Μετά τον Άκη Τσοχατζόπουλο, ο οποίος βρέθηκε στη φυλακή όταν οι εισαγγελείς αποκάλυψαν τον δρόμο του χρήματος, πέρασαν έξι ολόκληρα χρόνια για να φθάσουν οι Αρχές στα ίδια συμπεράσματα και να οδηγήσουν άλλον έναν πρώην υπουργό Άμυνας στη φυλακή, τον Γιάννο Παπαντωνίου, μαζί τη σύζυγό του Σταυρούλα Κουράκου.
«Τα ίχνη που αφήνει το μαύρο χρήμα δεν κρύβονται και όποιος τα ακολουθήσει μπορεί να βρει απαντήσεις», λένε οι δικαστές που ασχολούνται με το οικονομικό έγκλημα, και κάτι τέτοιο φαίνεται πως έγινε και στην περίπτωση του Γιάννου Παπαντωνίου.
Ο πρώην υπουργός δεν έπεισε με τις εξηγήσεις του για το πώς κατέληξαν στους λογαριασμούς του 2.800.000 ελβετικά φράγκα.
Το ίδιο και η σύζυγός του, Σταυρούλα Κουράκου, η οποία κατηγορείται για το ίδιο αδίκημα (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος) λόγω του ότι είναι συνδικαιούχος στους περισσότερους από τους λογαριασμούς που φέρεται ότι διακίνησαν το ποσό των 2,8 εκατ. ελβετικών φράγκων, μέσα από δαιδαλώδεις διαδρομές για να χαθεί η οσμή των παράνομων πληρωμών.
Λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα το ζεύγος Παπαντωνίου κατέβηκε από τον 2ο όροφο των ανακριτικών γραφείων φορώντας χειροπέδες και μπήκε σε κλούβα της Αστυνομίας. Και οι δύο οδηγήθηκαν στη ΓΑΔΑ, όπου και διανυκτέρευσαν στο Τμήμα Μεταγωγών, ενώ σήμερα το πρωί ο αρμόδιος εισαγγελέας θα αποφασίσει σε ποια φυλακή θα οδηγηθούν.
Νωρίτερα, ο άλλοτε πανίσχυρος υπουργός και η σύζυγός του είχαν ακούσει τους ανακριτές Διαφθοράς και την εισαγγελέα να τους ανακοινώνουν την απόφασή τους να τους προφυλακίσουν.
Ο εκσυγχρονισμός των 6 φρεγατών και τα 2,8 εκατ.
Η μαραθώνια απολογία του κατηγορούμενου πρώην υπουργού, που διήρκεσε συνολικά 16 ώρες, δεν κατάφερε να πείσει ανακριτές και εισαγγελέα πως δεν έλαβε, όπως ισχυρίστηκε, «δώρο» για να προχωρήσει η σύμβαση 010Β/03 που υπογράφηκε στις 6/2/2003 για τον εκσυγχρονισμό μέσης ζωής έξι φρεγατών τύπου S του Πολεμικού Ναυτικού με αντισυμβαλλόμενα μέρη την εταιρεία Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ -ως κύριου αναδόχου- και υποκατασκευαστή την εταιρεία THALES NEDERLAND B.V. και του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Πρόκειται για σύμβαση που εκτιμάται ότι ζημίωσε το Δημόσιο κατά 400 εκατομμύρια ευρώ. Για τις Αρχές, υπήρξαν ενδείξεις ότι τα 2,8 εκατ. ελβετικά φράγκα συνδέονται με την υπογραφή της σύμβασης για τον εκσυγχρονισμό των 6 φρεγατών τύπου S του Πολεμικού Ναυτικού.
Εισροές χρημάτων από λογαριασμό της γαλλικής εταιρείας
Η δικογραφία αναφέρεται σε εισροές χρηματικών ποσών από λογαριασμό της γαλλικής εταιρείας σε λογαριασμό που διατηρούσε στη Γενεύη ο αποβιώσας πλέον αντιπρόσωπός της, Χαράλαμπος Μπεκατώρος. Από εκεί τμηματικά μεταφέρονταν στην Κύπρο, από όπου γίνονταν τμηματικές αναλήψεις ποσών. Τα επίμαχα ποσά, κατά τους ανακριτές, εμφανίζονται κατατεθειμένα σε λογαριασμούς πολιτικού μηχανικού, φίλου του ζεύγους Παπαντωνίου. Ο μηχανικός, που είναι κατηγορούμενος στην υπόθεση, απολογήθηκε πριν από λίγες ημέρες στους ανακριτές Διαφθοράς και αφέθηκε ελεύθερος με χρηματική εγγύηση 500.000 ευρώ και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του προφυλακίστηκαν ως ύποπτοι φυγής και ύποπτοι τέλεσης νέων αδικημάτων.
Παπαντωνίου: Το δόγμα Πολάκη εφαρμόζεται γενικά
«Η εργαλειοποίηση της ελληνικής Δικαιοσύνης θέτει σε κίνδυνο την ίδια μας τη δημοκρατία. Το δόγμα Πολάκη εφαρμόζεται γενικά» δήλωσε ο πρώην υπουργός, δείχνοντας φανερά ότι θέλει να μιλήσει στους δημοσιογράφους, λίγο πριν κλείσει πίσω του η πόρτα της αστυνομικής κλούβας.
Οι απολογίες του ζεύγους
Το ζεύγος αρνήθηκε ενώπιον των ανακριτών Διαφθοράς Ηλιάννας Ζαμανίκα και Γιώργου Ευαγγέλου ότι έλαβαν δώρα για να προωθήσει ο κ. Παπαντωνίου την υπογραφή της σύμβασης εκσυγχρονισμού των 6 φρεγατών.
Ο Γιάννος Παπαντωνίου δεν δέχθηκε ότι η σύμβαση για τις έξι φρεγάτες προκάλεσε ζημιά του Δημοσίου. Μάλιστα, ο πρώην υπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, απάντησε στους ανακριτές πως αν δεν υπέγραφε τη σύμβαση αυτή η ζημιά του Δημοσίου θα ήταν 3 δισ. ευρώ, τα οποία θα έπρεπε να δαπανηθούν για την κατασκευή νέων πλοίων.
«Η επιλογή που ουσιαστικά εισηγείστε μέσω του κατηγορητηρίου θα παραβίαζε τις αντοχές της οικονομίας και θα υπονόμευε την εθνική ασφάλεια» φέρεται να είπε στους δικαστικούς λειτουργούς.
Για τη νομιμοποίηση χρημάτων που του καταλογίζεται, ο κ. Παπαντωνίου αμφισβήτησε το σκεπτικό των ανακριτών. «Δεν χρηματίστηκα, δεν έχετε κανένα απολύτως στοιχείο, ούτε ένδειξη ούτε τίποτε που να υποδηλώνει χρηματισμό. Δεν είναι αληθής ο ισχυρισμός του κατηγορητηρίου», φέρεται να ισχυρίστηκε ο πρώην υπουργός.
Η σύζυγος του κ. Παπαντωνίου, Σταυρούλα Κουράκου, παρέμεινε στο ανακριτικό γραφείο περίπου 5 ώρες και, σύμφωνα με πληροφορίες, αρνήθηκε την κατηγορία που της αποδίδεται.