Όταν για μια απλή, ηλεκτρονική κράτηση «πρώτο τραπέζι πίστα» σε γνωστά νυχτερινά στέκια της Μυκόνου ή της Σαντορίνης, όπου τα 50ευρα γίνονται… χαρτοπόλεμος, χρειάζονται τουλάχιστον 20.000 ευρώ, τότε γίνεται αντιληπτό πόσο «μαύρο» χρήμα διακινείται.

Η φάμπρικα της ενοικίασης πολυτελών κατοικιών σε κοσμοπολίτικα νησιά του Αιγαίου -και όχι μόνο- κάτω από τη μύτη της εφορίας δεν είναι καινούργιο φαινόμενο.

Ωστόσο, αυτό που έχει προκαλέσει αίσθηση στις ελεγκτικές υπηρεσίες είναι ότι παρά τον εντοπισμό δεκάδων τέτοιων περιπτώσεων από εφοριακούς, τα βαριά πρόστιμα και τους εντατικούς ελέγχους, το φαινόμενο παίρνει διαστάσεις και η διαδρομή του «μαύρου» χρήματος είναι δαιδαλώδης. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ο εντοπισμός τέτοιων περιπτώσεων γίνεται κυρίως μέσω καταγγελιών και όχι τόσο από συντονισμένες έρευνες.




Τα πολυτελή καταλύματα διαφημίζονται σε sites του εξωτερικού, που απευθύνονται σε «βαριά» πορτοφόλια και οι πληρωμές γίνονται ως επί το πλείστον σε τραπεζικούς λογαριασμούς εκτός Ελλάδας. Υπάρχουν, ωστόσο, ουκ ολίγες περιπτώσεις όπου οι «χρυσές» συμφωνίες γίνονται μέσω τουριστικών γραφείων και οι πληρωμές γίνονται με μετρητά επί τόπου. Είναι ενδεικτικό ότι το ενοίκιο για μια τέτοια βίλα μπορεί να φτάσει ακόμα και τις 10.000 ευρώ την ημέρα!

Αυτό που ελκύει τους υψηλούς επισκέπτες δεν είναι μόνο η φυσική ομορφιά των Κυκλάδων αλλά και η έντονη νυχτερινή ζωή, σε υπερπολυτελή -στα όρια της πρόκλησης- κέντρα διασκέδασης. Κι επειδή πολλές φορές η επίδειξη πλούτου δεν γνωρίζει όρια, οι ελεγκτικές υπηρεσίες έχουν εντοπίσει μια ακόμα φλέβα χρυσού ή μάλλον «μαύρου» χρήματος. Όλα ξεκινάνε από εξειδικευμένα sites στο εξωτερικό– το Λονδίνο χαρακτηρίζεται «Μέκκα»- μέσω των οποίων ξένοι μεγιστάνες για μια απλή ηλεκτρονική κράτηση καλούνται να πληρώσουν από 2.000 ως 10.000 ευρώ για τα… απλά τραπέζια και τουλάχιστον 20.000 ευρώ για τα πρώτα τραπέζια. Φυσικά τίποτε από αυτά δεν δηλώνεται στην εφορία.

Την ίδια ώρα πυκνώνουν οι έλεγχοι για τη μικρομεσαία φοροδιαφυγή, με την παραβατικότητα να αγγίζει ή να ξεπερνά το 50% στις τουριστικές περιοχές. Ταβέρνα στη Σίφνο, όπου έτυχε να τρώει ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, έκλεισε για 48 ώρες επειδή «ξέχασε» να κόψει αποδείξεις. Βαριά καμπάνα έπεσε σε καταδυτική σχολή στην Αντίπαρο, που απέκρυψε 3.390 ευρώ, ενώ «λουκέτο» μπήκε σε φανοποιείο στην Κόρινθο που δεν έκοψε αποδείξεις περίπου 1.000 ευρώ.

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.