Ο πρόεδρος της ΝΔ εξήγησε πλήρως τη θέση του για τη Συμφωνία των Πρεσπών, καταδεικνύοντας τις κυβιστήσεις των ΑΝΕΛ και τον λαϊκισμό του Αλέξη Τσίπρα, κάτι που έφερε σε ακόμη δυσκολότερη θέση την κυβέρνηση, όπως φάνηκε και από τις αλλοπρόσαλλες ανακοινώσεις του Μαξίμου και των ΑΝΕΛ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν δυσκολεύθηκε να απαντήσει στο ρητορικό ερώτημα που διατύπωσε ο Αλέξης Τσίπρας την προηγούμενη Κυριακή στη Θεσσαλονίκη σχετικά με το τι προτίθεται να πράξει για την Συμφωνία των Πρεσπών. Ο πρωθυπουργός κάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ να δηλώσει ξεκάθαρα στον ελληνικό λαό εάν προτίθεται να ακυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, χαρακτηρίζοντάς τον «τσάμπα μάγκα».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης «σήκωσε το γάντι» για να εξηγήσει πλήρως τη θέση της ΝΔ, έναντι των κυβιστήσεων του «Μακεδονομάχου» Πάνου Καμμένου και του λαϊκισμού του Αλέξη Τσίπρα σχετικά με το Μακεδονικό.

Ο πρόεδρος της ΝΔ ανταπέδωσε στον πρωθυπουργό τα πυρά, σημειώνοντας ότι «στο λεξικό, δίπλα στη λέξη λαϊκιστής υπάρχει το όνομα του κ. Τσίπρα · οι Έλληνες πολίτες ξέρουν ποιος τους εξαπάτησε και συνεχίζει να τους εξαπατά». Επίσης, χαρακτήρισε «τσάμπα μάγκα» τον Π.Καμμένο, επειδή «συνεχίζει να προσφέρει στήριξη και ψήφο εμπιστοσύνης σε μία κυβέρνηση που θα κυρώσει την συμφωνία των Πρεσπών».

Η Συμφωνία παράγει αποτελέσματα από την ημέρα της υπογραφής της
Σε ό,τι αφορά την ουσία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε ότι αξιοποίησε όλα τα κοινοβουλευτικά εργαλεία που είχε στη διάθεσή του, συμπεριλαμβανομένης και της πρότασης δυσπιστίας, κάνοντας ό,τι περνά από το χέρι της αντιπολίτευσης για να μην υπογραφεί η Συμφωνία των Πρεσπών. «Ήμουν πάρα πολύ ειλικρινής με τους Έλληνες πολίτες και τους είπα ότι η Συμφωνία αυτή παράγει αποτελέσματα από τη στιγμή της υπογραφής της. Και το βλέπουμε, δυστυχώς. Το βλέπουμε με τον σκοπιανό πρωθυπουργό να πηγαίνει παντού και να αναφέρεται στο πόσο σημαντική κατάκτηση είναι η “μακεδονική” γλώσσα και η “μακεδονική” ταυτότητα και να μην κάνει καμία αναφορά στο ζήτημα της ονομασίας».

Η ΝΔ δεν θα ψηφίσει και δεν κυρώνει τη Συμφωνία
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η ΝΔ δεν θα ψηφίσει τη Συμφωνία αυτή όταν τη φέρει ο κ. Τσίπρας για κύρωση στη Βουλή. Τόνισε, δε, ότι «αν για οποιονδήποτε λόγο μεσολαβήσουν εκλογές και η Συμφωνία δεν έχει έρθει στην Βουλή, δεν θα κυρώσει τη Συμφωνία την επόμενη μέρα».

Εξήγησε ωστόσο, απέναντι στους λαϊκισμούς του πρωθυπουργού, ότι εάν η Συμφωνία των Πρεσπών έχει κυρωθεί, τότε από μια διεθνή συμφωνία παράγονται έννομα αποτελέσματα τα οποία δεν μπορεί να ανατρέψει η επόμενη κυβέρνηση.



«Από τη στιγμή, όμως, που η Συμφωνία κυρώνεται, και με βάση τη συμφωνία κυρώνεται ταυτόχρονα από την ελληνική Βουλή και το πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ, το ζήτημα του ΝΑΤΟ έχει τελειώσει. Είμαστε πολύ ειλικρινείς. Και να το πούμε αυτό στους Έλληνες πολίτες: κυρωμένη η Συμφωνία, διεθνής συμφωνία παράγει, δυστυχώς για τη χώρα, έννομα αποτελέσματα τα οποία είναι πολύ δύσκολο να τα ανατρέψουμε» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ο πρόεδρος της ΝΔ απέρριψε, δε, το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για τη Συμφωνία των Πρεσπών, υπογραμμίζοντας ότι η λύση είναι η προσφυγή στις κάλπες το συντομότερο και μέσα από την ψήφο του, ο ελληνικός λαός θα στείλει ξεκάθαρο μήνυμα και για το ζήτημα αυτό.

