Οι τράπεζες της Ευρωζώνης αντιμετωπίζουν δυσκολίες στον δανεισμό τους και ελπίζουν στη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.
Προσθέτει ότι μακροπρόθεσμα δάνεια ύψους 722 δισ. ευρώ που έχουν χορηγηθεί στις τράπεζες από την ΕΚΤ θα αρχίσουν να ωριμάζουν από το 2020 και σύμφωνα με τους νέους ρυθμιστικούς κανόνες θα χρειαστούν πρόσθετοι πόροι.
Μια από τις ανησυχίες είναι ότι οι τράπεζες θα υποχρεωθούν να αναχρηματοδοτηθούν σε μια συγκυρία ανόδου των επιτοκίων, λόγω της αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ και αναταράξεων, όπως το Brexit και η πολιτική της ιταλικής κυβέρνησης.
Σύμφωνα με το Bloomberg, oρισμένες τράπεζες έχουν έρθει σε επαφή με την ΕΚΤ για να συζητήσουν τους κινδύνους, που ενδεχομένως θα προκύψουν, αν αφεθούν να λήξουν τα τετραετή δάνεια χωρίς προηγουμένως να έχουν εξασφαλιστεί δόκιμες εναλλακτικές λύσεις.
Σύμφωνα με πηγές, κάποιες συζητήσεις έλαβαν χώρα στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Πιθανές πιέσεις στις τράπεζες πιθανό να επηρεάσουν τον δανεισμό, με συνέπεια την επιβράδυνση της οικονομικής επέκτασης στην ευρωζώνη.
Τα φθηνά δάνεια της ΕΚΤ, γνωστά ως TLTROs, χορηγήθηκαν στις τράπεζες ως κίνητρο να αυξήσουν τον δανεισμό προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.
Η λήξη τους σημαίνει ότι η υπερβάλλουσα ρευστότητα στην ευρωζώνη θα αρχίσει να υποχωρεί, ωθώντας τα επιτόκια προς τα πάνω, εκτός αν η ΕΚΤ ξεκινήσει νέο γύρο χρηματοδότησης. Σύμφωνα με αναλυτές, ωφελημένες θα είναι οι μικρές και μεσαίες τράπεζες της ευρωζώνης, ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα πληγούν σοβαρά οι ιταλικές τράπεζες.
Το πρόβλημα είναι πως η έκδοση νέων TLTROs θα στείλει το μήνυμα ότι η ανάκαμψη της ευρωζώνης εξακολουθεί να είναι εύθραυστη, με αποτέλεσμα να υπονομευτεί το αφήγημα της ΕΚΤ περί ισχυρής οικονομίας και ικανοποιητικού πληθωρισμού, αναφέρει το Bloomberg.