Ταυτότητα γιορτής

Η 15η Πανελλήνια Γιορτή Μανιταριού συνδιοργανώνεται από τους Μανιταρόφιλους Δυτικής Μακεδονίας, τους Μανιταρόφιλους Ελλάδας και το Μουσείο Μανιταριών Λάβδας Γρεβενών, σε συνεργασία με φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης (Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών, Δήμοι Γρεβενών και Δεσκάτης), την Εταιρεία Τουρισμού Δυτικής Μακεδονίας, την ομάδα «Δημιουργώ», το Εθνικό Πάρκου, Β. Πίνδου, τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Γρεβενών, τον Χιονοδρομικό, Ορειβατικό Σύλλογο Γρεβενών, την Εναλλακτική κοινότητα Πελίτι, τον Σύλλογο φίλων εκπαιδευτικού αστρονομικού πάρκου Όρλιακα Γρεβενών, την Ελληνική Ακαδημία Αρχιμαγείρων, το Τμήμα περιβάλλοντος και υδροοικονομίας Π.Ε. Γρεβενών, το Εργαστήριο ραπτικής καταστήματος κράτησης Φελλίου, τον Μ.Ο.Γ., τη Λέσxη 4 x 4 Γρεβενών, τους Δρομείς ζωής, τα Γιαγκούλεια και άλλους τοπικούς φορείς, συλλόγους και συμπολίτες.

Χώρος: Γρεβενά, πάρκο Μερά (Πάρκο Μανιταριών), απέναντι από το Διοικητήριο.

Χρόνος: από τις 16 έως τις 19 Αυγούστου 2018
(στις 15 Αυγούστου 2018 τα προεόρτια)

Πρόγραμμα 15ης Πανελλήνιας Γιορτής Μανιταριού

Στον χώρο της Γιορτής θα λειτουργεί καθημερινά ταβέρνα, αναψυκτήριο, χώρος υπαίθριων δραστηριοτήτων, έκθεση και πώληση μανιταροπροϊόντων, τοπικών προϊόντων (τροφίμων, χειροτεχνημάτων), έργων τέχνης με θέμα το μανιτάρι, των εκθεμάτων του Μουσείου μανιταριών Λάβδας και παραδοσιακών σπόρων από το Πελίτι. Φέτος θα συμμετάσχει για πρώτη φορά το εργαστήριο ραπτικής του καταστήματος κράτησης Φελλίου (στο διήμερο 16-17 Αυγούστου).

Οι μικροί επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να γεμίζουν ευχάριστα τη μέρα τους τόσο στον παιδότοπο, παίζοντας και δημιουργώντας με χρώματα, πινέλα, πηλό, βιβλία και επιτραπέζια παιχνίδια ή να συμμετάσχουν στις υπαίθριες δραστηριότητες




Κάθε βράδυ, από τις 19.30-21.30 θα εξελίσσονται υπαίθρια μανιταρομαγειρέματα και -λίγο αργότερα- η δωρεάν προσφορά μανιταροεδεσμάτων σε όλους τους επισκέπτες. Φέτος εκτός από τους Γρεβενιώτες, μέλη των Μανιταρόφιλων Ελλάδας: Δήμητρα Βέργου, Θόδωρο Καραγιάννη, Φώτη Παρασκευαίδη, Ανδρέα Σλιάρα και Ιωάννη Μπακόλα, την Πέμπτη και την Παρασκευή θα μαγειρέψουν και οι Ηλίας Αντωνιάδης και Γιάννης Δεληγιάννης, μέλη της Ελληνικής Ακαδημίας Αρχιμαγείρων.