Η σημασία της «μακεδονικής ταυτότητας και γλώσσας» που εκχωρήθηκαν
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξόδεψε αρκετό από τον χρόνο του στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ προκειμένου να εξηγήσει επαρκώς την θέση της ΝΔ. Υπογράμμισε ότι αν και «προφανώς και δεν νομίζω ότι υπάρχει κανείς Έλληνας ο οποίος να ήθελε να υπάρχει το όνομα «Μακεδονία» στην ονομασία του γειτονικού κράτους», εντούτοις το μείζον και αυτό που παράγει τα αρνητικά για τη χώρα μας αποτελέσματα είναι η εκχώρηση της «μακεδονικής γλώσσας και ταυτότητας». Γι’ αυτόν τον λόγο άλλωστε ήταν κάτι που δεν είχαν δεχθεί ποτέ στο παρελθόν οι έλληνες πρωθυπουργοί.

Κόντρα στον λαϊκισμό της κυβέρνησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε ότι ο ρεαλισμός προστάζει πως, εάν μπορούσε να δοθεί εκ νέου η μάχη, αυτή θα έπρεπε να δοθεί για το μείζον, και αυτό είναι η «μακεδονική εθνότητα και γλώσσα».

«Το βασικό πρόβλημα της Συμφωνίας έγκειται στην εκχώρηση της «μακεδονικής» γλώσσας και της «μακεδονικής» ταυτότητας. Είναι η βασική αδυναμία της Συμφωνίας. Και αν η Συμφωνία δεν κυρωθεί, άρα η διαπραγμάτευση ξεκινήσει από την αρχή, ή αν για τον οποιονδήποτε λόγο -γιατί υπάρχει και αυτή η περίπτωση- η συμφωνία δεν εγκριθεί από τα Σκόπια, δεν μπορέσει να αλλάξει η γειτονική χώρα το Σύνταγμά της, αν δηλαδή παραλάβουμε μία διαπραγμάτευση η οποία θα ξεκινήσει από την αρχή, το πρώτο ζήτημα το οποίο θα θέσουμε θα είναι αυτό. Δεν μπορώ ως Πρωθυπουργός της Ελλάδος την επόμενη μέρα, εάν αυτή η διαπραγμάτευση -το τονίζω- ξεκινήσει από την αρχή, να δεχθώ «μακεδονική» γλώσσα και «μακεδονική» εθνότητα, όπως δεν το δέχθηκαν και όλοι οι προηγούμενοι Πρωθυπουργοί που διαχειρίστηκαν αυτό το πρόβλημα, πλην του κ. Τσίπρα φυσικά που την υπέγραψε» επισήμανε.

«Παρ’ ότι αυτό είναι κάτι το οποίο δεν μου αρέσει καθόλου -η σύνθετη ονομασία νομίζω ότι συναισθηματικά ενοχλεί τους πιο πολλούς Έλληνες- το βασικό πρόβλημα σήμερα στη συμφωνία είναι στη γλώσσα και την εθνότητα. Άρα, την επόμενη μέρα, εφόσον έχουμε τη δυνατότητα, το τονίζω, -αυτό το οποίο είπα είναι υπό την αίρεση ότι δεν θα κυρωθεί η συμφωνία- η μεγάλη μάχη -γιατί θα πρέπει να ξέρουμε πόσες μάχες μπορούμε να δώσουμε ταυτόχρονα- θα πρέπει να δοθεί για τη γλώσσα και την εθνότητα. Και να σας πω γιατί: Διότι το όνομα θα ξεχαστεί πολύ γρήγορα την επόμενη μέρα από τη στιγμή που έχουμε αναγνώριση «μακεδονικής» γλώσσας και «μακεδονικής» εθνότητας. Είναι ζήτημα χρόνου μόνο, τελικά η χώρα αυτή να αποκαλείται «Μακεδονία» σκέτο. Εκεί, λοιπόν, είναι η ουσία του προβλήματος και εκεί εντοπίζω εγώ και το πραγματικό πρόβλημα που έχει να κάνει με τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων» κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Επιβεβαιώνει ο Ζάεφ
Το πόσο αληθής και υπεύθυνη είναι -δεδομένων των όσων έχουν ήδη συντελεστεί- η θέση που εκφράζει για το Μακεδονικό ο Κυριάκος Μητσοτάκης έρχεται να επιβεβαιώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.

Σε μια από τις αλλεπάλληλες δηλώσεις και ομιλίες που πραγματοποιεί εν όψει του δημοψηφίσματος για τη Συμφωνία που θα διενεργηθεί στις 30 Σεπτεμβρίου ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ δεν έκρυψε τι κέρδισε από την ελληνική κυβέρνηση και πόσο σημαντικό ήταν αυτό για τη χώρα του.

