Υπάρχουν τόσο νόστιμα πιάτα στον κόσμο και τόσοι αμέτρητοι συνδυασμοί γεύσεων, που περιμένουν ακόμη να ανακαλυφθούν, που το θεωρούμε ιεροσυλία να χαραμίζουμε τα γεύματά μας σε προμαγειρεμένα τρόφιμα αγνώστου προελεύσεως και συστατικών. Ενίοτε όμως και εμάς μας αρέσει να τρώμε μία πιτσούλα ή μια μερίδα πατατούλες με μπόλικη κέτσαπ.

Τα παρακάτω όμως αποτελέσματα ερευνών, ενώ μπορεί να μην ισχύουν για όλα τα μαγαζιά fast food, μας έβαλαν σε σκέψεις…

1. Οι γραμμές πάνω στο μπιφτέκι σου είναι ψεύτικες

Νόμιζες ότι ήταν από τη σχάρα; Χα! Σε γελάσανε! Η αλήθεια είναι ότι σε πολλά fast food “ζωγραφίζονται” όσο τα μπιφτέκια βρίσκονται στο εργοστάσιο. Στη συνέχεια, τα προμαγειρεμένα μπιφτέκια καταψύχονται και ζεσταίνονται στο κατάστημα για μόλις 30 δευτερόλεπτα πριν τα καταναλώσεις!

2. Οι περισσότερες σαλάτες έχουν τις ίδιες θερμίδες με τα μπέργκερς

Ναι και εμείς το ίδιο σοκαρισμένοι με εσένα είμαστε! Ο λόγος που οι σαλάτες έχουν τόσες θερμίδες είναι ότι συνήθως είναι περιλουσμένες με πολύ λιπαρά και παχυντικά dressings. Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να ζητήσεις το dressing στο πλάι και να προσθέσεις μόνος σου μια πολύ μικρή ποσότητα.

3. Η καθαριότητα δεν είναι ούτε το 1/4 της αρχοντιάς εκεί

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο στο “International Journal of Food Microbiology”, τα μηχανήματα, από τα οποία βάζεις αναψυκτικό σπάνια καθαρίζονται με αποτέλεσμα συχνά να είναι γεμάτα μούχλα και βακτήρια.

4. Τα milkshakes είναι χημικές βόμβες

Πιο συγκεκριμένα ένα milkshake φράουλας, σύμφωνα με την εφημερίδα “Guardian”, μπορεί να περιέχει μέχρι και 59 χημικά στοιχεία!

5. Ένα μπιφτέκι μπορεί να περιέχει κρέας από 100 αγελάδες

Δεν το λέμε εμείς! Τα βρετανικά McDonalds το επιβεβαίωσαν το 2012!

6. Τα παιδικά γεύματα έχουν περισσότερη ζάχαρη και λιπαρά για να να είναι πιο ελκυστικά στους μικρούς

Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, το μέσο παιδικό γεύμα έχει περίπου 600 θερμίδες, το 36% των οποίων προέρχεται από λιπαρά.

7. Τα λογότυπά τους έχουν σχεδιαστεί για να σου ανοίγουν την όρεξη

Πρόκειται για την «θεωρία κέτσαπ και μουστάρδας», σύμφωνα με την οποία, ο συνδυασμός του κόκκινου και του κίτρινου χρώματος ανοίγει την όρεξη. Γι’ αυτό και τα περισσότερα ταχυφαγεία έχουν αυτά τα χρώματα…



8. Προσπαθούν να σου πουλήσουν όσο περισσότερο φαγητό γίνεται

Σύμφωνα με έρευνες, οι άνθρωποι δυσκολεύονται πάρα πολύ να αρνηθούν όταν κάτι τους προσφέρεται άμεσα. Το 85% των ανθρώπων παραγγέλνουν περισσότερο φαγητό από αυτό που αρχικά ήθελαν, όταν οι υπάλληλοι τους το προτείνουν. Αυτό βέβαια ισχύει σε όλα τα εστιατόρια…΄Ίσως γι’ αυτό και ο σερβιτόρος επιμένει να σε ρωτάει εάν θέλεις να σου φέρει μια μερίδα πατάτες ακόμη…

9. Οι συσκευασίες των τροφίμων είναι και αυτές βλαβερές για την υγεία

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική μελέτη στην επιθεώρηση Environmental Science & Technology Letters, τα περισσότερα ταχυφαγεία χρησιμοποιούν χάρτινες συσκευασίες, οι οποίες, για να είναι πιο ανθεκτικές, έχουν μια ειδική επίστρωση, στην οποία συχνά υπάρχουν φθοριούχες ενώσεις, οι οποίες ονομάζονται PFASs (polyfluorinated and perfluorinated substances, ή αλλιώς πολυφθοριωμένες και υπερφθοριωμένες ουσίες στα ελληνικά) και οι οποίες συνδέονται με αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία.

10. Το φαγητό είναι σχεδιασμένο για να τρώγεται γρήγορα

Έχεις σκεφτεί ποτέ γιατί δεν χορταίνεις με το πρόχειρο φαγητό; Ο λόγος μπορεί να είναι γιατί δεν μασάς αρκετά το φαγητό σου. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνες σε ένα κατάστημα fast food, καταπίνεις το φαγητό σου αφότου το μασήσεις κατά μέσο όρο 12 φορές. Ωστόσο, σε γενικές γραμμές ένας άνθρωπος μασάει το φαγητό του περίπου 15 φορές. Το μυαλό σου έτσι όταν τρως σε ταχυφαγείο δεν προλαβαίνει να λάβει το σήμα πως έχει χορτάσει. Όσο λιγότερο, λοιπόν, μασάς φαγητό, τόσο λιγότερο είσαι ικανοποιημένος, γι’ αυτό και έχεις την επιθυμία να παραγγείλεις και να φας περισσότερο. Πανέξυπνο!

Δεν ξέρουμε για εσένα… πάντως εμάς μας κόπηκε η όρεξη!

olivemagazine

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.