Λαχταριστό πιάτο ζυμαρικών για το μεσημεριανό σας.
Υλικά για 4 άτομα
Για τις πέννες
- 500 γρ. πέννες ριγέ
- 500 γρ. μεσαίες γαρίδες, καθαρισμένες και αποφλοιωμένες
- 3 κ. σ. ελαιόλαδο
- 100 γρ. ντομάτες, ψιλοκομμένες
- ½ φλ. μοτσαρέλα, τριμμένη
- 1 κ. σ. μπούκοβο
- αλάτι, κατά βούληση
- πιπέρι μαύρο, φρεσκοτριμμένο, κατά βούληση
- ¼ φλ. παρμεζάνα, τριμμένη
- 2 κ. σ. φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
Για τη σάλτσα Αλφρέντο
- 2 κ. σ. βούτυρο, ανάλατο
- 6 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 1 κ .σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 200 ml. γάλα
- 1 φλ. κίτρινο ημίσκληρο αγελαδινό τυρί, τριμμένο
- αλάτι,
- πιπέρι μαύρο, φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
Για τη σάλτσα Αλφρέντο
- Ζεσταίνουμε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και βάζουμε το βούτυρο.
- Μόλις λιώσει το βούτυρο, προσθέτουμε το σκόρδο και το σοτάρουμε για 2 λεπτά.
- Ρίχνουμε το αλεύρι και χτυπάμε με σύρμα συνεχώς για 1 λεπτό σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να ροδίσει ελαφρά.
- Σταδιακά προσθέτουμε το γάλα χτυπώντας με το σύρμα συνεχώς, ώστε να μη σβολιάσει.
- Συνεχίζουμε να χτυπάμε, μέχρι το γάλα να αρχίσει να βράζει και η σάλτσα να πήξει.
- Προσθέτουμε το κίτρινο ημίσκληρο τυρί, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε το τυρί να λιώσει.
- Μόλις πήξει η σάλτσα, την αποσύρουμε από τη φωτιά και την αφήνουμε στην άκρη.
Για τις πέννες
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 C.
- Λαδώνουμε με λίγο ελαιόλαδο ένα πυρίμαχο σκεύος και βάζουμε τις γαρίδες.
- Αλατοπιπερώνουμε τις γαρίδες, τις ραντίζουμε με 1 κ.σ. ελαιόλαδο και ανακινούμε το σκεύος να ενωθούν τα υλικά.
- Ψήνουμε τις γαρίδες για 5-6 λεπτά, μέχρι να πάρουν ροζ χρώμα και τις αφήνουμε στην άκρη.
- Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180 C.
- Λαδώνουμε ένα μεγαλύτερο πυρίμαχο σκεύος και το αφήνουμε στην άκρη.
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό που βράζει, ρίχνουμε τις πέννες ριγέ και τις μαγειρεύουμε αλ ντέντε, 3 λεπτά λιγότερο από τις οδηγίες του πακέτου.
- Στραγγίζουμε τις πέννες ριγέ και τις αφήνουμε στην άκρη μέσα σε ένα σουρωτήρι, ώστε να στραγγίσουν καλά.
- Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τις μαγειρεμένες πέννες ριγέ, τις ψημένες γαρίδες, τις ντομάτες, τη μοτσαρέλα, το μπούκοβο, τη σάλτσα αλφρέντο και ανακατεύουμε απαλά με μια κουτάλα.
- Μεταφέρουμε το μείγμα στο λαδωμένο σκεύος και πασπαλίζουμε ομοιόμορφα με την παρμεζάνα.
- Ψήνουμε τα ζυμαρικά στο προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά, μέχρι να λιώσει το τυρί και να ροδίσει.
- Πασπαλίζουμε με το μαϊντανό και σερβίρουμε.
newsbeast
loading…