Μια πτήση πάνω από τα σύννεφα εν αναμονή της άφιξης σε αγαπημένο προορισμό είναι για πολλούς ένα ιδανικό σενάριο, για τον οργανισμό μας όμως είναι μια βασανιστική διαδικασία.
Τα ταξίδια είναι τέλεια, αλλά επίσης σου δημιουργούν φοβερό άγχος και χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή.
Είτε πρόκειται για μια σύντομη εγχώρια πτήση είτε για ένα υπερατλαντικό ταξίδι, ένα ταξίδι με αεροπλάνο επηρεάζει το μυαλό, το σώμα και το εσωτερικό ρολόι του ανθρώπινου οργανισμού.
Κατά τη διάρκεια της απογείωσης και όσο το αεροπλάνο παίρνει ύψος η ατμοσφαιρική πίεση μειώνεται.
Η μειωμένη ατμοσφαιρική πίεση στις πτήσεις μπορεί να μειώσει τοεπίπεδο οξυγόνου στο αίμα των επιβατών από 6 έως 25%. Για τους υγιείς επιβάτες αυτό δεν προκαλεί προβλήματα, αλλά στους ηλικιωμένους και άτομα που αντιμετωπίζουν αναπνευστικές δυσκολίες οι επιπτώσεις μπορούν να είναι πιο δυσμενείς.
Συνήθως στο αεροπλάνο κάνει κρύο, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να φοράνε μια ζακέτα ή να κλείνουν τον εξαερισμό πάνω από το κάθισμά τους.
Την επόμενη φορά που θα μπείτε στο αεροπλάνο, μην μπείτε στον πειρασμό να κλείσετε τον εξαερισμό που βρίσκεται πάνω από τη θέση σας για κανένα λόγο.
Η λογική κίνηση αφού κρυώνετε μέσα στο αεροπλάνο είναι να κλείσετε εντελώς τον αέρα που βρίσκεται πάνω από το κεφάλι σας. Κάτι τέτοιο όμως κρύβει μερικούς κινδύνους για την υγεία σας.
Οι γιατροί υποστηρίζουν πως ο κλιματισμός εμποδίζει τα αερομεταφερόμενα μικρόβια να περάσουν στην προσωπική σας ζώνη.
Ο εξαερισμός του αεροπλάνου είναι το μοναδικό σας όπλο ώστε να μην αρρωστήσετε και να προφυλαχτείτε από τους ιούς που μεταφέρονται διά αέρος.
Αυτοί οι ιοί μεταδίδονται με μικροσκοπικά σταγονίδια που βρίσκονται στον αέρα για ώρες, αλλά, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί αυτά τα σταγονίδια δεν μπορούν να μας φτάσουν αν το air condition είναι ανοιχτό, γιατί ο αέρας από τους αεραγωγούς σχηματίζει κάτι σαν φράγμα και μας προστατεύει.
Επιπλέον, η συμπίεση εντός της καμπίνας έχει σαν αποτέλεσμα να μειώνεται η διαθεσιμότητα οξυγόνου. Έτσι, παρέχεται λιγότερο οξυγόνο στα κύτταρα του σώματος και μπορεί να εκδηλωθεί αδυναμία, πονοκέφαλος και ζαλάδα.
Δεν υπάρχουν και πολλά που μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε τη ζαλάδα, οπότε φροντίστε τουλάχιστον να μην κάνετε την κατάσταση χειρότερη. Για παράδειγμα, μην πιείτε αλκοόλ γιατί θα σας αφυδατώσει και μην κλείσετε τον εξαερισμό πάνω από το κάθισμά σας.
bovary