Το πρωί του Σαββάτου 18/8, θα γίνει οργανωμένη πεζοπορία: Γρεβενά -Βασιλίτσα «Καταφύγιο ΧΟΣΓ» – Κορυφή Γομάρας – Μουσείο Μανιταριών Λάβδας.
9:00: Γρεβενά, πλατεία Ελευθερίας (Ρολόι): Αναχώρηση
λεωφορείου για το σημείο εκκίνησης της πεζοπορίας,
(Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας «Καταφύγιο ΧΟΣΓ», το καταφύγιο του Χιονοδρομικού Ορειβατικού Συλλόγου Γρεβενών θα είναι ανοικτό για να μας υποδεχτεί, όπου στο προαύλιο του υπάρχει χώρος στάθμευσης για όσους έρθουν με δικά τους οχήματα)
10:00: Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας «Καταφύγιο ΧΟΣΓ»: Εκκίνηση πεζοπορίας περίπου 4,5 χλμ., διάρκειας περίπου 3 ωρών, για ηλικίες 6-99 ετών.
14.00: Αναχώρηση λεωφορείου από το Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτας.
14.30: Άφιξη πεζοπόρων με το λεωφορείο στο Μουσείο Μανιταριών Λάβδας.
Προσοχή: Θέσεις λεωφορείων περιορισμένες.
Δηλώσεις συμμετοχής-πληροφορίες:
(υπευθύνος ΧΟΣΓ): 6944141083 (από 10-18/8/17).
Διοργάνωση: Χιονοδρομικός Ορειβατικός Σύλλογος Γρεβενών
Υποχρεωτικός εξοπλισμός: Καπέλο, υδροδοχείο.
Προαιρετικός εξοπλισμός: Μπατόν περιπάτου, μπαστούνι.

Το Σάββατο, τα μέλη των ξένων (εκτός Ελλάδας) αποστολών θα ξεναγηθούν στα μνημεία θρησκευτικού τουρισμού (Παναγιά, Ζάβορδα) και στο καταφύγιο της Δεσκάτης.

Το βράδυ της Κυριακής 19/8, στις 21.00, θα γίνει στον χώρο της γιορτής διάλεξη-παρουσίαση από τον καθηγητή αστροφυσικής κ. Αθανάσιο Οικονόμου με θέμα: “54 χρόνια εξερεύνησης του διαστήματος”.

Συναυλίες κάθε βράδυ:

Πέμπτη 16/8:
21.00: Aμανίτες
23.30: Εναρέ

Παρασκευή 17/8:
21.00: A.M.A
23.00: Manitarock

Σάββατο 18/8:
21.00: Καλογράκια 22.30:
Baildsa 00.30: Secret Theory

Κυριακή 19/8:
21.30: Δημήτρης Κιτσιούλης – Φώτης Παππάς
24.00: Dark Nightmare




Στη διάρκεια της μέρας οι επισκέπτες της γιορτής μπορούν να επισκεφτούν τα πέτρινα γεφύρια και τα θρησκευτικού ενδιαφέροντος αξιοθέατα της περιοχής, το Μουσείο Παλαιοντολογικών Ευρημάτων στη Μηλιά Γρεβενών, το φαράγγι της Πορτίτσας, τη Βάλια Κάλντα ή τα παραδοσιακά ορεινά χωριά της Πίνδου.
Παράλληλα, αν στο μεταξύ έχει βρέξει και έχουμε καρποφορίες μανιταριών, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να σχηματίζουν ομάδες και, με τα με Ι.Χ. οχήματα τους, να εξορμούν σε κοντινά ή μακρινά δάση για αναζήτηση και συλλογή μανιταριών.

Ατυχώς δεν υπάρχει οργανωμένος κατασκηνωτικός χώρος.

Η είσοδος είναι ελεύθερη και η συμμετοχή σε όλες τις δράσεις δωρεάν.

Οι επισκέπτες της γιορτής φέτος θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στις παράλληλες εκδηλώσεις: 17-19 Αυγούστου: 2ο Συνέδριο Απανταχού Γρεβενιωτών και
18 Αυγούστου: Παρουσίαση του φωτογραφικού λευκώματος του Βαγγέλη Νικόπουλου με τίτλο «Γρεβενά 1912-1940 Φωτογραφικά ντοκουμέντα και τεκμήρια»

Καλώς να ορίσετε!

Μανιταρόφιλοι Ελλάδας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.