Μετά από το «βουνό» των γενικευμένων ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, η κυβέρνηση βλέπει να ξεπροβάλει μπροστά της ο εφιάλτης της λήξης του νόμου Κατσέλη, με την εναλλακτική της δραστικής μείωσης του προστατευτικού ορίου στα όρια των 100.000 ευρώ να είναι διόλου ελκυστική.

Το πρόβλημα θα γίνει, μάλιστα, εντονότερο από τη στιγμή που ο SSM πιέζει για επιτάχυνση των ρυθμών «ξεφορτώματος» των προβληματικών δανείων, με επιλογές πιο δραστικές από τις διαγραφές, που αποτέλεσαν ως τώρα το 70- 80% των κινήσεων για τον περιορισμό των «κόκκινων» δανείων. Κι αυτό δεν σημαίνει τίποτε άλλο παρά περισσότερους πλειστηριασμούς και πωλήσεις δανείων.



Στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα έχουν «φορτωθεί» ήδη 21.892 πλειστηριασμοί, εκ των οποίων οι 786 είναι προγραμματισμένοι για την επόμενη εβδομάδα. Παράλληλα, τις μηχανές της ζεσταίνει και η ΑΑΔΕ, έχοντας αναρτήσει 30 αναγγελίες πλειστηριασμών, αρχής γενομένης από σήμερα, από τους οποίους οι 11 αφορούν σε γραφειακούς χώρους του σχεδιαστή Λάκη Γαβαλά, στο Κολωνάκι και στο Μοναστηράκι. Δεν πρέπει να ξεχνάει, άλλωστε, κανείς ότι στην προτελευταία Έκθεση Αξιολόγησης των Θεσμών είχε «κρυφτεί» ο μαγικός αριθμός των 130.000 πλειστηριασμών ως το 2021.

Η εποχή της αθωότητας τελειώνει, λοιπόν και είναι ενδεικτικό ότι με διαρροές συνεργατών του στο ΑΠΕ, ο υπουργός Επικρατείας Α. Φλαμπουράρης, που έχει αναλάβει την παρακολούθηση του τραπεζικού συστήματος, επιχειρεί να προλάβει τις εξελίξεις που έρχονται με ταχύτητα φωτός. «Πρέπει να βρεθούν λύσεις που θα μειώνουν τα «κόκκινα» δάνεια, ξεκινώντας από τα μεγάλα, και ειδικότερα από τις κραυγαλέες υποθέσεις στρατηγικών κακοπληρωτών, και όχι από πλειστηριασμούς της μικρής και μεσαίας κατοικίας», ανέφεραν οι συνεργάτες του υπουργού, αγνοώντας προφανώς ότι το «λίπος» σιγά- σιγά τελειώνει και λίαν συντόμως το «σφυρί» θα χτυπάει και πιο χαμηλά.

Οι αριθμοί είναι αδυσώπητοι κι αυτό δεν το γνωρίζουν μόνο τα επιτελεία των τραπεζών, αλλά και οι ξένοι αναλυτές και επενδυτές που περνάνε από «κόσκινο», πλέον, το εγχώριο πιστωτικό σύστημα, αναδεικνύοντας το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων ως το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα. Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, τα «προβληματικά» δάνεια ανέρχονται σε 88 δις ευρώ και πρέπει να έχουν περιοριστεί τουλάχιστον ως τα 81,5 δις ευρώ στο τέλος του έτους. Το επόμενο μεγάλο στοίχημα- άθλος για πολλούς- είναι να μειωθούν περαιτέρω κατά 25 δις ευρώ (!) στη διάρκεια του 2019 και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο έχει σημάνει συναγερμός στην κυβέρνηση, που αναζητά με το ΤΧΣ και την Τράπεζα της Ελλάδας εκείνα τα «εργαλεία», που θα μπορέσουν να λάβουν την έγκριση της Κομισιόν για να «ξεφορτώσουν» τις τράπεζες, πριν «σκάσουν» υπό το βάρος των «κόκκινων» δανείων.



Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, στο πρώτο εξάμηνο, ο δείκτης των «προβληματικών δανείων άγγιζε το 44,3% για το στεγαστικό, το 56,9% για το καταναλωτικό και το 48% για το επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο.

Γιώργος Παππούς στο iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.