Παράδοξο!… Έξω από την ύλη της λελογισμένης πρακτικής!…

Κάθε χρόνο, τα δέκα τελευταία χρόνια, μια μέρα του πρώτου δεκαπενθήμερου του Αλωνιστή, στην πόλη των Γρεβενών,τα βιβλία της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης,  δεν ησυχάζουν, κατεβαίνουν από τα ράφια των προθηκών και αναζητούν με τον πρώτο εσπερινό, έως αργά τα μεσάνυχτα, τα θωπευτικά χάδια των αναγνωστών!…….

Αναζητούν μέσα από τις αράδες τους με την ενδόμυχη εκμυστήρευση των πρωταγωνιστών, τη σύμπραξη με τους φιλαναγνώστες για να τους ζωντανέψουν στο φαντασιακό τους καλειδοσκόπιο, και να καθίσουν ομοτράπεζοι στο συμπόσιο των ξεχωριστών στιγμών!….




Έτσι ανοίγουν τα εξώφυλλα και βγαίνουν οι δρυΐδες και τα ξωτικά από τα βιβλία των παιδικών παραμυθιών, οι καλλιτέχνες από τις σελίδες των βιβλίων των εικαστικών δημιουργών, οι φιλόσοφοι από τις σοβαρές δερματόδετες εκδόσεις, οι ποιητές, από τις μύχιες εκμυστηρεύσεις τους, οι μυθιστοριογράφοι από τις πολύπλοκες τους αναπλάσεις, οι στιχουργοί από τις πτυχώσεις των αναμνήσεων, οι μουσουργοί από την εναρμόνιση των αναπολήσεων και των ρεμβασμών και γίνονται «συνδαιτυμόνες» των θωπευτών!…

Ξεχωριστές στιγμές!… Στιγμές που ενθυλακώνονται στην ακριβή κυψελίδα των ευχάριστων αναμνήσεων!….

Η Βιβλιοθήκη, την Τετάρτη, 11 Ιουλίου 2018, φρόντισε με την σχολαστικότητα της οικοδέσποινας- θεραπαινίδας να καταξιώσει, τον πρωταγωνιστικό τους ρόλο. Στο πάνω μέρος της ευρύχωρης πλατείας του Κέντρου Πολιτισμού, λειτούργησε, για πρώτη φορά, φέτος, το «Ανταλλακτήριο βιβλίων». Τρία τραπέζια στη σειρά, ως ένα μακρόστενο ανάκλιντρο, φιλοξένησε την παρουσία τους. Και ο συνωμοτικός εσπερινός αέρας με το ζείδωρο ανασασμό του θρόιζε τα φύλλα τους και δημιουργούσε την εικόνα της, εν πράγμασι, ζωντανής συμμετοχής τους στο ψυχαγωγικό πρόγραμμα της εκδήλωσης!…

Το ψυχαγωγικό πρόγραμμα κύλησε, ως ποταμός, γεμάτος χρωματιστά,  νούφαρα κι ήταν τόσα τα χρώματα, όσα και οι ατομικές αποχρώσεις της εναρμόνισης!……..

Γνωστές μουσικές ξεκλείδωναν τις προθήκες της μνήμης και τραγουδιστικοί στίχοι κατέβαιναν στα χείλη και απλωνόταν στην πλατεία διαμορφώνοντας, κάτω από τους ηλεκτρικούς λαμπτήρες, μια ιονισμένη ατμόσφαιρα συναισθηματικής επικοινωνίας!…

Ο Διευθυντής της Βιβλιοθήκης, σε μια αποστροφή του προλογικού καλωσορίσματος μίλησε για τον «ερωτικό οργασμό» των βιβλίων, παρομοιάζοντας, τη σημερινή κάθοδο από τις προθήκες, με πρόκληση διάχυσης  για τη χαρά της σύμπραξης και τη γονιμοποίηση της γνώσης, η οποία είναι απαραίτητη για την ατομική μας και την κοινωνική πολιτισμική ανέλιξη!…Και βαθειά συγκινημένος ευχαρίστησε τους είκοσι εθελοντές του παιδαγωγικού έργου της Βιβλιοθήκης για το πρώτο εξάμηνο και τις καλοκαιρινές δράσεις του 2018 και τόνισε, ότι η συνεισφορά τους έχει αποτυπωθεί στις δέλτους της μνήμης της Βιβλιοθήκης, και είναι οι:

Κωνσταντίνα Νταγκούμα (ντινα νταγκουμα), Σωτήρης Ραπτόπουλος
Κατερίνα Τζιμούλη, Έλενα Τσιαρσιώτη, Κώστας Τζαναμπέτης,  Φανή Ιορδανίδου, Ελευθερία Σλίκα , Ζωή Λόλα, Μαρία Μπρασινίκα, Σουλτάνα Σαμαρά, Σοφία Μπάμπου, Σόνια Δημάκη ( Sonia Dimaki),  Ευαγγελία Κόκκινου, Ειρήνη Ντόνα, Ιωάννα Κωτούλα, Εβίνα Λιοσάτου, Διονύσης Καλογεράς, Λίτσα Μήττα (Λίτσα Μήττα).

