Οι χώρες μέλη της ΕΕ πρέπει να βρουν κοινό τρόπο για να ρυθμίσουν τη μετανάστευση προς την Ευρώπη, εκτιμά σε άρθρο του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι.

Τονίζει δε, ότι χρειάζονται έξι δισεκατομμύρια ευρώ για να κλείσει ο δρόμος της Μεσογείου.

«Οι πολίτες μας δεν είναι πλέον διατεθειμένοι να δεχθούν μια Ευρώπη χωρίς άμυνα. Επιθυμούν μια Ένωση που είναι αλληλέγγυα προς αυτούς που φεύγουν για να γλιτώσουν από τους πολέμους και τις διώξεις. Όμως επίσης θέλουν να αντιμετωπίζει με αποφασιστικότητα όσους δεν έχουν δικαίωμα να εισέρχονται ή να μένουν στην Ευρώπη», τονίζει ο Ταγιάνι.

Παράλληλα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκτίμησε ότι η σύνοδος κορυφής αυτής της εβδομάδας αποτελεί την τελευταία ευκαιρία για τους ηγέτες της ΕΕ να μην απογοητεύσουν μισό δισεκατομμύριο Ευρωπαίους.

Η στρατηγική που προτείνει ο Ταγιάνι βασίζεται σε δύο άξονες:

«Από τη μία πλευρά πρέπει να φροντίσουμε όσοι έχουν πραγματικά δικαίωμα να λάβουν άσυλο να φτάνουν με ασφάλεια στην Ευρώπη. Από την άλλη πλευρά χρειάζεται μια αυτόματη και δεσμευτική διαδικασία βάσει της οποίας οι αιτούντες άσυλο θα κατανέμονται μεταξύ των χωρών μελών».

Βάσει της συμφωνίας που σύναψε η ΕΕ με την Τουρκία για να κλείσει η οδός των Βαλκανίων, χρειάζονται τουλάχιστον έξι δισεκατομμύρια ευρώ για να κλείσουν οι δρόμοι της Μεσογείου, σημείωσε ο Ταγιάνι στη Welt.

Επίσης πρότεινε τη συνεργασία της Ένωσης με χώρες διέλευσης μεταναστών, όπως η Μαυριτανία, το Μαλί, το Τσαντ, η Τυνησία, το Μαρόκο, η Αλγερία και η Λιβύη, κατά το πρότυπο της συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και Νίγηρα.

Από τις συνολικά 650.000 αιτήσεις ασύλου που κατατέθηκαν το 2017 σε χώρες της ΕΕ, οι 416.000 κατατέθηκαν σε τρεις χώρες: τη Γερμανία, την Ιταλία και τη Γαλλία, επεσήμανε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Αυτή η προφανής αδικία συνδέεται με τον Κανονισμό του Δουβλίνου, που τροφοδοτεί συνεχώς διαμάχες και εντάσεις μεταξύ των χωρών μελών», εξήγησε, τονίζοντας ότι αυτό πρέπει να αλλάξει.

«Χρειαζόμαστε ένα δίκαιο και αποτελεσματικό ευρωπαϊκό σύστημα παροχής ασύλου», έγραψε χαρακτηριστικά ο Ταγιάνι.

«Χωρίς μια αξιόπιστη ευρωπαϊκή στρατηγική που θα βασίζεται σε αυτούς τους δύο πυλώνες, κάθε χώρα θα συνεχίσει να ενεργεί μόνη της. Όμως αυτό σημάνει την επανεθνικοποίηση της μεταναστευτικής πολιτικής, το κλείσιμο των εθνικών συνόρων και το τέλος της Συνθήκης του Σένγκεν», σημείωσε.

Παράλληλα ο Ταγιάνι εκτίμησε ότι η ΕΕ πρέπει να ενισχύσει τη σταθερότητα στη Λιβύη, αλλά και να αντιμετωπίσει τα αίτια που οδηγούν στη μαζική μετανάστευση πολιτών πολλών αφρικανικών χωρών.

Για αυτό τον σκοπό κάλεσε σε ένα σχέδιο Μάρσαλ για την ανοικοδόμηση της Αφρικής για το οποίο «χρειαζόμαστε τουλάχιστον 40 δισεκατομμύρια ευρώ και την επόμενη δεκαετία 500 δισεκ. ευρώ για να γίνουν επενδύσεις».

«Διότι η μετανάστευση κινδυνεύει να καταστρέψει το ευρωπαϊκό όνειρο. Δεν μπορούμε ούτε πρέπει να επιτρέψουμε να συμβεί κάτι τέτοιο. Χρειαζόμαστε αποφασιστικότητα, θάρρος και φιλοδοξία για να βρούμε νέους τρόπους από κοινού», καταλήγει το άρθρο του Ταγιάνι στη Welt.

 

 

 

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.