Μία ακόμη ιδιαίτερη και δημιουργική δράση απόλαυσαν αρκετοί από τους μικρούς φίλους της βιβλιοθήκης με θέμα: Φυσικά δεδομένα ένας κήπος φιλικός στις μέλισσες.

Παρά τη βροχερή και κρύα μέρα τα παιδιά ήρθαν και πάλι με σύμμαχο την καλή τους διάθεση, το χαμόγελο, την όρεξη και την περιέργεια για να παρακολουθήσουν ακόμη ένα εργαστήριο που τους κέντρισε το ενδιαφέρον.

Ξεκινήσαμε τη δράση με την αναγνώριση αρωματικών και άλλων φυτών τα οποία είναι αγαπητά από τις μέλισσες, τοποθετώντας το καρτελάκι ονομασίας στην αντίστοιχη γλάστρα.

Η εθελόντρια Σταυρούλα Γκαραμπλιάνα άρχισε το εργαστήριο εξηγώντας στα παιδιά ότι οι μέλισσες ζούσαν πολλές χιλιάδες χρόνια πριν. Έπειτα αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μέλισσες τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της οικολογικής καταστροφής. Τα παιδιά κατανόησαν ότι αν χαθούν οι μέλισσες πολλά φρούτα και λαχανικά δεν θα υπάρχουν.




Στη συνέχεια έδειξε στα παιδιά όλα αυτά που είχε φέρει. Μία πραγματική κυψέλη, την οποία άνοιξε και είδαν με ενθουσιασμό τις κερήθρες που ήταν γεμάτες μέλι. Τους έδειξε την πρόπολη την ουσία που χρησιμοποιούν οι μέλισσες για την αποστείρωση της κυψέλης. Επίσης παρατήρησαν τους γόνους που υπήρχαν πάνω στην κερήθρα και το πως οι μέλισσες σφραγίζουν τα κελιά της όταν τα έχουν γεμίσει μέλι. Έμαθαν με κάθε λεπτομέρεια το πώς είναι δομημένη η κοινωνία των μελισσών.

Είδαν τι χρειάζεται να χρησιμοποιήσει ένας μελισσοκόμος για να τρυγήσει το μέλι. Ξεφύλλισαν το βιβλίο «Οι μέλισσες» και ανακάλυψαν διάφορους τύπους κυψελών.

Έπειτα τα παιδιά χωρίστηκαν σε ομάδες πήραν από ένα κουτί και χρησιμοποιώντας φυσικά υλικά που είχαμε αλλά και αυτά που είχαν φέρει τα ίδια, έφτιαξαν τη δική τους περίτεχνη κυψέλη με αρκετή όρεξη και μεράκι.

Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό. Όταν ενώθηκαν τα κουτιά δημιουργήθηκε μία μεγάλη κυψέλη έτοιμη να δεχτεί την κοινωνία των μελισσών.

Το εργαστήριο έκλεισε με μία μεγάλη έκπληξη. Κόψαμε την κερήθρα που ήταν γεμάτη μέλι και στο κάθε παιδί μοιράστηκε από ένα κομμάτι της, το οποίο γεύτηκαν με ενθουσιασμό.

Ευχαριστούμε ολόψυχα την Σταυρούλα Γκαραμπλιάνα για την πολύτιμη προσφορά της στην υλοποίηση της δράσης καθώς και τα δύο της παιδιά Αλκμήνη και Ξενοφών Μπαμπαράμου που βοήθησαν στην παρουσίαση.

Ακόμα ευχαριστούμε την εθελόντρια Αλεξάνδρα Παπανίκου για την φωτογραφική κάλυψη της δράσης και τη βοήθεια της στο δανεισμό του παιδικού τμήματος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.