Αν το καλοκαίρι ήταν φρούτο, θα
ήταν το καρπούζι.
Το πιο καλοκαιρινό και δροσερό φρούτο που τρώμε από παιδιά με λαχτάρα και γεμίζουμε τον τόπο μαύρα σποράκια και κόκκινα ζουμιά!
Είτε σε φέτες είτε σε κομμάτια, είναι το ιδανικό σνακ για ένα ζεστό, ηλιόλουστο μεσημέρι καλοκαιριού.
Τόσο καιρό, βέβαια, βγάζαμε και πετάγαμε τα ενοχλητικά σπόρια που περιέχει ένα μεγάλο γλυκό καρπούζι.
Από ότι φαίνεται, όμως, έτσι χάνουμε τα πιο θρεπτικά και υγιεινά συστατικά.
Οι σπόροι του καρπουζιού περιέχουν πρωτεΐνη, υγιή λιπαρά, βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία.
Και όχι μόνο αυτό. Αλλά έχουν και ωραία γεύση!
Μπορείς να τους μαγειρέψεις ώστε να τους απολαύσεις, όσο περίεργο κι αν σου ακούγεται.
Τους ψήνεις και τους προσθέτεις σε σαλάτες, τοστ ή γκρανόλα. Μπορείς να τους φας και σκέτους.
Πώς θα ψήσεις τους σπόρους του καρπουζιού στον φούρνο:
Υλικά:
Σπόροι καρπουζιού
Ελαιόλαδο
Μια κουταλιά βούτυρο, κομμένο σε κομματάκια
Μπαχαρικά: μαύρο πιπέρι, κύμινο, καγιέν, πάπρικα, βότανα κτλ.
Οδηγίες:
Προθέρμανε τον φούρνο στους 160 βαθμούς Κελσίου. Πλύνε τους σπόρους και άστους να μουλιάσουν για δύο ώρες σε αλατισμένο νερό. Στράγγιξε, στέγνωσε και αφαίρεσε υπολείμματα από το καρπούζι.
Βάλε τους σπόρους σε πυρέξ. Ρίξε το ελαιόλαδο και ανακάτεψε καλά. Ρίξε αλάτι, τα μπαχαρικά και το βούτυρο.
Ψήσε στον φούρνο για 40 λεπτά και ανέβασε την θερμοκρασία στους 175 C και ψήσε για άλλα 15 λεπτά μέχρι να γίνουν τραγανά και πιο σκούρα.
Βγάλτα από τον φούρνο και άστα να κρυώσουν. Με ένα χαρτί η πετσέτα, πάρε όσο λάδι περισσεύει.
Απόλαυσέ τα και όσα περισσέψουν, αποθήκευσέ τα σε βάζο στο ψυγείο.
bovary