«Η απόφαση του Eurogroup επιβεβαιώνει αυτό που λέμε εδώ και καιρό, ότι έχουμε 4ο μνημόνιο που συνεπάγεται προσθετά προνομοθετημένα μέτρα για τους πολίτες και αυστηρό μηχανισμό εποπτείας» – «Ο Κων. Μητσοτάκης δεν θα ψήφιζε τη συμφωνία των Πρεσπών»
Για «γιορτή της γραβάτας» και «για προκλητική φιέστα μιας κυβέρνησης που σφιχταγκαλιασμένη θα επιφέρει νέα μέτρα στους έλληνες πολίτες και τα οποία αποκρύπτει από τους έλληνες πολίτες» έκανε λόγο στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ στη Σία Κοσιώνη ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή την εκδήλωση του Ζαππείου για το Eurogroup.
«Στις 20 Αυγούστου τελειώνει το τυπικό πρόγραμμα, δεν τελειώνει η αυστηρή επιτήρηση και τα μέτρα. Το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών δεν θα βελτιωθεί» εξήγησε ο πρόεδρος της ΝΔ. Ενοχλεί, τόνισε για το Ζάππειο, όταν πανηγυρίζεις για κάτι το οποίο θα μπορούσες να αντιμετωπίσεις αν μη τι άλλο με μεγαλύτερη σεμνότητα.
Στο πλαίσιο αυτό, υπενθύμισε ότι από 1ης Ιανουαρίου 2019 έρχονται μειώσεις στις συντάξεις και από 1ης Ιανουαρίου 2020 μειώσεις στο αφορολόγητο.
Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, «η απόφαση του Eurogroup επιβεβαιώνει αυτό που λέμε εδώ και καιρό, ότι έχουμε 4ο μνημόνιο που συνεπάγεται προσθετά προνομοθετημένα μέτρα για τους πολίτες και αυστηρό μηχανισμό εποπτείας».
«Καμία χώρα που βγήκε από μνημόνιο δεν πήρε μέτρα αντίστοιχου ύψους 5 δισεκ. ευρώ. Η κατάσταση στο χρέος ξέφυγε τελείως τα τελευταία τρία χρόνια, γι’ αυτό κάποιοι αναγκάστηκαν να το ρυθμίσουν. Δείτε τους στόχους της απόφασης του Νοέμβριου του 2012, είμαστε σε πολύ χειρότερη κατάσταση από τότε».
Όπως αποσαφήνισε ο κ. Μητσοτάκης, «η ρύθμιση του χρέους είναι ευπρόσδεκτη, αλλά μόνη της δεν είναι αρκετή για να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο στο οποίο έχει βρεθεί με ευθύνες του κ. Τσίπρα».
Και η ιστορία του Ζαππείου, συνέχισε, έρχεται πέντε μέρες μετά από τα προκλητικά πανηγύρια που είδαμε στις Πρέσπες. «Πάει πολύ να πανηγυρίζεις για ό,τι έκανες στις Πρέσπες και να φοράς τη γραβάτα που σού έδωσε ο κ. Ζάεφ και να την ξαναβγάζεις σε ένα σόου υποκρισίας» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, η χώρα χρειάζεται τολμηρή αναπτυξιακή πολιτική με πρώτη προτεραιότητα τις επενδύσεις και τις δουλειές, κάτι που ο κ. Τσίπρας έχει αποδείξει ότι δεν μπορεί να κάνει. «Αν ήμουν εγώ πρωθυπουργός, μην έχετε καμία αμφιβολία ότι το Ελληνικό θα είχε ήδη προχωρήσει… Θα είχαμε κάνει τολμηρή φορολογική μεταρρύθμιση, δίνοντας έμφαση στη μείωση των φορολογικών συντελεστών και στο συμμάζεμα του κράτους» σημείωσε.
«Με 1,5 και 2% ανάπτυξη δεν πάμε πουθενά… Η χώρα χρειάζεται ανάπτυξη της τάξης του 3 με 4% για να την αισθανθούν οι πολίτες, για να υπάρχει αποκλιμάκωση της ανεργίας και βελτίωση των εισοδημάτων και παραγωγή πραγματικού πλούτου» είπε ο κ. Μητσοτάκης.
«Οι δημοσιονομικοί στόχοι αυτή τη στιγμή δεσμεύουν τη χώρα, και είναι αποτέλεσμα της πολιτικής Τσίπρα… Είναι τα απόνερα του τραγικού πρώτου εξαμήνου του 2015, αυτού για το οποίο ο κ. Τσίπρας ζήτησε συγγνώμη μπροστά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Τα μέτρα Τσίπρα, διευκρίνισε, δεσμεύουν τη χώρα, και τις δεσμεύσεις αυτές μπορούμε μόνο να απαλύνουμε… «Αυτό που μπορούμε να κάνουμε εμείς είναι να μειώσουμε, και θα το κάνουμε, την εισαγωγική φορολογικά κλίμακα για όλους τους έλληνες για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ. Εμείς μιλάμε για αφορολόγητο 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, άρα οικογένεια με τρία παιδιά θα έχει αφορολόγητο 3.000 ευρώ υψηλότερο, και συζητάμε για εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή της τάξης του 9% που θα διευκολύνει κάθε ελληνική οικογένεια με χαμηλό εισόδημα» τόνισε.