Το μουσικό πρόγραμμα άνοιξε, ο κιθαρωδός και ερμηνευτής  Φώτης Παπάς με τη συνοδεία των περίτεχνων πενιών του μπουζουκιού του  Δήμζα Δήμου, οι οποίοι μας ταξίδεψαν στους δρόμους του έντεχνου τραγουδιού, καταχειροκροτούμενοι, για τις όμορφες εκτελέσεις τους!... Ακολούθησε μία  ερμηνεία, μοναδική σε ομορφιά και εκτέλεση, του τραγουδιού «Αερικό», από την μαθήτρια της Β΄ Λυκείου, Νικολέτα Βασιλοπούλου, που απέσπασε τα χειροκροτήματα όλης της πλατείας. Και αμέσως μετά ο «συνήθης ύποπτος» στήριξης και δημιουργίας κάθε μουσικής και πολιτιστικής εκδήλωσης στην πόλη μας, ο Χρήστος Παπαδημητρίου, ο οποίος με την κιθάρα και το τραγούδι του μας μετέφερε σε εποχές που η ποίηση συναντούσε τη μουσική της ερμηνεία!… Η μουσική βραδιά άρχισε να κορυφώνεται, όταν το μικρόφωνο ερμηνείας πέρασε στα χείλη του μελωδικού Γιώργου Βλαχόπουλου που με την αισθαντική του φωνή ερμήνευσε κομμάτια του Κώστα Χατζή. Τραγούδια και μουσικές που έχουν καταγραφεί στον πάπυρο της διαχρονικότητας, ερμηνεύοντας την κοινωνική μας επικαιρότητα!…. Την σκυτάλη πήρε το βαρύ μας Λαϊκό Τραγούδι με την ερμηνευτική λαϊκή φωνή του Αλέξη Εταιρίδη, που μας θύμισε αλλοτινές εποχές και μας ταξίδεψε σε ονειρεμένα δειλινά και ονειρεμένες στιγμές. Πίσω από τις «κουίντες», με τα επιδέξια δάκτυλά του και την ατομική του αρμονία ο Στέλιος Κώττας συνόδευσε όλους τους ερμηνευτές καλλιτέχνες. Και μας εξέπληξε ευχάριστα με την βαθύφωνη, προσωπική του ερμηνεία, του μελοποιημένου τραγουδιού από τον ίδιο, «Στα Γρεβενά και σ’ άλλους τόπους, κάποτε γνώρισα ανθρώπους…», του Γρεβενιώτη ποιητή Διονύση Στεργιούλα. Και η βραδιά απογειώθηκε με την ερμηνευτική, αηδονόλαλη φωνή του Δρουδάκη Τάκη που μας ταξίδεψε με τις βιρτουόζικες πενιές  του μπουζουκιού του Θωμά Σβώλου και τα περίτεχνα ακομπανιαμέντα από τον κιθαρωδό, Γιάννη Αντωνίου, στις νοσταλγικές στιγμές των εφηβικών μας χρόνων.




Η πλέον όμορφη στιγμή της εκδήλωσης, ήταν το θεατρικό δεκάλεπτο, με τίτλο: «Το θ’ κο μας ποτάμ’» με κειμενογράφο και δημιουργό τον Γιάννη Παυλίδη, ο οποίος ερμήνευσε με θεατρικότητα και μεγάλη πιστότητα τον ρόλο του βοσκού. Πρόεδροι των δύο αντιμαχόμενων χωριών ήταν ο Λευτέρης Λούδας και ο Θανάσης Σβώλος. Στην παράσταση συμμετείχαν οι Ιωάννα Σβώλου, Νικόλαος Πήχας, Αλέξανδρος Σαλβαράς, Γιάννης Σαμαράς, Χαράλαμπος Σαμαράς, Δημήτρης Τσιάτσιος και Παναγιώτης Τζημουρώτας.

Η παράσταση ενθουσίασε και χειροκροτήθηκε από όλη την Πλατεία

Για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης εργάσθηκαν οι Χασπερίδης Σταύρος,  Γεωργία Κοπάνου, Θεολογία Ταρλατζή, Δέσποινα Κριθαριώτη, Μπλεόνα Ίσα, Μαρίνα Αγκάστρα, Μαρίσα Αγκάστρα, Αυγουστίνα Άγκο .

Οι δείκτες του ρολογιού ζύγισαν τον ανυπόταχτο χρόνο και μας  φανέρωσαν για άλλη μια φορά, πόσο γρήγορα κυλούν οι ευχάριστες στιγμές. Στιγμές που αποτυπώθηκαν στο ανεξίτηλο της μνήμης, και όλοι μας ενδόμυχα δώσαμε το ραντεβού μας, για την επόμενη εκδήλωση, που τα βιβλία θα ξαναβγάλουν από τις χαραγμένες αράδες τους,  τον, λαλίστατο σε λόγους, βουβό τους ερωτισμό!….

 

Ζαγκανίκας Σίμος   

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.