ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ: ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ ΝΕΡΟ
Ένα ακόμη διασκεδαστικό πρωινό πέρασαν οι μικροί φίλοι της Δημόσιας Κεντρικής βιβλιοθήκης Γρεβενών στο πλαίσιο των δράσεων του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.
Στη δράση αυτή , με θέμα : Φυσικά Δεδομένα : Πειράματα με το νερό το οποίο πραγματοποίησε η εθελόντρια – φοιτήτρια Ελευθερία Σλίκα ,τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν περάματα φυσικής και χημείας και να γνωρίσουν το πολυτιμότερο αγαθό του πλανήτη μας ( το νερό ) .
Στην αρχή της δράσης τα παιδιά έλαβαν πληροφορίες γύρω από τις ιδιότητες του νερού , τις χρήσεις του, την κατανομή του στον πλανήτη , τη συμβολή του στη διατήρηση της έμβιας ύλης και τέλος την προστασία του.
Κατά τη γνωριμία με τα παιδιά το καθένα καλούνταν να παραθέσει και κάποια δραστηριότητα που κάνει και η οποία σχετίζεται με το νερό.
Κατόπιν πραγματοποιήθηκαν πειράματα τα οποία στηρίζονταν στις ιδιότητες του νερού , οι οποίες ήταν:
- Πυκνότητα: Κατά το πείραμα αναμείχθηκαν διαφορετικής πυκνότητας υγρά σχηματίζοντας στρώματα.
- Άνωση : όπου βυθίστηκαν διάφορα αντικείμενα στο νερό και περιγράφηκε η πίεση που ασκεί αυτό σε διάφορα σώματα καθώς και με τη βοήθεια του αέρα.
- Διαλυτότητα : όπου παρασκευάστηκαν διάφορα μείγματα στο νερό (αλατόνερο ,ζαχαρόνερο , χώμα- νερό)
- Οξύτητα : πολυπλοκότερη έννοια η οποία εξηγήθηκε ικανοποιητικά με τη μέτρηση του pH στο νερό , με τη συμμετοχή των παιδιών.
Στο τέλος της δράσης τα παιδιά συμμετείχαν σε ένα διασκεδαστικό παιχνίδι όπου φυσούσαν με καλαμάκι μ8ια σταγόνα νερού από την αφετηρία μέχρι τον τερματισμό πάνω σε μια λαδόκολλα. Μέσω της εν λόγω δράσης τα παιδιά εξοικειώθηκαν με τη φυσική και χημική πλευρά του νερού και αντιλήφθηκαν τη χρησιμότητα του νερού για το περιβάλλον , τις ιδιότητες του και τη «μαγική» επιστημονική πλευρά την οποία αυτό μπορεί να έχει.
Μια ακόμη συναρπαστική δράση τελείωσε με τους μικρούς μας φίλους να έχουν αποκομίσει της καλύτερες γνώσεις και εμπειρίες.
Ευχαριστούμε ολόψυχα την εθελόντρια Ελευθερία Σλίκα για την πολύτιμη προσφορά της.
ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ: Η ΧΡΟΝΟΓΡΑΜΜΗ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ
Ένα ενδιαφέρον εργαστήριο είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι μικροί μας φίλοι, το πρωί της Πέμπτης, στο χώρο στης Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Γρεβενών με θέμα <<Φυσικά Δεδομένα: Η χρονογραμμή της μέλισσας>>.
Από νωρίς ο χώρος της βιβλιοθήκης γέμισε από χαρούμενα παιδικά χαμόγελα. Στόχος της συγκεκριμένης δράσης ήταν να παρουσιαστεί η ιστορική αναδρομή της μέλισσας αλλά και η παραγωγή μελιού μέσα στην ιστορία.
Η δράση χωρίστηκε σε δύο μέρη. Αρχικά παρουσιάστηκαν τα κεφάλαια από το βασικό προτεινόμενο από το Δίκτυο βιβλίο «Μέλισσες» του Grajkowski Wojciech και η εθελόντρια αρχαιολόγος Ζωή Λόλα εξήγησε αρχικά την έννοια της χρονογραμμής και με βάση το βιβλίο «Μέλισσες» του Grajkowski Wojciech συζήτησε με τα παιδιά για την παρουσία της μέλισσας στις διάφορες χρονικές περιόδους και συγκεκριμένα από την παλαιοντολογική εποχή, την προϊστορική εποχή, την Αίγυπτο, τη μινωική Κρήτη, τους αρχαίους Έλληνες, τους Ρωμαίους, το Βυζάντιο, τον Μεσαίωνα, την Νεώτερη Ευρωπαϊκή Ιστορία και ως τη Σύγχρονη Εποχή.
Στο δεύτερο μέρος τα παιδιά χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, κλήθηκαν να ψάξουν στις σελίδες του παραπάνω βιβλίου, να βρουν τους ιστορικούς σταθμούς που αναφέρονται και να κατασκευάσουν μόνα τους την χρονογραμμή που τους ζητήθηκε, βάζοντας σε χρονική ακολουθία τα γεγονότα.
Η χρονογραμμή δημιουργήθηκε σε χαρτί όπου κολλήθηκαν οι φωτογραφίες της κάθε χρονικής περιόδου και τα παιδιά έγραψαν τα συμπληρωματικά στοιχεία όπως είναι η εποχή, ο τίτλος της απεικόνισης κ.α.
Ένα ακόμη δημιουργικό εργαστήριο υλοποιήθηκε επιτυχώς και κράτησε σε εγρήγορση τα παιδιά. Ευχαριστούμε θερμά την Εφορία Αρχαιοτήτων Γρεβενών για την άψογη συνεργασία και ιδιαίτερα την εθελόντρια αρχαιολόγο Ζωή Λόλα που πραγματοποίησε με επιτυχία την δράση.