«Δεν θα μπορέσουμε να μετριάσουμε άμεσα τις επιπτώσεις από τα υψηλά πλεονάσματα, αλλά μια κυβέρνηση που θα κάνει πραγματικές μεταρρυθμίσεις θα μπορεί μετά από ένα χρόνο να ξανασυζητήσει τους δημοσιονομικούς στόχους με τους πιστωτές μας και να πετύχει χαμηλότερα πλεονάσματα για παραπέρα μείωση φόρων και δύο στοχευμένες κοινωνικές παροχές: ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα στο 1 δισεκ. ευρώ από τα 760 εκατ. ευρώ που είναι σήμερα, και κάθε παιδί σε παιδικό σταθμό» επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης.
«Ο Κων. Μητσοτάκης δεν θα ψήφιζε τη συμφωνία των Πρεσπών»
«Δεν θα κυρώσουμε τη συμφωνία των Πρεσπών» διεμήνυσε δε ο πρόεδρος της ΝΔ. «Κατέστησα όλους υπεύθυνους για τις πράξεις τους… Προειδοποιήσαμε ότι η συμφωνία παράγει αποτελέσματα από τη στιγμή της υπογραφής της… Κάναμε πρόταση μομφής για να αναλάβουν όλοι οι βουλευτές τις ευθύνες τους. Αυτή τη συμφωνία δεν τη διαπραγματεύτηκα, δεν συμφωνώ με πολλές πτυχές της, δεν θα την ψηφίσω, ούτε τώρα ούτε αν χρειαστεί ποτέ να την κυρώσω» ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης. Προειδοποίησε ωστόσο, ότι αν η συμφωνία έχει κυρωθεί από τη Βουλή, τότε τα περιθώρια ελιγμών για την κυβέρνηση της ΝΔ θα είναι εξαιρετικά στενά.
Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο κ. Τσίπρας εκχώρησε την εθνότητα και τη γλώσσα, την ουσία δηλαδή του αλυτρωτισμού. «Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δεν θα ψήφιζε “μακεδονική εθνότητα” και γλώσσα… Μεγάλη του έγνοια δεν ήταν τόσο το όνομα, χωρίς να υποτιμώ τη σημασία του, αλλά τα εργαλεία του αλυτρωτισμού». Η εκχώρηση αυτή, διευκρίνισε, αποτελεί την τελική επιβεβαίωση μιας πολιτικής αλυτρωτισμού που δεν είχε συζητήσει καμία προηγούμενη κυβέρνηση. «Η συμφωνία Κοτζιά δίνει στους γείτονές μας τη δυνατότητα να προσδιορίζονται νομικά ως ‘’Μακεδόνες’’, ο κ. Κοτζιάς παρέδωσε πλήρως εθνότητα και γλώσσα» σχολίασε.
«Όσοι διαφοροποιούνται, ο Μίκης Θεοδωράκης, το ΚΚΕ κλπ. είναι ακροδεξιοί κατά τον κ. Τσίπρα» είπε δηκτικά.
Διερωτήθηκε δε, τι θα γίνει με τις επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν το επίθετο «Μακεδονικό» ή «Μακεδονικός» για να προσδιορίσουν την εταιρική τους ταυτότητα. «Τι θα κάνουμε θα περιμένουμε πέντε χρόνια για να διευθετηθούν αυτές οι διενέξεις;» παρατήρησε, ενώ άφησε εκ νέου υπαινιγμούς για ανταλλάγματα από τους εταίρους για τη συμφωνία των Πρεσπών κάτι που όπως είπε έθεσε χωρίς να λάβει απάντηση.
«Πρέπει να γίνουν εκλογές το συντομότερο δυνατόν… Δικαιώνομαι που τις ζητούσα. Αν είχαν γίνει θα είχαμε γλιτώσει τα χειρότερα και στο Σκοπιανό» υπογράμμισε.
«Το είπα και στο Βερολίνο, ότι δεν θα ψηφίσω αυτή τη συμφωνία, τα ίδια λέω και θα λέω και στο εξωτερικό» διαβεβαίωσε ο Κυριακός Μητσοτάκης, διευκρινίζοντας ότι οι σύμμαχοί μας βολεύονται στους σχεδιασμούς τους από τη συμφωνία των Πρεσπών.