Για μια εντυπωσιακή μεταμόρφωση του Αλέξη Τσίπρα από «Τζέρεμι Κόρμπιν της Ελλάδας», όπως λέει, σε πρότυπο για την ΕΕ κάνει λόγο ο Βρετανός πρώην υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων επί Μπλερ, Ντέιβιντ Μακσέιν.
Σε άρθρο γνώμης του, που δημοσιεύει ο Ιndependent, ο Μακσέιν υπενθυμίζει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός φόρεσε πρόσφατα κόκκινη γραβάτα για να γιορτάσει τη συμφωνία για το χρέος και βρίσκεται στο Λονδίνο για να παρουσιάσει τη χώρα του «ως ευκαιρία για επενδύσεις και να εναγκαλιστεί την οικονομία της αγοράς».
Και σημειώνει:
«Πρόκειται για μια σημαντική ανατροπή σε σχέση με την κατάσταση που επικρατούσε προ τριετίας, όταν όλοι οι σχολιαστές έσπευδαν στην Αθήνα για να προαναγγείλουν το Grexit.
Όπως ο Εμανουέλ Μακρόν ή ο Πέντρο Σάντσεθ, που μόλις πέταξε από την εξουσία ένα διεφθαρμένο κεντροδεξιό κόμμα στην Ισπανία, ο Τσίπρας και το κόμμα του, ο ΣΥΡΙΖΑ, απορρόφησαν ψήφους για να εκτοπίσουν τα εναλλασσόμενα στην εξουσία πελατειακά κόμμα του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας. Το πρώτο ήταν κατ’ όνομα αριστερό, το άλλο κατ’ όνομα κεντροδεξιό, αλλά αμφότερα είχαν γονατίσει την Ελολάδα με τις λαϊκιστικές πολιτικές τους, που απέρριπταν τον εκσυγχρονισμό και τις μεταρρυθμίσεις.
Μετά το σχηματισμό κυβέρνησης τον Ιανουάριο του 2015 ο Τσίπρας έκανε δημοψήφισμα επισήμως για την απόρριψη των πολιτικών λιτότητας και ποιος θα μπορούσε να διαφωνήσει μ’ αυτό. Αλλά στους τοίχους στην Ελλάδα πριν από τρία καλοκαίρια ήταν γραμμένα συνθήματα με ΟΧΙ στην λιτότητα και ΝΑΙ στην Ευρώπη.
Ήταν σαν να μπορούσαν οι ψηφοφόροι στο δημοψήφισμα για το Brexit ένα χρόνο αργότερα να πουν ταυτόχρονα Ναι και Όχι στην Ευρώπη. Ο Τσίπρας πήρε αυτή την πλειοψηφία στο δημοψήφισμα και αποφάσισε ότι ήταν ψήφος υπέρ της παραμονής στην ΕΕ. Επέτρεψε στον Γιάνη Βαρουφάκη, περίπου όπως η Τερέζα Μέι επιτρέπει στον [υπουργό Εξωτερικών] Μπόρις Τζόνσον να εξαπολύει μύδρους κατά των Βρυξελλών και να απολαμβάνει τους πηχιαίους τίτλους διακηρύσσοντας ότι οι Βρυξέλλες θα υποκύψουν στη θέλησή του. Αλλά σε αντίθεση με την Μέι, ο Τσίπρας ξεφορτώθηκε σιωπηρά τον ναρκισσιστή υπουργό του, που εντάχθηκε στη συνέχεια στο παγκόσμιο κύκλωμα διασημοτήτων κατά της ΕΕ. (…) Ο Τσίπρας συνέχισε τη δουλειά προσπαθώντας να καθαρίσει την κόπρο του Αυγεία των ελληνικών δημοσιονομικών που άφησε η παλιά φρουρά.
Με τη βοήθεια του σπουδαγμένου στο Σεντ Πολς και την Οξφόρδη συνετού πραγματιστή υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, που ξεκίνησε ως παθιασμένος αριστερός, αλλά μεταμορφώθηκε σε βολονταριστή μεταρρυθμιστή, ο Τσίπρας κατάφερε να οδηγήσει την ελληνική οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης αφού προηγουμένως η μακρά περίοδος μιζέριες από την κρίση του 2008/2009 αποκάλυψαν την οικονομική ζημιά που προκάλεσε ο πελατειακός νεποτισμός της παλιάς πολιτικής τάξης».
Ο πρώην υπουργός του Τόνι Μπλερ πλέκει στη συνέχεια το εγκώμιο του Έλληνα πρωθυπουργού για τη συμφωνία που υπέγραψε με τον ομόλογό του των Σκοπίων για το όνομα της ΠΓΔΜ, αίροντας ένα πρόβλημα που ορθωνόταν επί 25 χρόνια στην ενταξιακή πορεία της τελευταίας προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
«Ο Τσίπρας έκοψε αυτόν τον Γόρδιο δεσμό με τον σοσιαλδημοκράτη σύντροφό του Ζόραν Ζάεφ. Αν η συμφωνία για το νέο όνομα «Βόρεια Μακεδονία» περάσει -κι η αίσθηση στην Αθήνα και τα Σκόπια είναι ότι αυτό θα γίνει- θα ανοίξει το δρόμο για την “Μακεδονία” να αρχίσει μαζί με την Αλβανία διαπραγματεύσεις για την ένταξή της στην ΕΕ και να ξεκινήσει έτσι η διαδικασία οριστικού τερματισμού της μακράς βαλκανικής σύρραξης, που πυροδότησε τη δεκαετία του 1990 ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.
Είναι μια αξιοσημείωτη μεταμόρφωση από τον δημαγωγό της λαϊκιστικής Αριστεράς προ τριετίας σ’ έναν μετρημένο, επιτυχημένο πρωθυπουργό που κράτησε τη χώρα του αγκυροβολημένη στην Ευρώπη και βοήθησε να βρεθεί μια λύση για ένα δυσεπίλυτο, όπως φαινόταν, ευρωπαϊκό πρόβλημα.
Μένει να δούμε αν ο Τσίπρας θα ανταμειφθεί στις εκλογές που αναμένεται να γίνουν στην Ελλάδα εντός των επόμενων 15 μηνών. Έσωσε την Ελλάδα για την Ευρώπη, αλλά οι μη αναδιαρθρωμένες αριστερές πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ δεν εναρμονίζονται με τις επιθυμίες των καινοτόμων, σκληρά εργαζόμενων νεαρών Ελλήνων που δεν θέλουν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους για να δημιουργήσουν περιουσίες σε πιο φιλικά προς τις επιχειρήσεις περιβάλλοντα του πλανήτη. Αλλά σε μια περίοδο που αναφύονται άσχημες, φωνακλάδικες αντιευρωπαϊκές πολιτικές στη Ρώμη, τη Βιέννη, τη Βουδαπέστη και τη Βρετανία του Brexit, ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε ότι κι ένας άλλος δρόμος είναι εφικτός», καταλήγει.