Συγκεκριμένα, είπε πως «όχι μόνο κατορθώσαμε να προστατέψουμε την ταυτότητα και τη γλώσσα μας, αλλά κατορθώσαμε να την ενισχύσουμε. Η Ελλάδα αναγνωρίζει και αποδέχεται την μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα. Βρήκαμε μια φόρμουλα πώς να αναγνωρίσουμε τη βάση του παρελθόντος για να οικοδομήσουμε ένα μέλλον. Έχουμε γράψει μια ευρωπαϊκή ιστορία. Να είστε περήφανοι, γιατί έχουμε την καλύτερη συμφωνία που εκπλήρωσε τις φιλοδοξίες των παππούδων μας».

Συνεχίζονται τα ψέματα από ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ
Ούτε οι δηλώσεις Ζάεφ κόβουν, όμως, τη φόρα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και του Μεγάρου Μαξίμου. Μπροστά στην ανάγκη να επιτεθούν στον Κυριάκο Μητσοτάκη, για να κρύψουν -από όποιον τους πιστεύει και τους εμπιστεύεται ακόμη- το γεγονός ότι εκχώρησαν ονομασία – ταυτότητα – γλώσσα στην ΠΓΔΜ χωρίς κανένα ουσιαστικό όφελος για την Ελλάδα, εξέδωσαν ανακοινώσεις με το γνωστό αλλοπρόσαλλο περιεχόμενο, που μοιάζει να έχει πάρει διαζύγιο από την πραγματικότητα, ειδικά όταν πρόκειται για το θέμα της Μακεδονίας.

Το Μέγαρο Μαξίμου από όλα τα παραπάνω αντιλήφθηκε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «δε σκοπεύει να ακυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά συνεχίζει να κάνει τον τσάμπα μάγκα και να εκθέτει τη χώρα, μόνο και μόνο για να τα έχει καλά με την ακροδεξιά του πτέρυγα»…

Αλλά το βραβείο «κάνοντας το άσπρο – μαύρο» παίρνει φυσικά η ανακοίνωση των ΑΝΕΛ. Οι συγκυβερνήτες και ψευδο-Μακεδονομάχοι εξακολουθούν να σφυρίζουν αδιάφορα για το γεγονός ότι συνεχίζουν να στηρίζουν μια κυβέρνηση που εκχώρησε όνομα – ταυτότητα – εθνότητα στην ΠΓΔΜ και επιτίθενται στον πρόεδρο της ΝΔ, κατηγορώντας τον ότι εκείνος «παραχωρεί αμαχητί τη Μακεδονία στα Σκόπια»!



Βέβαια, οι ΑΝΕΛ συνεχίζουν να παίζουν το θέατρο του παραλόγου, πιστεύοντας ίσως ότι έχουν ακόμη κάποιους θεατές. Δεν είναι όμως παρά λίγες ημέρες πριν που οι δηλώσεις του Πάνου Καμμένου και του Αλέξη Τσίπρα ξεκαθάρισαν πλήρως την εικόνα, ότι δηλαδή προσπαθούν να κρατήσουν τις καρέκλες τους όσο το δυνατόν περισσότερο και χρησιμοποιούν κάθε δικολαβίστικο επιχείρημα για να διασωθούν πολιτικά, κάτι μάλλον απίθανο αν λάβει κανείς υπόψη τα οργισμένα συνθήματα στα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία και τα στοιχεία από όλες τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία «παράσταση Καμμένου» σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών ήταν την περασμένη Τρίτη, όταν ζήτησε να έρθει στη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών μετά τη λήξη της 4ετιας. Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο κ. Καμμένος είχε αναφέρει ότι θα… ζητήσει από τον συγκυβερνήτη Τσίπρα να φέρει το θέμα για ψήφιση στη Βουλή μετά την ολοκλήρωση της τετραετίας, αποδεικνύοντας έτσι εμμέσως ότι δεν έχει καμία πρόθεση να ρίξει την κυβέρνηση όπως λέει συχνά πυκνά για να κρατήσει σε εγρήγορση τους ψηφοφόρους του.

Δύο 24ωρα νωρίτερα, ο πρωθυπουργός είχε εκφράσει τη βεβαιότητά του ότι ο υπουργός Αμυνας δεν πρόκειται να θέσει σε διακινδύνευση την πολιτική σταθερότητα της χώρας για τη Συμφωνία των Πρεσπών. «Επειδή όμως τον γνωρίζω πάρα πολύ καλά και έχουμε ειλικρινή συνεργασία, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι ο Πάνος Καμμένος δεν θα θέσει σε διακινδύνευση την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας και την πολιτική σταθερότητα στον τόπο» ανέφερε ο πρωθυπουργός, αφήνοντας να αιωρούνται ερωτήματα για το κατά πόσο υπάρχει στο παρασκήνιο συμφωνία με τον συγκυβερνήτη να μην ρίξει την κυβέρνηση παρά τις απειλές…

in

 

 

Δείτε και: Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ: Μπορούμε επιτέλους να πάμε την Ελλάδα μπροστά

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.