Αφράτο και λαχταριστό, ιδανικό με τον καφέ σας.
Υλικά για 6 άτομα
- 400 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 100 γρ. κακάο
- 100 γρ. κουβερτούρα (ψιλοκομμένη)
- 250 γρ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
- 2 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
- 5 αβγά
- ½ φλιτζ. τσαγιού φρέσκο γάλα
- 2 βανίλιες
Για το γλάσο
- 150 γρ. κουβερτούρα
- ½ φλιτζ. τσαγιού κρέμα γάλακτος
Εκτέλεση
- Αρχικά, αλείφετε με λίγο βούτυρο και αλευρώνετε ελαφρά μια φόρμα του κέικ με τρύπα. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180°C.
- Ρίχνετε στο μίξερ το βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη και τα χτυπάτε για λίγο, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να ασπρίσει το μίγμα.
- Προσθέτετε το γάλα και τα αυγά και συνεχίζετε για λίγα λεπτά το χτύπημα στη μεσαία ταχύτητα.
- Στη συνέχεια, προσθέτετε λίγο – λίγο το αλεύρι και το κακάο (κοσκινισμένα και τα δύο) μαζί με τις βανίλιες. Xτυπάτε για λίγο όλα τα υλικά μαζί μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Χαμηλώνετε την ταχύτητα και ρίχνετε την τριμμένη κουβερτούρα. Ανακατεύετε για 1-2 λεπτά και κλείνετε το μίξερ.
- Αδειάζετε το μίγμα στη φόρμα και ψήνετε το κέικ στους 180°C για 55- 60 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα.
- Αφήνετε το κέικ, αφού ψηθεί, για 10 λεπτά στη φόρμα. Το ξεφορμάρετε σε σχάρα και το αφήνετε να κρυώσει καλά.
Για το γλάσο
- Βάζετε την κρέμα γάλακτος σε κατσαρολάκι και προσθέτετε την κουβερτούρα ψιλοκομμένη.
- Το βάζετε σε χαμηλή φωτιά, να λιώσει η σοκολάτα και να ομογενοποιηθεί το γλάσο.
- Το αφήνετε λίγο να κρυώσει, περιχύνετε το κέικ και περιμένετε να σταθεροποιηθεί πριν το κόψετε.
newsbeast
loading…