις θέσεις Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και αντίθετα αύξηση στις θέσεις Δευτεροβάθμιας και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης.
Ετσι, στις προκηρύξεις του 2013, από τις 225 μόνιμες θέσεις που ανακοινώθηκαν οι 197 αφορούσαν προσωπικό Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης. Αντίστοιχα, το 2014 από τις 2.304 μόνιμες προς πλήρωση θέσεις οι 1.992 ήταν για υποψήφιους ΠΕ και ΤΕ.
Ωστόσο, το 2015 είναι η χρονιά που αρχίζουν να εξισώνονται αριθμητικά οι θέσεις ΠΕ και ΔΕ, για να φτάσουμε στο 2016, όπου από τις 4.826 μόνιμες θέσεις που προκηρύχθηκαν μέσω ΑΣΕΠ οι 2.608 ήταν για προσωπικό Δευτεροβάθμιας και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης. Φέτος δε, αυτοί οι αριθμοί άγγιξαν τους 9.000 (3.654 ΔΕ και 5.340 ΥΕ), εξαιτίας της προκήρυξης 3Κ/2018 που αφορά προσλήψεις στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων.
Πάντως, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης υποστήριξε πως το κράτος θα πρέπει να λειτουργήσει σε όλες τις δραστηριότητές του. «Το Δημόσιο χρειάζεται και επιστήμονες, χρειάζεται, όμως, και ένα προσωπικό στην καθαριότητα, τη φύλαξη και αλλού».
Οι εκλογές και οι ιερείς
Οσο για τον χρόνο διεξαγωγής του μεγάλου αριθμού των προσλήψεων – καθώς είναι χρονιά εκλογών – η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου επεσήμανε πως οι προσλήψεις γίνονται τώρα που η χώρα βγήκε από το Μνημόνιο αλλά και λόγω του κανόνα 1:1. «Δεν μπορεί ένα κράτος να σταματάει να καλύπτει τις ανάγκες του έναν χρόνο πριν επειδή έρχονται εκλογές».
Στο ίδιο μήκος κύματος, πάντως, και οι δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση, ο οποίος σε συνέντευξή του σημείωσε πως εκτός από την Υγεία και την Παιδεία, μέρος των 10.000 προσλήψεων που θα γίνουν λόγω της εξόδου των ιερέων από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών, θα κατευθυνθούν και στην Αυτοδιοίκηση.
in