Πρόκληση για την αγορά εργασίας στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη αλλά και στην ελληνική εξελίσσεται η εύρεση ψηφιακών «ταλέντων», με αποτέλεσμα την αναντιστοιχία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης σε επαγγέλματα προτεραιότητας.

Αυτή η έλλειψη ψηφιακών ταλέντων διαπιστώνεται σε μια χρονική στιγμή, όπου στην περιοχή -σύμφωνα με το WEF- καταγράφεται εντυπωσιακή ανάπτυξη στην Τεχνολογία Πληροφοριών και Επικοινωνίας (ΤΕΠ) αναλογικά με το ΑΕΠ.

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Πληροφορικής (sepe.gr) δημοσιεύει μελετη του Ομίλου Adecco σκιαγραφεί τις επιπτώσεις της 4ης βιομηχανικής επανάστασης στην αγορά εργασίας στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη πρέπει να εργαστεί, ώστε να δημιουργήσει ένα φιλόξενο και εποικοδομητικό περιβάλλον για την ανάπτυξη ψηφιακών ταλέντων, που πιθανόν να είναι ό,τι πιο σημαντικό για την ανάπτυξη της περιοχής.

Στην Ελλάδα το ποσοστό των αποφοίτων στους τομείς της επιστήμης, της τεχνολογίας, της μηχανικής και των μαθηματικών παραμένει σχετικά υψηλό και αυτό είναι πολλά υποσχόμενο για το ψηφιακό μέλλον της χώρας.

Ωστόσο, αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα έχει ακόμη το χαμηλότερο ποσοστό ειδικών ΤΠΕ στο εργατικό της δυναμικό (1,2%) στην ΕΕ (Έκθεση Ψηφιακής Προόδου της Ευρώπης, EDPR, 2017). Στον Παγκόσμιο Δείκτη Ανταγωνιστικότητας Ταλέντων για το 2018 η Ελλάδα καταλαμβάνει τη 42η θέση στην «Ανταγωνιστικότητα Ταλέντων» σε σύνολο 119 χωρών.

Ωστόσο, ορισμένα επιμέρους στοιχεία έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον: η Ελλάδα είναι η 1η χώρα στην εισαγωγή μαθητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά 97η στην αντιστοιχία του εκπαιδευτικού συστήματος με την οικονομία, 51η στην αντιστοίχιση δεξιοτήτων με την τριτοβάθμια εκπαίδευση και 89η στη «Διά Βίου Μάθηση».

Αυτό αντανακλά και την αναντιστοιχία του εκπαιδευτικού συστήματος με την οικονομία. «Η προσέλκυση και η διατήρηση βασικών ψηφιακών ταλέντων μπορεί να διαφοροποιήσει τους νικητές από τους χαμένους του σημερινού επιχειρηματικού κόσμου» σχολιάζει ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Adecco Ελλάδας, κ. Κωνσταντίνος Μυλωνάς.

Προσλήψεις
Η έρευνα εντοπίζει τους τομείς όπου κυρίως πραγματοποιούνται προσλήψεις στελεχών ανώτατης διοίκησης στην περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Αυτοί οι τομείς είναι: Υπηρεσίες Τεχνολογίας Πληροφοριών,  Κατασκευές, Marketing και Διαφήμιση, Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες, Λογισμικό Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, Συμβουλευτική Management, Internet, Αυτοκινητοβιομηχανία.

Θέσεις εργασίας
Σύμφωνα με το Δείκτη Ανταγωνιστικότητας Ταλέντου του Ομίλου Adecco για το 2016, που δημοσιεύθηκε σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Διοίκησης Επιχειρήσεων (INSEAD), μία στις δύο θέσεις εργασίας σήμερα εκτιμάται πως κινδυνεύει να αντικατασταθεί από μηχανές.

Αυτές οι θέσεις εργασίας κινδυνεύουν να χαθούν ως αποτέλεσμα του αυτοματισμού: 14% των θέσεων εργασίας έχουν ήδη αυτοματοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό, ενώ 32% αυτών πρόκειται στο μέλλον να αλλάξουν σημαντικά λόγω του αυτοματισμού.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Adecco, το 80% των εργοδοτών θεωρεί ότι το εκπαιδευτικό σύστημα δεν εξοπλίζει τους αποφοίτους με το αναγκαίο μείγμα δεξιοτήτων που απαιτείται από την αγορά εργασίας.

 

 

 

iefimerida

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.